Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

::Menghalalkan perhubungan::

Assalamualaikum uols.. tetibe je nak story hal menghalalkan perhubungan di antara lelaki dan wanita... iaitu melalui perkahwinan... kan...macam nak bagi tazkirah la pulak... mai sini cik abang kakak,mak jemah,mak endah.... dengar bace sini...
lagi berapa minggu je aku nak melangkah ke alam perkahwinan.. cuak jugak..ilmu pon tak berapa nak ada... ermmm...fikir2 kan balik... memang macam tergesa2 je nak kahwin... ye la,,,dengan baru grad nye..masing2 still mencari kerja yang kukuh... tapi dengan kerja yang sementara ni lah kami kumpul duit kawen.. lepas lah untuk sebelah aku dulu.. sebelah dia tak kesah sangat..sebab belanja takde nak besar sangat pon..
dan alhamdulillah... ade rezeki kawen.. baru je dapat kerja yang ok sikit la... kalau kita dah niat,,nak buat ke arah kebaikan... i.Allah TUhan permudahkan..
walaupun kahwin ala kadar je... kereta pon takde,,rumah sendiri pon takde... tapi nak kawen jugak kan...gatai beno...haha.. kengkawan pon ade dok tanye2,, betol ke nak kawen ni??ko pon tgh cari kerja lagi…

::WEDDING - DIY Photoporops Comel::

salam semua...
kali ni  nak post berkenaan dengan DIY photoprops..
google je..cari yang ada free printable...
saya yakin b2b kat luar sane boleh buat...
sebab saya pon boleh...
malaysia boleh!

semua benda ni kalau tuan dan puan nak tahu,,
memang kena buat dengan penuh kesabaran..
keikhlasan,,keminatan,,kesemangatan....
alahmdulillah..berjaya buat props ni...
ceh~~bajet macam susah sangat je kan...
padahal download dari internet je...

Pertama :: Print



Kedua :: Laminate di kedai,,Gunting di rumah

Ketiga : Letakkan batang sate,,siap! boleh diguna pakai seisi keluarga..


kreatif tak saya?? sila puji namblas kali baru saya kasi tiru... ok fine...tak nak puji ye....ambik je...tak marah pong....
** sebenar nya sangat-sangat cuak sebab majlis semakin hampir..... takut tak sempurna majlis..mohon Tuhan permudahkan segala2nya...amin..

::WEDDING - DIY veil nikah::

salam uols...
semangat bride to be berkobar-kobar dalam diri ni...
kali ni nak tunjuk veil nikah saya in da making....
semangat kan...

serius saya cakap..
saya tak berapa kreatif..
tapi pandai meniru...hahaha...
dengan berdasarkan contoh-contoh yang ada dalam internet..
google je...

veil nikah saya memang labuh...
tapi tak mencecah lantai la...
kang terkena tahi kucing pulak...
kan dah bau....terus tak semangat bakal suami saya...
auuuummmmm........gggrrrrr........hahaha...

tadaaaaaaaaaa..........!!!


testing...testing..... ade tambahan lagi ni...
slow2....
p/s :: kepada bride to be..kalau ada masa...anda pon boleh cuba....perasaan nya tak dapat digambarkan bila tengok hasil nye..hehehe....


::Pabila ego menguasai diri::

ego...ego..ego..ni bukan skuter ego.. tapi adalah satu perasaan yang tak dapat digambarkan...

dengan ego,,rumah tangga boleh runtuh... dengan ego,,persahabatan boleh terputus...
pabila ego menguasai diri... kita tak dapat bezakan antara baik dan buruk.. tu pasal ego adalah kawan syaitan..
kadang-kadang kita lebih memikirkan maruah diri kita... maruah diri ini tak termasuk di dalam menyerahkan diri ye... tapi..contoh nye...
suami isteri bergaduh... dan itu adalah salah suami.. tapi disebabkan suami ingin mempertahankan maruah beliau,, perasaan ego menguasai diri... lalu berkecai lah rumah tangga hanya disebabkan ego.. tidak mahu meminta maaf...
dan banyak lagi yang terjadi.. paling memedihkan hati apabila ini terjadi di dalam persahabatan.. tapi nak buat camne...ego menguasai diri...
ingat senang ke nak buang ego ni... susah sangat-sangat... ya Tuhanku dengan berkat Rasulullah saw... tolong lah saya dalam melawan nafsu ini.. tolonglah saya untuk terus bermujahadah...
::: trying to be isteri solehah...amin..

::Kisah Raya::

salam....semoga kalian sentiasa sihat selalu.. jaoh kan lah diri kita dari sikap mazmumah..
tahun ni raya ala kadar je.. cukup lah hanya sepasang baju.. kasut raya hanya selipar je..
sebab nye rase bersalah sangat nak raya.. raya hanya lah untuk orang2 bertaqwa sahaja... lagipun aku tak solat terawih langsung kali ni... tak tahu apa nak jadi.. teruk kan..dan yakin sangat konon nye dapat berjumpa dengan Ramadhan hadapan.. ampun kan saya Tuhan... izinkan lah hambaMu ini untuk berjumpa lagi Ramadhan..amin...

Indah nye dapat menikmati keindahan Tuhan...

netbuk:: lagi 70 hari je untuk memasuki fasa baru....

::Pavlova oh Pavlova::

assalamualaikum...
dah nak raya dah weh kome....!! semoga kita berpeluang jumpe ramadhan tahun hadapan...
oh ye,,, ini kisah pavlova minggu lepas... i buat uollss...mnggunakan jari jemari i yang lemah lembut gemalai gituwww.... hahaaha...
1st tyme dengar kakak ofis yang buat... boleh tahan jugak la...
tu yang esaited nak try... kebetulan mak cik rubi (mak guwa ok) ajak aku pegi Wah Seng.... terus lah membeli belah bahan2 nya...
resepi nye google je... sambil2 buat kol kakak ofis.... tanye cara2 pembuatan nye dengan lebih mantop....
esaited punye pasal.. tyme memesinkan bahan2 nya tak sempat snap gambar... ni pon jadi lah..dah siap masak...
ni 2nd tyme buat...malas nak lapik kertas.... disebabkan bahan-bahan still ade lebih... dan jugak permintaan yang tinggi dr customer(adek2 aku je pong)... hahah....
kemudian spray je dengan whipping cream... jangan buang tebiat spray febbreze... cepat lah anda kojol nanti sebelum raya...
dan potong lah buah-buahan yang masam-masam manis bak filem P …

::Maybelline Clear Smooth BB White review::

assalamualaikum.....

semenjak lapan menjak tarikh kawen semakin hampir ni... semakin rajin la menjaga wajah....bajet nak paling hot tyme majlis tersebut... tetamu sila datang berkain batik dan berkain pelikat sahaja ye... sebarang masalah sila dail nombor masyi fm...haaha...
padahal berat badan tak jage weh...
ate nanti pakai baju kawen udah macam balut nangka... awok udah kecewa bebenor dengan berat badan ni haaaa....
rase nak plastik surgeri je....sedut lemak kasi ramping macam mak jenab ratu kebaya kampung pisang setandan...haaaa...gituwww kata kooooo....
ok2..berbalik dengan tajuk post kite hari ni.... sebenar nye tertarik nak guna BB Cream ni daripada Puan Rina... tapi Puan Rina menggunakan Silky Girl...
tyme esaited nak beli tuh...silky girl pulak habis... nampak sangat laku macam cekodok durian... so,,saya pon saje la nak try guna Maybelline....
so far so good...sedap sangat pakai...
produk yang lame telah saya ketepikan...
yang saya guna ni 8-1 High Protection BB..

*Ultra high…

::Yusof Taiyoob Arabian Delight Chocolate kegemaran saya buat masa kini!::

assalamualaikum....


tajuk post panjang berjela kata ko....
biasa lah...nanti senang lah sesiapa yang nak search jumpe belog ni...hahah...
selalu nye bile nak masuk bulan Ramadhan ade lah dengar berbisik2... Yusof Taiyooobbbbbbb.... sampai cair tahi telinga aku.....
actually before Ramadhan dah dengar2 kakak ofis cakap-cakap pasal kurma chocolate ni... tapi aku tak penah jumpe pon... sebab tak berapa sangat makan kurma ni...
pastu dah beberapa hari puasa baru jumpe kurma yang digembar gemburkan ni... semangat berkobar2 lah nak beli... bajet duit dalam poket berkepuk-kepuk.. padahal buat muka seposen mintak mak belanja... dengan alasan akan jadi driver mak until aku kahwin...hahaha... driver free gituwww.....
so ni lah dia........ tadaaaa!! *nampak kan kotak dah kosong...tak sampai 24 jam dah habes....
makan non stop..
nasi,ikan patin masak tempoyak,sambal udang petai semua tolak tepi... semata-mata sebab addict makan kurma chocolate ni.... seeeeeeddddddddddaaaaaaaaaaaaaaaaappppp sangat.... seriously....*…

::jangan nak emosional sangat::

assalamualaikum....

cik masyitah...

tolong kawal sikit emosi tu.... lately ni jadi gila sekejap... sempena Ramadhan yang mulia ni sangat2 lah berharap semakin tenang... alhamdulillah....
yang penting perbanyakkan amalan-amalan mulia.. solat,bersedekah,terawih.... bulan laen pon buat jugak... tapi bulan Ramadhan ni Tuhan bagi keistimewaan banyak sangat dekat hamba2 Nya... dan juga makan lah banyak2 Yusof Taiyooooooobbbbbb... *sambil berbisik sampai tersembuq2 ayaq liuq...
jangan lepaskan peluang....ingat tu cik Masyitah... *lagi 4 bulan je boleh guna pangkal cik kate koooo... lepas ni Puan le pule.....
*tyme grand dinner dulu.. aku rase cam nak patah balik je mase....sebab huduh gile je aku rase... cacat la senang cakap...

*terkenang jugak zaman dulu kala....nak je masuk dalam mesin masa doraemon then normal kan keadaan semula...mungkin join club masjid....tenang jiwa....


p/s:: bos..bagi lah saya bonus jugak...tak banyak..minimum RM500 je...bak kate bang najib gituwww......

::Interview Skim Latihan 1 Malaysia Tabung Haji di Kota Raya Kuala Lumpur bukan di New York dowh::

salam sejahtera dan salam 1 malaysia...
memandangkan ramai nya graduan menganggur.. kerana majikan terlalu memilih pekerja... diulang lagi sekali,,majikan yang memilih pekerja... bukan seperti yang digembar-gemburkan di dalam media...graduan yang memilih pekerjaan...itu adalah lahanat...hahaha... sebab2 nya...saya,,rakan-rakan dan saudara taulan sekalian banyak kali mengalami situasi majikan memilih pekerja...
oleh demikian maka wujud lah SL1M ni...untuk mengatasi pengangguran... sebenar nya cuba nasib je beb...lagipun kalau dapat pon tak taw la nak pergi ke tak..
sebab training setahun,,elaun sebanyak rm1000 diberi...hidup di kota raya kuala lumpur... ala,,,padehal je beb..bukan new york pon... kalau new york 1000 dolar pon tak cukup..sila convert kan sendiri dengan mata wang malaysia...
so saya dan rakan bergerak la ke KL,,ala2 dalam drama melayu..pakai baju kurung,,kasut sekolah adek yang dah koyak rabak,,buat muka nerd,,muka memang kampung gila...cam sakplai dah aku tengok kat drama tuh...r…

::Jenis-jenisan kad kahwin pula::

ini perihal kad kahwin pulak...
sebenar nye memang nak sangat buat diy.. motif nye nak berjimat cermat.. tapi bila tengok kad kahwin orang laen macam cantek je,,,so nafsu membuak-buak nak tempah kad....nafsu syaitaoonn yang direjam ni haaa.. bajet nak kad glamer-glamer akhir nye jadi buangan di tepian pantai.. umpama melukut di tepi gantang..haha...pe motif tak taw...
aku memang suka kumpul kad kahwin... tapi semenjak lapan belas menjak ni tak rajin.. gila malas...apa pon tak boleh buat... tau nak online je..memang yahudi betol la stremix neh.. huuuuu..tu la..suka sangat salah kan benda laen..tak tengok salah diri sendiri.. umpama anzalna menyalahkan zubir kerana menyiarkan fitnah terhadap neelofa tu...*tetibe...haha...
ni ade diy yang pertama... dari akak yang kerja kat LHDN dulu... aku cam nak wat..tapi sekarang ni nak lakar map dekat komputer pon tergagap-gagap... umpama apek yang sudah kehilangan kudrat untuk bermaen boling...
1. kad diy kak su

simple je kan..
2. kad kahwin pengan…

::DIY pelamin mini nikah::

salam semua..dah lame tak update blog..tak rajin sangat...
hari kazen nikah 1/6/2012...so aku dengan gembira nya offer la nak buat kan pelamin mini.. berkobar2 punye pasal..asyik google diy je...tapi tak buat2 lagi...
DIY tu aka Do It Yourself..
ataupun dengan lebih manis nye..hang buat sendiri menggunakan jari jemari yang mulus tuh.. kos nye tambah tolak dalam RM200++... yang penting tak sampai RM300 la...
so ni la gambar2 nya...daripada proses pembikinan.. sampai lah hari kejadian... mase mule2 tu rase tak cantik pon.. tapi tyme kejadian ramai jugak lah yang memuji.. malu taw i..i taw i memang berbakat...herrrkkk...
sebenar nye bukan aku sorang je yang wat... kazen2 pon ada menolong termasuk puan pengantin..hehe.. thanks uollss sebab membantu merealisasikan pelamin ni...


bantal bulat tu pinjam dekat butik..lagi cantek..nmpak suweett je..
gambar pengantin jangan lupa pulak...
selamat pengantin baru..semoga bahgia dunia akhirat..amin.. macam tak percaya je aku buat kan... ni semua goog…

::tempahan hantaran::

ada sesiapa yang nak menempah hantaran??
gitaw kat saya!!
huhuhu....
yang ni bukan saya yang buat...
tapi kawan..heehe...
cik ema nama nya... ofismate...cantik kot dia buat... dia buat untuk kawan saya..aliff...
ni la cik ema nye... ewah,,,nak kawen dah ke??huuu...
saya suruh ema buat bisnes hantaran ni... jangan persia kan bakat yang ada....
sebab dia punya kerja memang nampak ekslusif taw.!
bentuk labu...cantik kan???!!
saya search kat google...
mana ade orang balut labu tu taw...
bekas cincin pula bentuk bintang...
haishhh..kata nya tunang aliff ni suka sangat bintang...
bentuk bintang ni pon saya tak penah jumpe taw....hehehe..
ade lagi satu..bentuk basikal.. tapi tak sempat snap la pulak...
so sesiapa yang agak-agak nak tempah..
area ipoh je taw...
inbox me at facebook...
cari nama Bintang Pink...
harga boleh nego... sama ada nak bagi barang2 then mintak tolong buat kan..
ataupun bagi duit untuk barang2,,pastu untuk upah je!
hehehe..jangan risau...cik ema boleh bagi yang terbaik!

::Pic Monkey la pulak::

nak edit gambar??jom!
sebelum ni femes edit guna Picnik... tapi Picnik dah dihapus kan kot... so yang ni aku baru je jumpe... so batak la siket... haha...
kamu semua boleh pegi dekat PicMonkey... not bad la...untuk suka2 je... kalau fotografer,,memang kena guna Adobe Photoshop la.. lagi nice...
so jom layan Pic Monkey!!
klik je kat gambar tu...
netbuk:: nak edit gambar monkey jd putera idaman pon bolllleeeehhhhh.....

::hanya kebahagian saja yang dipinta::

salam...rasa nya benda ni macam ade yang dah dibincangkan....
selalu jugak sembang2 dengan kawan aku... yana nama nya.... dia selalu cakap... selalu kita ni nak kawen mesti kita fikir bahagia je kan? penah tak terfikir ape dugaan yang mendatang nanti??

yup! setuju sangat2... selalu nye bila kita nak kawen mesti terfikir kan kebahagian je.. suami kerja bagus,,dapat anak-anak yang comel dan sehat2..... kita sentiasa berdoa dekat Tuhan.. supaya memberi kan kita kebahagian...
tapi camne tetibe kite ditimpa kesusahan?? dapat anak sakit ke,,suami/isteri buat perangai ke... camne hubungan kita dengan mentua? dapat mentua yang garang ke? yang tak suka kita ke??
tapi kalau perangai sendiri cam haram jadah tak ley nak cakap ape jugak la kan.. hahahaha... tapi ni realiti... aku selalu cakap dekat tunang aku.. takut nanti dapat mak mertua jahat.. hahaha..

tapi dia cakap... zaman sekarang ni dah terbalik.. menantu yang banyak kejam berbanding mentua... huhu..wallahualam..
yang penting diri sendiri.. jaga hubungan kita dengan…

::7 months to go::

lagi 7 bulan...i.Allah... pejam celik pejam celik.. akan sampai jugak masa tu...
semoga dipermudah kan Tuhan.. amin.... dengan berkat Rasulullah saw,,tolong lah berkati kami berdua..
perkara yang dah dibuat...
1. dewan - deposit 2. WP - deposit...

tu je sekarang yang baru setel kan....
motif gambar?? tak tahu..saje mnggedix..haha..
netbuk:: selalu korang setel kan hal dengan tok kadi sebelum bila eh???

::photobooth DIY::

photobooth semakin fames ames la sekarang ni...macam2 jenis,macam2 cara... macam2 gaya,macam2 pon ada...
buat masa sekarang ni la pilihan saya... rasa nya i.Allah boleh DIY... kena mintak jasa baik abang ipaq saya la.. dia pandai menukang2 neh...
semua gambar dari google...
lupa amek kat mane..if ade sesiapa yang rasa ni gambar dia..
nak soh saya remove kan..boleh gitaw...
1.
2.
3.
4.
5.
6.
cantek kan... tu la..hope jadi kenyataan la.. faham2 lah..dah nak hari kejadian banyak benda nak fikir... yang remeh temeh ni lupa terus... walaupun remeh temeh benda ni..tapi kalau ada mesti cantik...
netbuk:: sesiapa yang dah berpengalaman..nak mintak pendapat la...sharing is caring kan...

"Tetibe Nak Tukar Status Blog kepada Bride To Be le pule"

salam..
tajuk entry tak boleh blah kan...

semenjak lapan menjak ni.. selalu la jugak saya menggoogle pasal DIY ni.. so terjumpa la banyak blog khas untuk Bride To Be... ada gaya Mrs To Be tak??
dah lame sangat tak ber blog... so ketinggalan jaman le pule.. Mum To Be pon ade jugak..
so camne ye nak mengiktiraf nye eh??
anyone can answer my questions???
netbuk::penin gak pk sal banje kawen ni..huhu..

::interview never die::

tajuk entry bajet je kan..
sok guwa ada interview..Tan Chong Motor... as a finance supervisor..
tetibe guwa cuak.. sebab private company confirm kena speaking nya... bi guwa lemah betul la.. =========
memang selalu orang cakap...
goreng je pon.. masalah nak goreng pon guwa tak taw.. kalau makaroni goreng guwa taw la nak buat...
pas ni nak kapel dengan mat salleh la...
baru la fluent guwa speaking kan..
setakat belacan budu ni guwa tak maen la..
guwa mkn spageti,cheese je..
doakan guwa ye kawan2...
mane la taw kot2 guwa boleh tukar motor guwa neh...
hahaha..banyak jasa motor ni weh... walaupun kapcai je,,tapi tiap kali guwa naek motor ni mesti ramai nak ngorat guwa..
sabar ye...sila beratur amek no giliran....
ehh,,tetibe L pulak kan..
ahh...yang penting guwa ada lesen moto..

netbuk::sebenar nya serik nak interview area KL ni...guwa nak tunggu intervew dari New York jeeeeewwwwrrr...eeeeyyyuuuuwww...

::tetibe guwa sentap nokk::

sentap menyentap memang dah biasa dah dalam diri ni..umpama mak jemah menyental lantai menggunakan berus jamban.. sentap kan,,padahal da sangkut dah mop lantai kat tepi jamban tu haa..
guwa sentap sebab tetibe tunang guwa komen pasal perbelanjaan guwa.. okeh..guwa taw guwa boros..
at least guwa ade jugak saving kan...
*banyak kan saving guwa??
ermmm.... takde la 100% duit gaji guwa boros..
sob3.. T_T
sentap ati mak nook..
*tangan kanan kat dada,tangan kiri kat montot...*
lepas ni guwa banje rm1 je sehari.. puas hati kan.. nanti guwa ramping macam neelofa jangan nak jeles...
netbuk::nak berkhawin di usia muda perlu kan pengorbanan yang sangat2 banyak!

::kematangan itu perlu::

susah juga mahu kan kematangan ni..ketika dulu,,mengata orang..bergaduh..
rasa bodoh nye diri ini..
maaf kan daku wahai kawan2....
kini,,pabila diri makin menginjak ke alam dewasa,, bak kata orang...diri ni hampir ke dunia perkahwinan.. sila lah matang...
nanti akan jadi isteri kepada sang suami... jadi ibu kepada anak-anak ku dan sang suami... kalau tak matang,,bagaimana mahu menjadi yang terbaek untuk keluarga..
ingin menjadi seorang yang profesional.. yang tidak mencampur aduk kan kerjaya dengan peribadi.. ingin berbakti pada ibu bapa... ingin bekerja dengan niat kerana Allah Taala...

mudah-mudahan dimurahkan rezeki.. amin.. semoga segala yang ku lakukan diberkati Tuhan...

::kisah kami telah melalui fasa kedua::

kami lah...
siapa lagi...
walaupun duit tidak mencukupi,,tapi kami gagah kan jua..
untuk BERTUNANG...

rezeki tu hak Tuhan..
Dia yg bagi pada hamba2 nya...
kita cume berusaha+berdoa+tawakal..

yang penting cincin nye disarung...
ikatan dikat dengan lebih kukuh...
wat kenduri simple je...

ini cerita hampir 2 bulan yang lepas...
rombongan dari Terengganu datang...
owh..berdebar2 rasa nya hati guwa...
tetibe hari kejadian guwa rasa howtt gilerrrww...
hukhuk...


rombongan sebelah lelaki...
yg bermisai tu bakal bapak mertua guwa...


sebelum cincin disarung...


guwa bersama hantaran...


selesai sudah sarung cincin..
tyme ni memang guna kamera hp je..
tu pon seb bek ade gak yg sudi nak tangkap kan..

pengajaran di sini..
beli la kamer dslr sndiri..
tak pyah dok harap orang laen even adek badek sendiri...
hahahahaha...

tak la,,sebenar nye da book kameraman dah..
tapi dorang dah ade deal ngn org laen..
guwa yg terlambat...
so,,nanti kawen book awl2...

and now tengah saving duit sama2..
cukup duit kawen...
takde nak wat besar2 sgt …