Skip to main content

::10 malam terakhir,jom kejar sama2::

sekarang ni dah masok 10 malam terakhir...
sama2 la kita kejar 10 malam terakhir ni...
tapi guwa tahu..mesti agak susah..
sebab time ni la kita sibuk nak bertukar langsir..
bertukar perabot,wat kueh raya...
sebab guwa pon camni jugak...

so cepat2 mujahadah!
melawan hawa nafsu serakah tuh!
mari kita mencari malam lailatul qadar...
dan cari keredhaan Tuhan..amin...
okeh...


ni antara kelebihan2 nye..::
sumber dari berita harian...

  • Nabi Muhammad saw memperbanyakkan ibadat pada malam 10 terakhir Ramadan melebihi malam sebelumnya. Saidatina Aisyah berkata maksudnya;

    “Rasulullah apabila masuk malam 10 terakhir Ramadan, Baginda menghidupkan malam (dengan ibadat), mengejutkan keluarganya (bangun beribadat), bersungguh-sungguh (dalam beribadat) dan uzlah (mengasingkan diri) daripada isteri-isterinya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

  • Pada malam 10 terakhir ada satu malam yang dinamakan Lailatul Qadar (malam yang mempunyai berkat dan keistimewaan yang banyak).

    Pada malam inilah diturunkan al-Quran seperti firman Allah bermaksud:

    “Sesungguhnya Kami menurunkannya (al-Quran) pada Lailatul Qadar” (Surah al-Qadar, ayat 1)

    Ibn Abbas berkata : “Allah menurunkan al-Quran sekali gus dari Al-Luh Al-Mahfur ke Bait al-E'zzah yang terletak di langit dunia. Kemudian ia diturunkan secara berperingkat-peringkat kepada Rasulullah selama 25 tahun.

  • Lailatul Qadar disifatkan lebih baik daripada 1,000 bulan. Perkara ini seperti firman Allah bermaksud : “Lailatul Qadar lebih baik daripada seribu bulan.” (Surah al-Qadar, ayat 3)

  • Malam ini juga disifatkan sebagai malam berkat, firman Allah bermaksud: “Sesungguhnya Kami turunkannya (al-Quran) pada malam yang diberkati.” (Surah al-Dukhan, ayat 3)
  • Pada malam ini juga turunnya malaikat. Malaikat turun bersama-sama berkat dan rahmat Allah yang dikhaskan untuk malam ini.

  • Ditetapkan umur, rezeki dan ajal manusia. Firman Allah bermaksud: “Pada malam itu (Lailatul Qadar) dijelaskan segala urusan yang penuh hikmah.” (Surah al-Dukhan, ayat 4)

    Maksud ‘urusan yang penuh hikmah’ adalah pada malam itu Allah menentukan umur, rezeki dan ajal manusia.

  • Allah mengampunkan hamba-Nya yang menghidupkan malam itu dengan penuh rasa keimanan dan pengharapan.



  • renung2kan dan selamat beramal!

    netbuk::semoga dapat bertemu lagi dengan ramadhan hadapan...amin..

    Comments

    Popular posts from this blog

    ::Scan 3D/4D hanya berharga RM35.00??? Murahnya!! ::

    Assalamualaikum readers...semoga kita semua berada di dalam rahmatnya...
    tajuk entry gempak sangat kan?? memang gempak...sebab aku dapat scan harga yang murah giler-giler.... ce try share korang pergi scan dapat harga berapa??
    kisahnya sorang blogger ni Puan Nurulbadiah Lai share ade promosi harga scan ni sebab klinik ni baru bukak..tapi kat Terengganu lah...aku duduk Perak..semangat nak scan dekat Terengganu kan... padahal tolak tambah kos perjalanan...sama jugak mahal nye kan...hehehe.. kebetulan promosi tu buat tengah bulan Januari lepas...aku pulak memang bercadang nak balik kampung suami Chineese New Year ni...so alang-alang,,booking la...alhamdulillah...dapat harga promosi... harganya RM25.00 je..tapi tambah CD...so jadi lah RM35.00....
    mak mertua dengan adik ipar pon semangat jugak nak follow pergi klinik.. dah taw jantina dah..boboboy....heheh...en.suami pon senyum lebar je...

    kalian yang berdekatan dengan Terengganu...boleh la try scan dekat klinik Al-Rijal ni.. walaupun bukan harga pr…

    Dapur Mudah Alih yg Sangat Berguna...

    haa...ni la dapur nye....
    atpn dlm bi nye Portable Gas Stove..

    harga dy tak mhl sgt...
    tak smpai RM50...
    korang try la cri kt psaraya berdekatan..
    tp ak tgk klu nak beli on9 dy mhl sket...ngn kos pghantaran lg...
    baek beli sndiri je...
    dapur ni gune gas...
    gas dy dlm RM5 je 1 tong...
    ley thn dlm 2,3 kli msk jgk la...

    nak taw sbb pe ak ckp bguna??
    sbb mmg byk gune nye...
    ni di antara kegunaan nye...

    1. anda blh gune kan ketika berpicnik ngn kgkwn/family...

    2. anda boleh msk dlm bilek kat ostel...tak pyh gne priuk nasi...lgpun klu gune priuk nasi nanti cpt rosak..elektrik pn slalu short je...

    3. anda boleh wat steambot kat umah...mmg bes..ltk kt ats meja mkn,,pastu mkn reramai ngn fmily...ak ckp ni sbb kt Changlun de tmpt steambot yg sdp..dy gune portable ni la...

    4. banyak lg...anda pon boleh aplikasi kan menatang ni haa...

    Sbnr nye ak taip entry bkaitan dapur mudah alih ni sbb ri tu ak g picnik ngn mmbe skola teknik ak kt Teluk Batik...
    ktorg msk dr umah je...laok2 yg berat dan juga mknan ringan(bebol…

    ::percubaan pertama,,Safi Balqis Perfect 10::

    tadi guwa pegi billion..
    guwa nak beli pencuci muka je..
    pastu tengah belek2,,guwa tergerak hati nak try semua pulak..
    selama hari ni guwa just beli pencuci muka dengan krim muka je..
    beli toner pon sebab nak tanggal kan mekap guwa 23 inci lepas baru balik dari kenduri kawen...

    so guwa pon beli la set Safi Balqis Perfect 10 ni..
    guwa bajet wajah guwa boleh bertukar rupa dari mashimaroo ke wajah shila hamzah la konon...


    ni la set nya...wahh..banyak duit ko eh??
    ni guwa baru korek tabung@purse mak guwa....


    siap ada turutan cara penggunaan nya gituww...
    jangan tak ikut taw..
    nanti wajah ko berubah jadi gozila yang berbulu dada pulak...
    hukkk...


    dalam 2 minggu wajah guwa akan berubah...
    tunggu~

    owh...sesiapa yang ade pengalaman,,sila la bagi tahu kat saya...heeee~~