Wednesday, September 30, 2015

::Photoshoot Hari Raya Aidilfitri di Takara Photography Studio Ipoh Perak::

Assalamualaikum.. baru berkesempatan nak upload gambar fotoshoot kami sekeluarga...
Terjebak dengan kawan kawan yang fotoshoot..sebab nye promosia dia berpatutan... RM99.00 UNLIMITED TAKE PHOTO in 1 hour...semangat lah mak nak bergambo sekeluarga..hehe

Mula-mula nak deal dengan photographer ni mak cuak jugak..risau si shuben taknak..dia tak gemor nak bergambo2 ni...mak je yang esaited...so mak decide..mak bayor deposit senyap2 dulu...so nanti si shuben tak boleh la nak mengelak...sebab dah bayar...pandai tak idea mak?? heheheh

so bersilatlah kami di dalam studio Takara di malam itu...cehhh..takde lah bersilat sangat..mak sekeluarga ni pemalu orang nye...anakanda pulak berhingus pulak malam tu..banyak kali pause take photo sebab nak lap hingus anakanda...alhamdulillah dia tak meragam...cuma malu2 kucing je...


so di bawah la gambar gambar nye...comel sangat tau mak rase...hahahha














muahciked uols!

Tuesday, September 29, 2015

::Hari Raya Aidiladha di Terengganu::

Assalamualaikum..sekian lama tak bersiaran di alam maya dunia blog ni...kerinduan pulak nak berceloteh...

Alhamdulillah kami anak beranak beraya di Terengganu tahun ni... dekat sana kemeriahannya memang tak boleh disangkal lagi..meriah sangat2 sampai rase tak melekat dekat rumah...
ada saja aktiviti nya...

tahun ni pulak buat aqiqah untuk anakku dan buat untuk aku jugak...dan korban bahagian suamiku...semua ni guna lembu suamiku...suamiku beli masa bujang dulu...alhamdulillah direzekikan untuk guna lembu untuk raya haji ni...free of charge...siap dapat duit lagi hasil jualan lembu korban...alhamdulillah...

jom kite layan gambar...
bertambah2 sibuk sebab ade majlis pertunangan sepupu suami...









anak bujang ku dah besar dah...
aktif nye ya rabbi..
pengsan mak nak oi..


Thursday, April 2, 2015

::Breastfeeding,Penyusuan Susu Ibu berdasarkan pengalaman aku selama hampir 10 bulan::

Assalamualaikum...
dah setel closed akaun for March 2015...
so sebelum aku mulakan kerja April 2015 yang penuh pancaroba ni..
aku nak ceritakan pengalaman menyusukan Ghazi...


Alhamdulillah dah hampir 10 bulan aku menyusukan Ghazi dengan susu ibu...
tapi....................kejap....kejap..kejap......
bukan senang taw...
bukan mudah seperti menyelak baju...
penyusuan susu ibu sangat2 memerlukan mental,fizikal dan ilmu yang cukup...

aku salah sorang yang hampir kecundang kerana kekurangan ilmu...
seriously...masa dalam pantang...hari ke 20 if i'm not mistaken...
biasalah..dah beranak ni banyak urat putus..tu yang jadi pelupa tu...
susu aku kurang..Ghazi hisap mengamok2...
disebablan aku ni tak de ilmu langsung pasal breastfeeding ni..
aku suruh suami aku beli susu tepung esok nye...

silap aku..tak gali ilmu betul2 basal breastfeeding ni...asyik dok tengok video janin membesar je hari2..hahahha..sampai sekarang aku menyesal..then aku memang nasihatkan kengkawan yang tengah preggy...gali lah ilmu pasal penyusuan susu ibu...jangan jadi cam aku...

Ghazi pon taknak susu tepung tu..kesian nye..aduh..aku taip ni pon rase sedih..sebab teringat tyme aku pantang hari tu...

pastu dalam hari ke 23...aku balik kg suami..MIL(mother in law) yang sambung jaga aku..
dekat sana dia suruh amek ubat tambah susu..homepati..macam2...alhamdulillah susu ade...
ade jugak la susu macam kurang jugak..tapi usaha jugak bagi dekat Ghazi..

ok..dah masok kerja...kawan aku Fiza..suggest aku join group dekat facebook... 
group support breastfeeding...dekat situ aku dapat semangat,ilmu...
susu aku cukup2 je...pump hari ni untuk esok...sebab tyme pantang takde ilmu..so tak simpan buat stok la...kalau tak cukup,,pengasuh topup dengan susu tepung....
sampai lah 6 bulan....Ghazi dah tak minum susu tepung dah...tapi aku still sediakan susu tepung jugak...sebab diri ni tak confident lagi...


ni lah stok aku...hasil dari support kawan2 dan ilmu yang digali...

ni backup susu tepung....

tepek jap video budak banyak akai ni...

video



Tuesday, March 31, 2015

::Baucer Buku dan Hasilnya!::

Assalamualaikum...
Sebelum ni jeles sangat dengan generasi yang dapat baucer buku..
dulu-dulu zaman study,,buku kena beli sendiri..
kena la spend dalam RM200 untuk beli buku...

budak-budak sekarang...dapat baucer buku..syok sangat weh...
eleh..suami kita pon dapat lah..tumpang gembira...hihi...
esaited sangat-sangat...





alhamdulillah...terima kasih ya Allah swt...
dapat lah beli buku untuk Ghazi..







ni untuk mak pulak..
semoga bermanfaat semua buku2 ni..

::Motif Post Gambar Anak dekat FB,Instagram dan Blog::

Assalamualaikum...
errmmm...kebelakangan ni encik suami selalu sound tepek..dia cakap.."tak payah la upload sangat gambar anak..kang orang tengok menyampah pulak"..

Sebenar nya...aku risau handphone corrupt..ye la..bukan nye ambik gambar..terus transfer dalam pendrive...so aku bernasib baik..sebab nye handphone aku rosak baru2 ni... ade la gambar kenangan dalam laman sosial... 

dan aku decide nak upload gambar dalam blog je la..privacy sikit..sebab tak ramai yang tau blog aku ni...hihi.. almaklum lah..bukan artis blogger... :)
tadaaaaa...nak upload banyak2..
jangan muntah ye...



ni cubaan budak bertuah ni nak masuk dapur...
suka sangat ikot bontot mak ke dapur...
kadang2 masok toilet,,diketuk2 nye pintu..






ni pulak,,main permainan abam maxi..sepupu ghazi...
permainan sendiri bukan nak main pon..







ok bai..
salam...

Tuesday, March 3, 2015

:: My Hero Semakin Membesar::

assalamualaikum...HP ku rosak..sedih sangat...sebab dah tua-tua ni..rase takde nafsu nak beli HP ni..
ade sesiapa yang sudi menghadiahkan pada ku? hihi..

nasib baik minggu lepas tergerak hati nak letak gambar anak dalam PC..tapi tak sempat transfer banyak! sedih! sakitnya tuh di sini! 

hanya ini yang sempat diselamatkan..
sekian terima kasih..
















anakku Muhammad Khaleel Ghazi berumur 9 bulan hari ni..
membesar dengan sihat ye nak..
Mak doakan Ghazi jadi anak yang soleh,beriman,bertaqwa kepada Allah swt..
Amin!

Entry Yang Menarik Hati Anda::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...