Skip to main content

::Macam-macam hal lah::

Assalamualaikum...
masih dalam mood raya lagi ke??
aku ni haaaa baru nak beraya dekat Perak...
ok..so lupakan hal raya seketika....

semalam dan hari ni heboh dgn hal peminjam PTPTN akan dimasukkan ke dalam CCRISS...
ggggrrrrr...takot nya..bukan taknak bayar...
tapi kekangan kewangan...
dengan kerja pon tak tetap lagi...
sekarang ni pon dalam tempoh percubaan 6 bulan...
padahal dah grad 2011...
ce bayangkan kome weh...
2013 baru nak dapat keje tetap..dengan gaji yang sikit..
nak aku kabo kan ke??
gaji aku 1300 je...
baek aku lepas SPM terus kerja je...
takyah nak berPTPTN bagai...fuhhh...
gaji aku pon agaknya yang lepas SPM tu lagi banyak dari gaji aku lepas deggree ni....
dan jugak lepas matrik dulu,,aku ni tak ber IT sangat...so terlepas lah nak apply biasiswa...
ikotkan result matrik layak je nak dapat biasiswa...
aku cakap ni sebab nyampah sangat bila orang cakap,,"yang ko apply PTPTN tu nape??bodoh..bahlol,,maliul,badigol"
sedap je kata kat orang kan...nanti kena jugak kat diri kau ataupun family kau...

nasib baik lah tak jadi benda tu...
memang nak bayar,,,takkan lah nak hidup dalam hutang je...
cume nak bagi mampu dulu...
dengan kereta pon tak beli lagi....
tapi ade hikmah la isu ni bangkit...
sebab buat orang macam aku ni sedar...
lepas dapat gaji this month...
memang istiqomah bayar..i.Allah...

pastu bangkit pulak isu kereta..Bank Negara pon dah nafikan...
alahmdulillah lah....ingat Masyitah....jangan terpengaruh dengan khabar2 angin ni...
nanti boleh jatuh fitnah...... :)

so kesimpulannya...cam malas nak amek taw hal sume benda...
lantak le kome...nak jadi ape,,jadi la...

ok-ok....aku dah tak kisah dah...
pedulik hape haku...

Comments

buat mana yang patut dan menjadi tanggungjawab dulu kan? ^_^...
aniswany lazim said…
sapa yg xmo bayar hutang..ye dok?tp yelahh gaji ciput cam kita nih dgn nk bayar duit keta duit mkn..hmm pening jugak mikir..klau ckp byk nnti dikatanya bg alasan..haihh
Dzil Khadeeja said…
bila pk balik mmg nyesal plak amik PTPTN dlu, tp masa dpt dulu kemain sonok lg, x igt padah kemudian hari haha...

sya stat buat potongan gaji tahun 2006 dlu, sampai skang tak abes2 lg..huhu...mmg perit la potong gaji, every year naik..choiii...

Popular posts from this blog

::Scan 3D/4D hanya berharga RM35.00??? Murahnya!! ::

Assalamualaikum readers...semoga kita semua berada di dalam rahmatnya...
tajuk entry gempak sangat kan?? memang gempak...sebab aku dapat scan harga yang murah giler-giler.... ce try share korang pergi scan dapat harga berapa??
kisahnya sorang blogger ni Puan Nurulbadiah Lai share ade promosi harga scan ni sebab klinik ni baru bukak..tapi kat Terengganu lah...aku duduk Perak..semangat nak scan dekat Terengganu kan... padahal tolak tambah kos perjalanan...sama jugak mahal nye kan...hehehe.. kebetulan promosi tu buat tengah bulan Januari lepas...aku pulak memang bercadang nak balik kampung suami Chineese New Year ni...so alang-alang,,booking la...alhamdulillah...dapat harga promosi... harganya RM25.00 je..tapi tambah CD...so jadi lah RM35.00....
mak mertua dengan adik ipar pon semangat jugak nak follow pergi klinik.. dah taw jantina dah..boboboy....heheh...en.suami pon senyum lebar je...

kalian yang berdekatan dengan Terengganu...boleh la try scan dekat klinik Al-Rijal ni.. walaupun bukan harga pr…

Dapur Mudah Alih yg Sangat Berguna...

haa...ni la dapur nye....
atpn dlm bi nye Portable Gas Stove..

harga dy tak mhl sgt...
tak smpai RM50...
korang try la cri kt psaraya berdekatan..
tp ak tgk klu nak beli on9 dy mhl sket...ngn kos pghantaran lg...
baek beli sndiri je...
dapur ni gune gas...
gas dy dlm RM5 je 1 tong...
ley thn dlm 2,3 kli msk jgk la...

nak taw sbb pe ak ckp bguna??
sbb mmg byk gune nye...
ni di antara kegunaan nye...

1. anda blh gune kan ketika berpicnik ngn kgkwn/family...

2. anda boleh msk dlm bilek kat ostel...tak pyh gne priuk nasi...lgpun klu gune priuk nasi nanti cpt rosak..elektrik pn slalu short je...

3. anda boleh wat steambot kat umah...mmg bes..ltk kt ats meja mkn,,pastu mkn reramai ngn fmily...ak ckp ni sbb kt Changlun de tmpt steambot yg sdp..dy gune portable ni la...

4. banyak lg...anda pon boleh aplikasi kan menatang ni haa...

Sbnr nye ak taip entry bkaitan dapur mudah alih ni sbb ri tu ak g picnik ngn mmbe skola teknik ak kt Teluk Batik...
ktorg msk dr umah je...laok2 yg berat dan juga mknan ringan(bebol…

::percubaan pertama,,Safi Balqis Perfect 10::

tadi guwa pegi billion..
guwa nak beli pencuci muka je..
pastu tengah belek2,,guwa tergerak hati nak try semua pulak..
selama hari ni guwa just beli pencuci muka dengan krim muka je..
beli toner pon sebab nak tanggal kan mekap guwa 23 inci lepas baru balik dari kenduri kawen...

so guwa pon beli la set Safi Balqis Perfect 10 ni..
guwa bajet wajah guwa boleh bertukar rupa dari mashimaroo ke wajah shila hamzah la konon...


ni la set nya...wahh..banyak duit ko eh??
ni guwa baru korek tabung@purse mak guwa....


siap ada turutan cara penggunaan nya gituww...
jangan tak ikut taw..
nanti wajah ko berubah jadi gozila yang berbulu dada pulak...
hukkk...


dalam 2 minggu wajah guwa akan berubah...
tunggu~

owh...sesiapa yang ade pengalaman,,sila la bagi tahu kat saya...heeee~~