Saturday, February 26, 2011

::Biji saga,Buah sentul dan Buah cenderai,anda kenal tak??::

tiba-tiba pulak tiga nama ni berlegar-legar kat fikiran pulak...
dan ini tidak asing lagi dengan kita semua...
alkisah nya zaman jepon dulu,,
pas balik sekolah mesti singgah ke hutan yang berdekatan dengan sekolah...
tiga benda ni la yang jadi sasaran...

banyak jugak cabaran nak mendapat kan tiga benda ni..
1. berebut sesama sendiri
2.berebut bersama musang berjanggut.
3.terpaksa panjat bukit,turun bukit,redah hutan,berlawan dengan raksasa..
4.kena kejar dengan cikgu disiplin sebab tak balik umah teros..

ermm..budak zaman sekarang ni pas balik sekolah je teros singgah shopping complex..
tak pun pusat game yang berdekatan...
hishhh3...

ni la biji saga nya...
dulu cari sebab cikgu suruh...
untuk jadikan sebagai kira-kira untuk subjek matematik...
kadang-kadang digunakan untuk membaling kat budak yang suka tido dalam kelas...
haa..itu tipu...

zaman skunk gune kalkulator je.,..
tekan,tekan,tekan..
haaa...da dapat jawapan..

teman tak taw le macam mane ghope kalau gune biji saga nak kira akaun..
mati le teman..
jenoh nak ngire nye kome oi...

ni pulak buah sentul...
bukan sentul KL ye....
rasa dia memang sedap..
terasa lagi kat anak tekak ni..
masam2 manis...

pokok dia tinggi sangat...
memang tinggi la...
pas balik sekolah terus semua serbu kat pokok dia..
cari buah sentul ni...
kadang2 tu siap ber camping kat bawah pokok tu..
semata2 nak tunggu...
bagaikan menanti bulan yang takkan gugur...
huuu...

tapi selalu nya berebut dengan budak laki la...
menyampah gile!!

ni pulak buah cenderai...
ni belom masak..
kalau da masak kaler itam...
sebijik macam taik kambing...
tu la pasal buah ni femes dengan buah taik kambing..

tapi kamu semua penah tak tengok taik kambing camne??
kalau tak taw search je kat google...
senang cerita...

bila masak memang sedap jugak rase nye...
aku suke sangat la...
masam,manis,masin...
masin2 cam taik idong masin...
hukkk...
buah taik kambing ni femes digunakan sebagai peluru senjata ni...
senjata ni dibuat daripada buluh...

bila ditembak kat musuh,,
perghhhh!!
memang sedap la...

paling bes tembak kat montot makcik2 yang tengah bgosip di petang hari...
heheh...

*semua gambar credit to google...
jenuh jugak teman kalau nak pegi tangkap gambar sendiri neh...

netbuk:: nak memancing...nak memancing...nak memancing...
tolong la bawakkan daku... :)

6 comments:

Atsuko Ichirou said...

huhuu...
knl biji saga je...
sb dlu2 mase kecik2 suke main...
tapi tak taw mne dapat...
abah bwak balik...
ingat kilang ade buat biji tu...
hehee

penyisir rambut said...

hehehe...
bukan la...
ade pokok nye...

bunga said...

lama dah xmakan buah tu..

penyisir rambut said...

bunga:: buah yg mane 1??

leyzajamil said...

buah sentul mcm rupa duku langsat, isi dalam mcm manggis. buah cenderai tak penah tengok..

deqlis said...

deqlis kecik2 dulu selalu kutip biji saga tu kat Pahang...tak tau laa sekarang pokok tu ad alagi ke tak..

dulu2 rasanya deqlis makan jugak biji saga nie...ingat2x lupa..tapi rasa macam pernah makan.. rendam dulu ke, goreng ker tak ingat...kn balik ty emy mum hehe..

lepas tu dok main2x ngan biji saga..suka warna dia yg merah..:)

Entry Yang Menarik Hati Anda::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...