Skip to main content

::Ikan Tenggiri Asam Pedas Versi Puan Masyitah::::

wahhh....
kontroversi pulak tajuk post neh...
Cik Masyitah lah...
tak kawen lagi ni haa..

ari ni aku telah melaksanakan tanggungjawab sebagai seorang kakak di rumah ni...
huu...sebenar nye kakak aku takde kat umah...
so aku kena la masak...

ni first tyme masak asam pedas...
sebab nye aku suke makan asam pedas...
tapi tak reti nak wat...
nak tanye mak,mak pulak gi kursus...
so skunk ni kan zaman IT...
pe lagi,,search la beb....
tapi bukan search kat Lib UUm la....
dan bukan jugak search kat Learning Zone...
apatah lagi search kat Cafe Pak Ndak....
huh....

ni tak pasal2 blog aku da jadi blog memasak pulak kan....
bedal je la....
aku da tade idea nak cite pasal ape....
ye la,,dok umah je pon....

okeh...
ye puan2,tuan2,cik adek,cik abang,cik cicak...huuu...

ni bahan-bahan nya ::

ikan tenggiri (sukati nak letak brape,ikut kebesaran ahli family anda)
tomato 4 (3 bji,dikisar untuk kepekatan)
cili kering,bwg besaq,bwg putih,belacan,kunyit idop,halia (dikisar bersama)
bendi
daun kesum
bunga kantan
serai
asam jawa



tu cili yang dikisar ngn tomato dikisar..
malas nak salin letak dlm mangkuk...tak yah basuh pinggan byk2...
kalau korang nak tlg basuh pinggan takpe jugak...
heee...

cara-cara nya ::

1. tumis bhn yang dikisar tadi hingga naik bau dan naik minyak
2. letak tomato dikisar,air asam jawa,air secukup nya..(letak serai jugk)
3.bila kuah da mnggelegak boleh la letak ikan...
4.letak bendi,daun kesum,bunga kantan.
5.letak garam,gula,perasa secukup nye...(aku tak gune ajinamoto,aku gune perasa hilal..jenama halagel punye)
6.letak tomato...
7.rasa,agak2 manusia boleh makan,,tutup api...
8.nyum3...anda boleh makan bersama family tercinta.
9.Gud lux! selamat mencuba...


dalam periuk lagi..

tadaaa....
da siap!!
mari makan....

Comments

magnoliapert said…
Sedapnye, lapa ni =__='

http://magnoliapert.blogspot.com/
Cik Mimie said…
erm, sedapnye..favourite cik mimie ni ^_^
penyisir rambut said…
magnoliapert ::jemput mkn... :)
mimie :: nanti sy pos ke umah awk...hee...
ayulunera said…
masyi..ko dah layak kawin...heee...
mane tempoyak aku...haha

Popular posts from this blog

::Scan 3D/4D hanya berharga RM35.00??? Murahnya!! ::

Assalamualaikum readers...semoga kita semua berada di dalam rahmatnya...
tajuk entry gempak sangat kan?? memang gempak...sebab aku dapat scan harga yang murah giler-giler.... ce try share korang pergi scan dapat harga berapa??
kisahnya sorang blogger ni Puan Nurulbadiah Lai share ade promosi harga scan ni sebab klinik ni baru bukak..tapi kat Terengganu lah...aku duduk Perak..semangat nak scan dekat Terengganu kan... padahal tolak tambah kos perjalanan...sama jugak mahal nye kan...hehehe.. kebetulan promosi tu buat tengah bulan Januari lepas...aku pulak memang bercadang nak balik kampung suami Chineese New Year ni...so alang-alang,,booking la...alhamdulillah...dapat harga promosi... harganya RM25.00 je..tapi tambah CD...so jadi lah RM35.00....
mak mertua dengan adik ipar pon semangat jugak nak follow pergi klinik.. dah taw jantina dah..boboboy....heheh...en.suami pon senyum lebar je...

kalian yang berdekatan dengan Terengganu...boleh la try scan dekat klinik Al-Rijal ni.. walaupun bukan harga pr…

Dapur Mudah Alih yg Sangat Berguna...

haa...ni la dapur nye....
atpn dlm bi nye Portable Gas Stove..

harga dy tak mhl sgt...
tak smpai RM50...
korang try la cri kt psaraya berdekatan..
tp ak tgk klu nak beli on9 dy mhl sket...ngn kos pghantaran lg...
baek beli sndiri je...
dapur ni gune gas...
gas dy dlm RM5 je 1 tong...
ley thn dlm 2,3 kli msk jgk la...

nak taw sbb pe ak ckp bguna??
sbb mmg byk gune nye...
ni di antara kegunaan nye...

1. anda blh gune kan ketika berpicnik ngn kgkwn/family...

2. anda boleh msk dlm bilek kat ostel...tak pyh gne priuk nasi...lgpun klu gune priuk nasi nanti cpt rosak..elektrik pn slalu short je...

3. anda boleh wat steambot kat umah...mmg bes..ltk kt ats meja mkn,,pastu mkn reramai ngn fmily...ak ckp ni sbb kt Changlun de tmpt steambot yg sdp..dy gune portable ni la...

4. banyak lg...anda pon boleh aplikasi kan menatang ni haa...

Sbnr nye ak taip entry bkaitan dapur mudah alih ni sbb ri tu ak g picnik ngn mmbe skola teknik ak kt Teluk Batik...
ktorg msk dr umah je...laok2 yg berat dan juga mknan ringan(bebol…

::percubaan pertama,,Safi Balqis Perfect 10::

tadi guwa pegi billion..
guwa nak beli pencuci muka je..
pastu tengah belek2,,guwa tergerak hati nak try semua pulak..
selama hari ni guwa just beli pencuci muka dengan krim muka je..
beli toner pon sebab nak tanggal kan mekap guwa 23 inci lepas baru balik dari kenduri kawen...

so guwa pon beli la set Safi Balqis Perfect 10 ni..
guwa bajet wajah guwa boleh bertukar rupa dari mashimaroo ke wajah shila hamzah la konon...


ni la set nya...wahh..banyak duit ko eh??
ni guwa baru korek tabung@purse mak guwa....


siap ada turutan cara penggunaan nya gituww...
jangan tak ikut taw..
nanti wajah ko berubah jadi gozila yang berbulu dada pulak...
hukkk...


dalam 2 minggu wajah guwa akan berubah...
tunggu~

owh...sesiapa yang ade pengalaman,,sila la bagi tahu kat saya...heeee~~