Skip to main content

::Biji saga,Buah sentul dan Buah cenderai,anda kenal tak??::

tiba-tiba pulak tiga nama ni berlegar-legar kat fikiran pulak...
dan ini tidak asing lagi dengan kita semua...
alkisah nya zaman jepon dulu,,
pas balik sekolah mesti singgah ke hutan yang berdekatan dengan sekolah...
tiga benda ni la yang jadi sasaran...

banyak jugak cabaran nak mendapat kan tiga benda ni..
1. berebut sesama sendiri
2.berebut bersama musang berjanggut.
3.terpaksa panjat bukit,turun bukit,redah hutan,berlawan dengan raksasa..
4.kena kejar dengan cikgu disiplin sebab tak balik umah teros..

ermm..budak zaman sekarang ni pas balik sekolah je teros singgah shopping complex..
tak pun pusat game yang berdekatan...
hishhh3...

ni la biji saga nya...
dulu cari sebab cikgu suruh...
untuk jadikan sebagai kira-kira untuk subjek matematik...
kadang-kadang digunakan untuk membaling kat budak yang suka tido dalam kelas...
haa..itu tipu...

zaman skunk gune kalkulator je.,..
tekan,tekan,tekan..
haaa...da dapat jawapan..

teman tak taw le macam mane ghope kalau gune biji saga nak kira akaun..
mati le teman..
jenoh nak ngire nye kome oi...

ni pulak buah sentul...
bukan sentul KL ye....
rasa dia memang sedap..
terasa lagi kat anak tekak ni..
masam2 manis...

pokok dia tinggi sangat...
memang tinggi la...
pas balik sekolah terus semua serbu kat pokok dia..
cari buah sentul ni...
kadang2 tu siap ber camping kat bawah pokok tu..
semata2 nak tunggu...
bagaikan menanti bulan yang takkan gugur...
huuu...

tapi selalu nya berebut dengan budak laki la...
menyampah gile!!

ni pulak buah cenderai...
ni belom masak..
kalau da masak kaler itam...
sebijik macam taik kambing...
tu la pasal buah ni femes dengan buah taik kambing..

tapi kamu semua penah tak tengok taik kambing camne??
kalau tak taw search je kat google...
senang cerita...

bila masak memang sedap jugak rase nye...
aku suke sangat la...
masam,manis,masin...
masin2 cam taik idong masin...
hukkk...
buah taik kambing ni femes digunakan sebagai peluru senjata ni...
senjata ni dibuat daripada buluh...

bila ditembak kat musuh,,
perghhhh!!
memang sedap la...

paling bes tembak kat montot makcik2 yang tengah bgosip di petang hari...
heheh...

*semua gambar credit to google...
jenuh jugak teman kalau nak pegi tangkap gambar sendiri neh...

netbuk:: nak memancing...nak memancing...nak memancing...
tolong la bawakkan daku... :)

Comments

Atsuko Ichirou said…
huhuu...
knl biji saga je...
sb dlu2 mase kecik2 suke main...
tapi tak taw mne dapat...
abah bwak balik...
ingat kilang ade buat biji tu...
hehee
penyisir rambut said…
hehehe...
bukan la...
ade pokok nye...
bunga said…
lama dah xmakan buah tu..
penyisir rambut said…
bunga:: buah yg mane 1??
leyzajamil said…
buah sentul mcm rupa duku langsat, isi dalam mcm manggis. buah cenderai tak penah tengok..
deqlis said…
deqlis kecik2 dulu selalu kutip biji saga tu kat Pahang...tak tau laa sekarang pokok tu ad alagi ke tak..

dulu2 rasanya deqlis makan jugak biji saga nie...ingat2x lupa..tapi rasa macam pernah makan.. rendam dulu ke, goreng ker tak ingat...kn balik ty emy mum hehe..

lepas tu dok main2x ngan biji saga..suka warna dia yg merah..:)

Popular posts from this blog

::Scan 3D/4D hanya berharga RM35.00??? Murahnya!! ::

Assalamualaikum readers...semoga kita semua berada di dalam rahmatnya...
tajuk entry gempak sangat kan?? memang gempak...sebab aku dapat scan harga yang murah giler-giler.... ce try share korang pergi scan dapat harga berapa??
kisahnya sorang blogger ni Puan Nurulbadiah Lai share ade promosi harga scan ni sebab klinik ni baru bukak..tapi kat Terengganu lah...aku duduk Perak..semangat nak scan dekat Terengganu kan... padahal tolak tambah kos perjalanan...sama jugak mahal nye kan...hehehe.. kebetulan promosi tu buat tengah bulan Januari lepas...aku pulak memang bercadang nak balik kampung suami Chineese New Year ni...so alang-alang,,booking la...alhamdulillah...dapat harga promosi... harganya RM25.00 je..tapi tambah CD...so jadi lah RM35.00....
mak mertua dengan adik ipar pon semangat jugak nak follow pergi klinik.. dah taw jantina dah..boboboy....heheh...en.suami pon senyum lebar je...

kalian yang berdekatan dengan Terengganu...boleh la try scan dekat klinik Al-Rijal ni.. walaupun bukan harga pr…

::percubaan pertama,,Safi Balqis Perfect 10::

tadi guwa pegi billion..
guwa nak beli pencuci muka je..
pastu tengah belek2,,guwa tergerak hati nak try semua pulak..
selama hari ni guwa just beli pencuci muka dengan krim muka je..
beli toner pon sebab nak tanggal kan mekap guwa 23 inci lepas baru balik dari kenduri kawen...

so guwa pon beli la set Safi Balqis Perfect 10 ni..
guwa bajet wajah guwa boleh bertukar rupa dari mashimaroo ke wajah shila hamzah la konon...


ni la set nya...wahh..banyak duit ko eh??
ni guwa baru korek tabung@purse mak guwa....


siap ada turutan cara penggunaan nya gituww...
jangan tak ikut taw..
nanti wajah ko berubah jadi gozila yang berbulu dada pulak...
hukkk...


dalam 2 minggu wajah guwa akan berubah...
tunggu~

owh...sesiapa yang ade pengalaman,,sila la bagi tahu kat saya...heeee~~

Dapur Mudah Alih yg Sangat Berguna...

haa...ni la dapur nye....
atpn dlm bi nye Portable Gas Stove..

harga dy tak mhl sgt...
tak smpai RM50...
korang try la cri kt psaraya berdekatan..
tp ak tgk klu nak beli on9 dy mhl sket...ngn kos pghantaran lg...
baek beli sndiri je...
dapur ni gune gas...
gas dy dlm RM5 je 1 tong...
ley thn dlm 2,3 kli msk jgk la...

nak taw sbb pe ak ckp bguna??
sbb mmg byk gune nye...
ni di antara kegunaan nye...

1. anda blh gune kan ketika berpicnik ngn kgkwn/family...

2. anda boleh msk dlm bilek kat ostel...tak pyh gne priuk nasi...lgpun klu gune priuk nasi nanti cpt rosak..elektrik pn slalu short je...

3. anda boleh wat steambot kat umah...mmg bes..ltk kt ats meja mkn,,pastu mkn reramai ngn fmily...ak ckp ni sbb kt Changlun de tmpt steambot yg sdp..dy gune portable ni la...

4. banyak lg...anda pon boleh aplikasi kan menatang ni haa...

Sbnr nye ak taip entry bkaitan dapur mudah alih ni sbb ri tu ak g picnik ngn mmbe skola teknik ak kt Teluk Batik...
ktorg msk dr umah je...laok2 yg berat dan juga mknan ringan(bebol…