Skip to main content

:: Apa itu Growth Spurt?::

semalam ghazi ade ciri-ciri tengah GROWTH SPURT...orang cakap tengah alih bulan...
pengasuh cakap dia semalam pon tak tido petang..dok dalam buai kalih2 badan je..tak selesa mungkin...

pastu balik rumah...malam tu tido kejap je...
pastu bangun...siap boleh layan lagi dengan mak cite Seindah Takdir Cinta kat tv3..sampai pukul 2.15 pagi kot..


mak dah pening kepala dah ni..tak cukup tido..
ghazi pulak nenen2 sampai dekat kol 3pagi tak tido2 lagi...
nenen non stop...kite da lah da sakit pinggang dah ni..
untunglah kalau ade yang memahami ku ini...

sekali mak keluar suara petir..kenapa tak tido2 lagi ni?
babap dia sikit..sikit je pon....
haaaaaaaaaaaa...pastu baru dia lelap..
aik..boleh pulak terus lelap...

then pagi dia tido lagi...tapi mak tetap bangun kan dia..mandi kan dia..walaupun dia nangis2..tapi kejap je...
pakai kan baju...masukkan dia buai balik..sementara mak boleh bersiap2 nak pergi kerja...
dah nak gerak...angkut dia dalam kereta...sampai umah pengasuh masukkan dalam buai..sambung tido balik...
huuu..kesian anak mak...semoga dipelihara Allah swt..al-Fatihah...

p/s:: mandikan or kalau tak mandikan,,tapi salinkan pampers anak sebelum hantar ke pengasuh..kita mudahkan keje mereka...i.Allah Allah permudahkan urursan kite jugak...take note ye parent...jangan hantar anak dengan pampers penuh da nak bocor dah..

APA ITU GROWTH SPURT?
=====================
GROWTH SPURT berlaku apabila bayi memerlukan lebih banyak susu bagi membesar pada tempoh2 masa tertentu berbanding waktu biasa.
Ia boleh berlaku pada bila-bila masa terutamanya pada 1 tahun pertama usia bayi.
BILAKAH MASA BAYI KERAP MENGALAMI GROWTH SPURT?
=================================================
- Semasa bayi berusia antara 1 ke 3 minggu
- Usia 6 ke 8 minggu
- Pada usia 3 bulan
- Pada usia 6 bulan
- Pada usia 9 bulan
**Waktu dan jangkamasa setiap bayi adalah tidak sama.
Pada fasa ini, bayi anda mungkin dalam keadaan "BAD MOOD", sentiasa lapar, kuat merengek dan kurang tidur.
Bagaimanapun, GROWTH SPURT ini kebiasaannya hanya berlaku beberapa hari sahaja dan kekerapa bayi menyusu akan balik kepada normal selepas waktu itu.
APA YANG IBU PERLU BUAT?
=======================
- Pastikan ibu minum air yang cukup/banyak seandainya ibu dapati bayi sedang mengalami GROWTH SPURT supaya ibu dapat memberikan susu yang cukup/banyak kepada bayi.
- Pastikan ibu tidak 'skip' makan. Seandainya ibu terlalu kerap menyusukan bayi dan cepat berasa lapar, ambil makanan alas perut seperti roti atau biskut pada selang waktu makan.
- Kenalpasti adakah bayi menangis kerana GROWTH SPURT (lapar) atau disebabkan masalah-masalah lain seperti kembung, kepenatan, kepanasan atau masalah lain.
APA YANG BAPA/AYAH BOLEH BANTU?
===============================
- Bagi sokongan kepada ibu yang terpaksa berjaga atau terpaksa kerap menyusukan bayi yang sedang mengalami GROWTH SPURT
- Bapa boleh bantu siapkan kerja-kerja rumah yang ibu tidak sempat lakukan kerana bayi kerap menyusu/melekat dengan si ibu.
- Bapa boleh bantu menyediakan air minum serta snek ringkas seperti roti dan biskut yang mudah dicapai oleh ibu apabila ibu berasa lapar pada waktu malam atau pada selang waktu makan.
- Bapa boleh cuba ambil dan tenangkan bayi dengan cara mendukung/mendodoikannya. Kadang-kadang bayi lebih mudah tidur dan tidak banyak ragam bila dengan bapanya atau dengan orang lain. ^-^
Adakah ibu-ibu dan bapa-bapa sudah jelas tentang fasa pembesaran bayi yang dinamakan GROWTH SPURT ini?

info :: ArRaudhah fb

Comments

yolanda said…
tq tau share pasal ni. baru tahu citi2 beralih bulan ni. lama tak jenguk sini

Popular posts from this blog

::Scan 3D/4D hanya berharga RM35.00??? Murahnya!! ::

Assalamualaikum readers...semoga kita semua berada di dalam rahmatnya...
tajuk entry gempak sangat kan?? memang gempak...sebab aku dapat scan harga yang murah giler-giler.... ce try share korang pergi scan dapat harga berapa??
kisahnya sorang blogger ni Puan Nurulbadiah Lai share ade promosi harga scan ni sebab klinik ni baru bukak..tapi kat Terengganu lah...aku duduk Perak..semangat nak scan dekat Terengganu kan... padahal tolak tambah kos perjalanan...sama jugak mahal nye kan...hehehe.. kebetulan promosi tu buat tengah bulan Januari lepas...aku pulak memang bercadang nak balik kampung suami Chineese New Year ni...so alang-alang,,booking la...alhamdulillah...dapat harga promosi... harganya RM25.00 je..tapi tambah CD...so jadi lah RM35.00....
mak mertua dengan adik ipar pon semangat jugak nak follow pergi klinik.. dah taw jantina dah..boboboy....heheh...en.suami pon senyum lebar je...

kalian yang berdekatan dengan Terengganu...boleh la try scan dekat klinik Al-Rijal ni.. walaupun bukan harga pr…

Dapur Mudah Alih yg Sangat Berguna...

haa...ni la dapur nye....
atpn dlm bi nye Portable Gas Stove..

harga dy tak mhl sgt...
tak smpai RM50...
korang try la cri kt psaraya berdekatan..
tp ak tgk klu nak beli on9 dy mhl sket...ngn kos pghantaran lg...
baek beli sndiri je...
dapur ni gune gas...
gas dy dlm RM5 je 1 tong...
ley thn dlm 2,3 kli msk jgk la...

nak taw sbb pe ak ckp bguna??
sbb mmg byk gune nye...
ni di antara kegunaan nye...

1. anda blh gune kan ketika berpicnik ngn kgkwn/family...

2. anda boleh msk dlm bilek kat ostel...tak pyh gne priuk nasi...lgpun klu gune priuk nasi nanti cpt rosak..elektrik pn slalu short je...

3. anda boleh wat steambot kat umah...mmg bes..ltk kt ats meja mkn,,pastu mkn reramai ngn fmily...ak ckp ni sbb kt Changlun de tmpt steambot yg sdp..dy gune portable ni la...

4. banyak lg...anda pon boleh aplikasi kan menatang ni haa...

Sbnr nye ak taip entry bkaitan dapur mudah alih ni sbb ri tu ak g picnik ngn mmbe skola teknik ak kt Teluk Batik...
ktorg msk dr umah je...laok2 yg berat dan juga mknan ringan(bebol…

::percubaan pertama,,Safi Balqis Perfect 10::

tadi guwa pegi billion..
guwa nak beli pencuci muka je..
pastu tengah belek2,,guwa tergerak hati nak try semua pulak..
selama hari ni guwa just beli pencuci muka dengan krim muka je..
beli toner pon sebab nak tanggal kan mekap guwa 23 inci lepas baru balik dari kenduri kawen...

so guwa pon beli la set Safi Balqis Perfect 10 ni..
guwa bajet wajah guwa boleh bertukar rupa dari mashimaroo ke wajah shila hamzah la konon...


ni la set nya...wahh..banyak duit ko eh??
ni guwa baru korek tabung@purse mak guwa....


siap ada turutan cara penggunaan nya gituww...
jangan tak ikut taw..
nanti wajah ko berubah jadi gozila yang berbulu dada pulak...
hukkk...


dalam 2 minggu wajah guwa akan berubah...
tunggu~

owh...sesiapa yang ade pengalaman,,sila la bagi tahu kat saya...heeee~~