Friday, July 26, 2013

::Bulan Ramadhan Yang Mulia Ni Marilah Kita Membaiki Diri::

Assalamualaikum...
di bulan Ramadhan ni,,
pada diri kita yang asyik dengki mendengki dengan orang lain..
marilah rehatkan diri daripada perangai-perangai yang keji,...
i.Alah dengan berkat bulan Ramadhan..
Allah swt bukak kan pintu hati kita untuk terus berubah...
takde nak dengki-dengki dengan orang laen dah...

sopan kan ayat aku??
aku rasa macam nak hentak je kat golongan yang dengki mendengki ni....
kau dah kenapa??takde life ke???
bangang....semua benda kau nak dengki...
umur dah lanjut...
tapi perangai macam halal jadah...
kalau si A pakai spenda kaler Merah,,kau pon nak pakai kaler Merah jugak...
kau ni gila kan??

sebenarnya ni situasi ni bukan aku yang kena,,,
tapi kena dekat one of my lovely cousin..
aku dengan cousin ni memang la rapat...
kalau gadoh pon..biasa lah..asam garam perhubungan...
tapi kesian dengan cousin aku ni...
sebab ade sorang makcik aku ni..
jeles sangat dengan cousin aku....
makcik tu ade anak sama baya dengan cousin aku ni...
asyik nak compare2 je kehidupan....
aku doakan supaya cousin aku ni kuat menghadapi makcik aku yang gila ni..
sekian terima kasih....

gambar ni kitorang iftar sama-sama semalam..
dekat hotel dot dot dot kat Ipoh...dekat dengan Ipoh Parade...
aku saran kan korang jangan berbuka dekat sini...
buffet ramadhan paling teruk di dunia!
makanan tak cukup...
tak sedap dan sebagainya...

so sebenarnya...
gambar ni lah yang menyebabkan makcik tu berbulu...
sebab tak ajak anak dia..
hahahahah..
tak hingin haku!
tak malu nak join.,sepak kang baru taw,...

Tuesday, July 23, 2013

::Dah kenapa tekak loya-loya,,nak muntah ni??::

Assalamualaikum...
dah ke 15 hari dah puasa...
dan juga sistem pengahadaman aku teruk sangat...
lepas tu sembelit! berak pon susah...
so aku syak maybe rasa angin,muntah-muntah ni sebab gas dah semakin banyak dalam perot kot...

owh ye,,yang pasal masalah aku nak follow banyak blog tu..
macam takde penyelesaian je..
lantak lah..nanti lama-lama ok la kot...

nak dijadikan cerita pagi tadi tetibe hilmi pon cakap dia loya-loya...
hah! aku pon terkejut la,,sebab nye selalu banyak kes suami kena morning sickness...
aku pregnant ke??curious...
huhuh....eksaited pulak...
sepatutnya aku dah datang period dah ni...
tapi kena tunggu dalam seminggu dulu...
semoga ade la rezeki di bulan ramadhan ni...
sob3....*terharu....


dalam peyot ade baby ke lemak ni???
ataupun bola....
doakan semoga dapat baby...
cepat2..ayuh berusaha!

Friday, July 19, 2013

::Kepada Bloggers Yang Lain,,Tolong-Tolong,,Kenapa Tak Boleh Follow Blog Orang Lain ni??::

Assalamualaikum...
harap sangat korang dapat membantu...
kenapa aku boleh follow 300 blog je...
tak boleh lebih...
kalau nak follow jugak,,aku kena remove blog yang lain...

dah tengok kat setting,,still tak boleh jugak..
tak berapa nak taw camne nak selesaikan masalah ni...
sesiapa yang tahu penyelesaian ni...
tolong share dengan aku..
terima kasih banyak-banyak sangat...


so ni lah yang keluar bila aku nak add blog laen...
tolong sangat-sangat ye..
takkan la aku nak remove blog laen pulak kan..


Monday, July 15, 2013

::Makanan - Cheesekut @ Cheese + Biskut + Susu Pekat Manis + Nestum::

Assalamualaikum...
salam ramadhan..
haaaa...nampak kan tajuk post kali ni..
dah macam nak taip terus resepi nya...

kali ni aku terjumpa pulak virus resepi yang menular di kalangan blogger...
aku pon ape lagi...gagah la nak menerai..sebab nya resepi simple je...
aku memang suka kalau resepi simple-simple ni..
kalau renyah-renyah..tak berapa nak terer buat....

last sunday,,haaaa..omputeh gituw..
aku buat lah cheesekut ni..
segala-gala bahan dah cari dah masa hari jumaat...
hari ahad baru ade masa nak buat nya...

rasa macam malas pulak nak taip resepi..
sebabnya dah banyak blogger lain buat...
kang bosan pulak kan...
asyik entry yang sama je kan...

so ni sebahagian gambar-gambar yang aku nak share dekat korang...

 ni lah bahan-bahannya....
-cream cheese
-susu pekat manis
-susu segar (tak kira perasa apa pon)
-nestum
-biskut

 dah siap dah...
sekian terima kasih...
hehehhe...

dah sejuk lepas letak dalam peti ais..
boleh la dipotong dan dimakan seisi rumah...

komen negatif:: serius aku tak berapa berkenan...sebab semata-mata rasa cheese dengan biskut je...aku cadangkan,,masa korang nak buat..sebenarnya dalam resepi,,korang akan putarkan cream cheese + susu pekat manis je...tapi aku cadangkan,,korang tambah la filling...kasi bagi ada rasa..macam aku,,aku guna susu segar perisa stoberi...so better tambahkan filling stoberi..baru lah ade rase siket..nak feeling2 dekat Cameron Highland pon boleh dek non...

komen positif :: mak aku suka makan,,tu pon selepas suami aku layerkan dekat atas tu dengan susu pekat manis...takpe lah,,yang penting mak aku suka dah cukup...hehehhe...si hilmi pon dah naek nyampah dengan aku...suka buat,,tapi tak suka makan...sebenarnya aku suka tengok orang menikmati makanan yang aku buat...rasa macam puas sangat..hehhe...

Wednesday, July 10, 2013

::Salam 1 Ramadhan,,Selamat Hari Lahir::

Assalamualaikum..
hari ini dah masok 2 Ramadhan..
lagi 28 hari nak raya!
heheheh..

sebenarnya semalam 1 Ramadhan bersamaan dengan 10 Julai 2013,,
hari lahir en.suami yang ke 25...
dah besar dah pon dia...
kepada En.Muhammad Hilmi Bin Abdul Razak,,
semoga awak sentiasa mendapat rahmat dan keredhaan dari Allah swt...
dan jom kita bersungguh-sungguh untuk mendapatkan cahaya mata!
so ada sesiapa yang boleh bagi tips nak cepat dapat anak,,
boleh la tinggalkan komen kat sini... :)

sebelah kiri tahun 2013,,sebelah kanan tahun 2011...
bersemangat dan gagah kan sekarang ni...
pandai saya jaga makan minum awak... :)

so..disebabkan semalam kerja,,memang bizi kat tempat kerja..
takde masa nak buat kek ataupun kad...

pastu memang tak nak beli kek,,sebab first puasa kan,,
kek memang takkan laku punye..
murtabak dengan ayam percik yang laku sangat-sangat..
rasa nak letak lilin dekat atas murtabak tu..
pastu tiup,,potong dan makan murtabak tu...heeeee...

semalam lepas balik kerja,,aku terus bekejar-kejar nak ke Ipoh Parade..
ingat nak beli kemeja Padini..
nak beli hadiah untuk hilmi la...
pastu tetiba nampak dekat Parkson ada sale...
sampai 70% kau..
apa lagi,,rembat la untuk hilmi sampai 2 keping kemeja...


tamak sangat kan,,,
so sekarang ni kemeja tu tak muat!
so kena pulangkan balik..
nak tukar size...
nasib baek la ade simpan resit lagi...

ok bai...petang ni after kerja nak pergi tukar..
kali ni hilmi ikot sekali..ukur lilit terus kat situ...

Monday, July 8, 2013

::Resepi - Aiskrim Diet Buah-Buahan::

Assalamualaikum...
alhamdulillah...
kita akan bakal menempuh bulan Ramadhan lagi..
semoga Ramadhan kali ini membawa rahmat kepada kita semua...

so,,sebelum puasa ni...
aku nak share resepi aiskrim diet la sangat... :)
resepi ni saya ambil dari Cik Epal...

memang terliur jugak tengok aiskrim dekat blog Cik Epal tu...
maka dengan ini,,saya pon menerai la..
semangat mencari bahan kat tesco,,dan jugak cari bekas aiskrim dekat daiso..
kedai japan yang semua barang kat sana harganya RM5 satu...
bukan semua barang harganya RM5,,kalau harganya macam tu...
dah lama dah aku borong sekali kedai tu...

BAHAN-BAHAN :
Buah-buahan (pelbagai jenis lagi bagus)
Lemon
Madu
Air

 berseni sangat aku potong buah-buahan tu kan?
biasalah,,aku memang anak dara yang cantik,,dan rajin..
eh,,dara lagi ke?? hikk...

 bekas aiskrim yang dapat dari kedai daiso tu..
nasib baik ade lagi,,aku tengok dah nak habis stok dah..
kalau habis,,terpaksa fly ke japan untuk beli..
semangat sangat nak buat aiskrim sendiri la kata kan..

tadaaaaaaaaaaa....... !!!
ni lah hasilnya....
terliurkan...
sila jilat air luir anda balik..
sebab nya aku buat ni MASAM dan MANIS sangat!!!!!

ada lagi dalam peti ais aku tuh...
tak laku pon...
mai la sini,,ada sape2 boleh tolong habiskan tak??
membazir nye! sob3....
en.suami pon taknak makan..
sentap taw!

sekian terima kasih...

Saturday, July 6, 2013

::Korean- Seoul Garden Ipoh Kinta City::

Assalamualaikum...
kelmarin hari jumaat..
semalam hari sabtu...
hari ini hari ahad...
happy weekend!

kisahnya hari Jumaat gaji saya masok... :)
so saya dengan riang nya rasa nak makan something...
suami pon mintak belanja KFC..
tapi sebab KFC dah bosan..
saya pon ajak dia..
"jom kita steambot!"
dia pon iye kan je...
sebab nya saya selalu ajak makan steambot dekat Johnnys....
tapi kali ni saya nak ajak dia makan ala-ala Running Man...
Korean Food...dekat mane lagi???
dekat Seoul Garden Ipoh Kinta City...
Jaya Jusco @ Aeon Ipoh....




makan tak banyak sangat pon...
sebab berdua,,dan juga en.suami ni bukannya layan sangat benda-benda camni..
dan tak plan nak makan pon....
so perot tak ready kata nya....

muka tak bermaya kan...
sebab keje kat ofis banyak sangat!
wuuuuuuu....

and,,lastly is time to dessert!
kat sane nak cendol pon boleh...
bak kata kawan saya..
1 kedai tu kita punya...
makan sampai lebam..
dengan en.suami...
dr pukul 6pm sampai 7.30pm je...
tak mencabar langsung...
hari tu pegi ramai-ramai dengan kawan2..
3 jam pon masih lagi kat dalam Seoul Garden tu...
makan sampai muntah!

yang penting...
guna student card untuk dapatkan harga student price...
jangan bazirkan student card anda!
en.suami cakap,,muka dah macam bapak orang pon student lagi ke?
so saya cakap..kita ni master la...master pjj...
huuuu....

komen :: not bad la..tapi kali ni pegi...ramai sangat orang...dah macam kenduri kendara...
lain kali nak pegi,,memang takkan pegi dengan en.suami dah...heheheh..

Wednesday, July 3, 2013

::Kesihatan - Bisul::

Assalamualaikum...
hope semua sihat..
hari ni sahaja nak mengimbau kembali..
kenangan kena bisul...
yang paling penting bisul dimuka...
memang sangat cantik parking nya...

sebenarnya bisul ni naik kat muka saya dalam seminggu selepas majlis kahwin (25 Nov 2012)..
maybe sebab mekap kot..sebelum tu pon saya banyak kali testing mekap jugak..
ni kemungkinan la...
tapi wallahualam..
benda nak jadi,,jadi jugak...

seronok kan parking kat muka aku yang gebus tu...
then pegi klinik,,ingatkan jerawat..tapi makin membesar...
mintak la ubat...sekali caj sampai RM70.00!
kuang hajar nye klinik..lepas ni memang taknak pegi klinik situ dah..
pergi klinik kerajaang je..

ni dalam bulan Feb...
dah surut dah..tapi still ada parut nye...
suweettt sangat..dah macam tahi lalat Sharifah Aini...
ni masa terserempak dengan MUA femes ka youtube..
namanya Ekyn... 
dia rajin buat tutorial mekap kat youtube...

  • Bisul (bahasa Latin: abscessus) adalah sekumpulan nanah (neutrofil mati) yang telah terakumulasi di rongga di jaringan setelah terinfeksi sesuatu (umumnya karena bakteri atau parasit) atau barang asing (seperti luka tembakan/tikaman). Bisul adalah reaksi ketahanan dari jaringan untuk menghindari menyebar nya barang asing di tubuh.
  • Organisme atau barang asing membunuh sel sekitarnya, mengakibatkan keluarnya toksin. Toksin tersebut menyebabkan radang, sel darah putihmengalir menuju tempat tersebut dan kemudian meningkatkan aliran darah di tempat tersebut.
  • Struktur terakhir bisul adalah dinding bisul yang terbentuk oleh sel sehat untuk mencegah barang asing tersebut masuk ke dalam tubuh dan mencegah terkena nya sel lain. Namun, enkapsulasi ini berfungsi untuk mencegah sel imun untuk menyerang bakteri atau barang asing di bisul.
  • Bisul harus dibedakan dengan empyema. Empyema mengacu pada akumulasi nanah di dalam kavitas yang telah ada sebelumnya secara normal, sedangkan bisul mengacu pada akumulasi nanah di dalam kavitas yang baru terbentuk melalui proses terjadinya bisul tersebut.


so ni lah maklumat pasal bisul yang aku ambik dari wikipedia...
nak tahu lebih lanjut boleh kelik kat situ...
yang penting,,kena jaga kebersihan...
baru lah bisul tak datang mengganggu anda..
kesimpulannya nya,,aku pengotor ke??
hooooooo.....

ok adios,amigos...

Tuesday, July 2, 2013

::Review Movie - Despicable Me 2::

Assalamualaikum......
hari Ahad 30 June 2013 hari tu,,,
kami suami isteri tengok movie Despicable Me 2...
paksa jugak en.husband tengok cerita ni..
sebab nanti saya nak pergi tengok dengan siapa pulak kan?
takkan nak ajak Jamal Abdillah.....



so ni lah movie pertama yang kami tengok selepas kahwen...
7 bulan baru pegi tengok wayang...dulu-dulu tyme bercinta every week pergi tengok..
lepas kahwen,,fuuuhhhhhh....takde makna nak tengok....
kami nak pergi dating!

sebenar nya movie tersebut release date 4 Julai 2013...
tapi tetibe hari jumaat hari tu tergerak hati nak tengok cinema.com.my.
pastu tengok-tengok ada movie ni ditayangkan...
terus pergi beli tiket!

KOMEN :: cerita ni sumpah best! memang saya rasa nak ulang banyak kali...lagi-lagi part minions tu..kelakar gila..cuma tak berapa nak suka minions yang mata satu...macam anak dajjal je...eeeeeeeee.....Despicable Me 2 ni mengisahkan yang Gru dah jadi ayah yang baik..tak jahat macam Despicable Me first...dan dia pon dah start jatuh cinta dengan partner dia,Lucy....anak-anak angkat dia pon memang nak mak angkat..pastu ade watak jahat,,name nye El-Macho...tapi tak jahat sangat sampai menyakitkan hati...kali ni punya cerita memang banyak fokus dekat Minions yang comel,,gila-gila,yang perangai rasa macam nak masuk dalam cerita tu..nak cekik-cekik je minions tu...tapi tak suka bila minios tu dah jadi jahat..tukar kaler ungu...nasib baik jadi jahat sekejap je....

sumber : facebook
comel sangat kan minions ni....
geram sangat!

sumber :: Minions
Gru seorang ayah yang sangat baek..
anak dia nak kawan dengan lelaki pon dia kawal...
arghhhhh! nak tengok lagi rasa nya!
nak ulang 150 juta kali..heheh....

notebook : nanti nak download cerita tu...

Entry Yang Menarik Hati Anda::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...