Skip to main content

::Resepi - Aiskrim Diet Buah-Buahan::

Assalamualaikum...
alhamdulillah...
kita akan bakal menempuh bulan Ramadhan lagi..
semoga Ramadhan kali ini membawa rahmat kepada kita semua...

so,,sebelum puasa ni...
aku nak share resepi aiskrim diet la sangat... :)
resepi ni saya ambil dari Cik Epal...

memang terliur jugak tengok aiskrim dekat blog Cik Epal tu...
maka dengan ini,,saya pon menerai la..
semangat mencari bahan kat tesco,,dan jugak cari bekas aiskrim dekat daiso..
kedai japan yang semua barang kat sana harganya RM5 satu...
bukan semua barang harganya RM5,,kalau harganya macam tu...
dah lama dah aku borong sekali kedai tu...

BAHAN-BAHAN :
Buah-buahan (pelbagai jenis lagi bagus)
Lemon
Madu
Air

 berseni sangat aku potong buah-buahan tu kan?
biasalah,,aku memang anak dara yang cantik,,dan rajin..
eh,,dara lagi ke?? hikk...

 bekas aiskrim yang dapat dari kedai daiso tu..
nasib baik ade lagi,,aku tengok dah nak habis stok dah..
kalau habis,,terpaksa fly ke japan untuk beli..
semangat sangat nak buat aiskrim sendiri la kata kan..

tadaaaaaaaaaaa....... !!!
ni lah hasilnya....
terliurkan...
sila jilat air luir anda balik..
sebab nya aku buat ni MASAM dan MANIS sangat!!!!!

ada lagi dalam peti ais aku tuh...
tak laku pon...
mai la sini,,ada sape2 boleh tolong habiskan tak??
membazir nye! sob3....
en.suami pon taknak makan..
sentap taw!

sekian terima kasih...

Comments

u.m.i.e said…
sedap tuh nyummy tapi tak suka kiwi dan strawberry .. hehehe
nak ganti ape ?
Amanda Suria said…
Patut la dania nk sgt akak belikan mold eskrem ni...tahniah anda terpilih pemenang follower ke 845..sila bg alamat dan no hp utk akak pos bookmark. .email kat suriaamanda@yahoo.com. .
penyisir rambut said…
umie :: guna oren pon ok...
penyisir rambut said…
amanda :: ye ke kak??ok..nanti sy email..thx.. :)
jaja_NorLiza said…
nampak cam best jer...

gulp! telan air liur sendirik..

:) salam kenal..
mama nazmi said…
WEH MASHI.. CER CITER MCM MANE NK BUAT BANCUHAN NYE... YANG AIR,MADU NGAN LEMON 2... MCM MANE BOLEH MANIS SGT,??? KAN PAKAI MADU JE.. MADU NYE BYK KE..? XPAYAH GULA KAN
nohas said…
Salam Ramadhan,

Sedapnya aiskrim ni..perisa asli tanpa chemical..
With Julia said…
Wahhhhh best yer buat aiskrim sendiri....nak tiru resepi hehhehe teror tau
Dzil Khadeeja said…
hamboihhh, menarik sungguh nie..boleh la nak menerai jugak hehe...
~ NANA ~ said…
nice! maybe tak perlu dah kot letak madu & lemon kalau takot manis & masam sgt...hihi
Masya said…
hohohohoho.. salam kenal, salam ramadhan.. alahai tgh pose ditayangkan gambar aiskrim.. meleh air liur...
Amalina Hussain said…
amboiiii...menggoda sungguh aiteyim nie..hehehee..
penyisir rambut said…
salam semua,,thanks sebab suka tengok aiskrim ni..sebenarnya indah khabar dari rupa..hehehe..terpulanglah dekat kamu semua...kadang-kadang ade yang suka macam ni..tapi,,sy lebih prefer lagi satu resepi,,
buah oren+yogurt yg berperisa buah(diblend)
pastu letak dalam mangkuk,,tambah madu,,kacau sikit..dan rasa agak2 sedap di lidah anda...cukup manis & masam nya...resepi ni maybe saya nak try next tyme... :)
NinaAz said…
Waaaahh. Menariknyaaaa. Nk g cari jugaklah bekas aiskrim tuu
aniswany lazim said…
comelnye aiskrim tuh!!rajinnnnn tauu


*(lari2 ke daiso carik bekas eskrem)


:D

Popular posts from this blog

::Scan 3D/4D hanya berharga RM35.00??? Murahnya!! ::

Assalamualaikum readers...semoga kita semua berada di dalam rahmatnya...
tajuk entry gempak sangat kan?? memang gempak...sebab aku dapat scan harga yang murah giler-giler.... ce try share korang pergi scan dapat harga berapa??
kisahnya sorang blogger ni Puan Nurulbadiah Lai share ade promosi harga scan ni sebab klinik ni baru bukak..tapi kat Terengganu lah...aku duduk Perak..semangat nak scan dekat Terengganu kan... padahal tolak tambah kos perjalanan...sama jugak mahal nye kan...hehehe.. kebetulan promosi tu buat tengah bulan Januari lepas...aku pulak memang bercadang nak balik kampung suami Chineese New Year ni...so alang-alang,,booking la...alhamdulillah...dapat harga promosi... harganya RM25.00 je..tapi tambah CD...so jadi lah RM35.00....
mak mertua dengan adik ipar pon semangat jugak nak follow pergi klinik.. dah taw jantina dah..boboboy....heheh...en.suami pon senyum lebar je...

kalian yang berdekatan dengan Terengganu...boleh la try scan dekat klinik Al-Rijal ni.. walaupun bukan harga pr…

::percubaan pertama,,Safi Balqis Perfect 10::

tadi guwa pegi billion..
guwa nak beli pencuci muka je..
pastu tengah belek2,,guwa tergerak hati nak try semua pulak..
selama hari ni guwa just beli pencuci muka dengan krim muka je..
beli toner pon sebab nak tanggal kan mekap guwa 23 inci lepas baru balik dari kenduri kawen...

so guwa pon beli la set Safi Balqis Perfect 10 ni..
guwa bajet wajah guwa boleh bertukar rupa dari mashimaroo ke wajah shila hamzah la konon...


ni la set nya...wahh..banyak duit ko eh??
ni guwa baru korek tabung@purse mak guwa....


siap ada turutan cara penggunaan nya gituww...
jangan tak ikut taw..
nanti wajah ko berubah jadi gozila yang berbulu dada pulak...
hukkk...


dalam 2 minggu wajah guwa akan berubah...
tunggu~

owh...sesiapa yang ade pengalaman,,sila la bagi tahu kat saya...heeee~~

Dapur Mudah Alih yg Sangat Berguna...

haa...ni la dapur nye....
atpn dlm bi nye Portable Gas Stove..

harga dy tak mhl sgt...
tak smpai RM50...
korang try la cri kt psaraya berdekatan..
tp ak tgk klu nak beli on9 dy mhl sket...ngn kos pghantaran lg...
baek beli sndiri je...
dapur ni gune gas...
gas dy dlm RM5 je 1 tong...
ley thn dlm 2,3 kli msk jgk la...

nak taw sbb pe ak ckp bguna??
sbb mmg byk gune nye...
ni di antara kegunaan nye...

1. anda blh gune kan ketika berpicnik ngn kgkwn/family...

2. anda boleh msk dlm bilek kat ostel...tak pyh gne priuk nasi...lgpun klu gune priuk nasi nanti cpt rosak..elektrik pn slalu short je...

3. anda boleh wat steambot kat umah...mmg bes..ltk kt ats meja mkn,,pastu mkn reramai ngn fmily...ak ckp ni sbb kt Changlun de tmpt steambot yg sdp..dy gune portable ni la...

4. banyak lg...anda pon boleh aplikasi kan menatang ni haa...

Sbnr nye ak taip entry bkaitan dapur mudah alih ni sbb ri tu ak g picnik ngn mmbe skola teknik ak kt Teluk Batik...
ktorg msk dr umah je...laok2 yg berat dan juga mknan ringan(bebol…