Skip to main content

::Adab-Adab Masuk Rumah - Checklist ::

Assalamualaikum...
dah masuk dekat 2 minggu dengan secara rasminya aku pindah rumah...
rumah sewa...sewanya murah..berpatutan lah harganya dekat Ipoh ni...

so aku nak checklistkan adab-adab masuk rumah ni...
ni lukisan yang saya pinjam dari tuan blog Bidadari Kecil... 
cantik sangat lukisan dia...
sebab kadang-kadang melalui lukisan..
mesej nye lebih sampai,,mendalam...
untung sangat sebab pandai melukis..
sob3...



CHECKLIST

1 . MELAUNGKAN AZAN
   - dah selesai...mintak en.suami yang azankan..takkan lah saya pulak..hehehhe..

2 . BISMILLAH,MEMBERI SALAM & DOA
  - dah selesai..bace doa pon simple2 je..doa selamat tak buat lagi..takde bajet lagi..

3 . MENGAJI (AL BAQARAH,,YASSIN,,AL FATIHAH,,AL IKHLAS)
  - Al-Baqarah je belum lagi...nanti lah,,tunggu free..sebab hari tu mase mula2 masuk rumah saya "cuti"...hehehhe..

4.  SOLAT SUNAT
  - ermmm...solat wajib je baru buat...

5. LANGKAH KAKI KANAN
  - Alhamdulillah..sudah...kalau kalian semua datang pon i.Allah kaki kanan jugak..mai-mai...tapi habaq dulu noh..baru lah kaki kanan..ade laksa,,kari ayam..heheh..


alhamdulillah...setakat ni barang-barang dah selesai diangkut dari rumah mak..
kat rumah sendiri,,nak masak pon senang...nak buat apa-apa pon senang..
nak gaduh,,lagi la senang...huhuhuhuhuh...

ok lah...semoga kalian pon dapat manfaat dari post saya kali ni...
boleh jugak ziarah ke blog tuan punya gambar tu....

Comments

nohas said…
Selamat menduduki rumah baru..rumahku, syurgaku..
aniswany lazim said…
nk gaduh senang tu yg paling best kan..ekekeke depan org cover je.

slamat duduk rumah baru..hihi :)
m.u.l.a.n said…
kami pasang full surah al-baqarah dari youtube sbb tak terhabis nak baca satu surah tu...

selamat masuk rumah baru..
dear xila said…
wehhh hahaha ko pon aktif blog dah???
penyisir rambut said…
Nohas : Terima Kasih..

Aniswany : heheheh....tersangat lah senang nak gadoh..pastu bila malam baik..heheh..

Mulan : tu la...nak bace hari2 macam tak mampu pulak..

Popular posts from this blog

::Scan 3D/4D hanya berharga RM35.00??? Murahnya!! ::

Assalamualaikum readers...semoga kita semua berada di dalam rahmatnya...
tajuk entry gempak sangat kan?? memang gempak...sebab aku dapat scan harga yang murah giler-giler.... ce try share korang pergi scan dapat harga berapa??
kisahnya sorang blogger ni Puan Nurulbadiah Lai share ade promosi harga scan ni sebab klinik ni baru bukak..tapi kat Terengganu lah...aku duduk Perak..semangat nak scan dekat Terengganu kan... padahal tolak tambah kos perjalanan...sama jugak mahal nye kan...hehehe.. kebetulan promosi tu buat tengah bulan Januari lepas...aku pulak memang bercadang nak balik kampung suami Chineese New Year ni...so alang-alang,,booking la...alhamdulillah...dapat harga promosi... harganya RM25.00 je..tapi tambah CD...so jadi lah RM35.00....
mak mertua dengan adik ipar pon semangat jugak nak follow pergi klinik.. dah taw jantina dah..boboboy....heheh...en.suami pon senyum lebar je...

kalian yang berdekatan dengan Terengganu...boleh la try scan dekat klinik Al-Rijal ni.. walaupun bukan harga pr…

Dapur Mudah Alih yg Sangat Berguna...

haa...ni la dapur nye....
atpn dlm bi nye Portable Gas Stove..

harga dy tak mhl sgt...
tak smpai RM50...
korang try la cri kt psaraya berdekatan..
tp ak tgk klu nak beli on9 dy mhl sket...ngn kos pghantaran lg...
baek beli sndiri je...
dapur ni gune gas...
gas dy dlm RM5 je 1 tong...
ley thn dlm 2,3 kli msk jgk la...

nak taw sbb pe ak ckp bguna??
sbb mmg byk gune nye...
ni di antara kegunaan nye...

1. anda blh gune kan ketika berpicnik ngn kgkwn/family...

2. anda boleh msk dlm bilek kat ostel...tak pyh gne priuk nasi...lgpun klu gune priuk nasi nanti cpt rosak..elektrik pn slalu short je...

3. anda boleh wat steambot kat umah...mmg bes..ltk kt ats meja mkn,,pastu mkn reramai ngn fmily...ak ckp ni sbb kt Changlun de tmpt steambot yg sdp..dy gune portable ni la...

4. banyak lg...anda pon boleh aplikasi kan menatang ni haa...

Sbnr nye ak taip entry bkaitan dapur mudah alih ni sbb ri tu ak g picnik ngn mmbe skola teknik ak kt Teluk Batik...
ktorg msk dr umah je...laok2 yg berat dan juga mknan ringan(bebol…

::percubaan pertama,,Safi Balqis Perfect 10::

tadi guwa pegi billion..
guwa nak beli pencuci muka je..
pastu tengah belek2,,guwa tergerak hati nak try semua pulak..
selama hari ni guwa just beli pencuci muka dengan krim muka je..
beli toner pon sebab nak tanggal kan mekap guwa 23 inci lepas baru balik dari kenduri kawen...

so guwa pon beli la set Safi Balqis Perfect 10 ni..
guwa bajet wajah guwa boleh bertukar rupa dari mashimaroo ke wajah shila hamzah la konon...


ni la set nya...wahh..banyak duit ko eh??
ni guwa baru korek tabung@purse mak guwa....


siap ada turutan cara penggunaan nya gituww...
jangan tak ikut taw..
nanti wajah ko berubah jadi gozila yang berbulu dada pulak...
hukkk...


dalam 2 minggu wajah guwa akan berubah...
tunggu~

owh...sesiapa yang ade pengalaman,,sila la bagi tahu kat saya...heeee~~