Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

::Gagagaggagagagag::

motif?? sebab rasa macam bengang hokey... penat rasa nya kerja.. lagi-lagi kerja dengan orang "terlebih pandai"... yang kita ni terkontang kanting baru nak mahir buat kerja... tetiba kena amek alih keja orang lain pulak.. pastu dalam masa yang singkat... 2,3 hari je!! memang ba aliff ngang kan..

ggggggggggggggrrrrrrrrr... aku sumpah kepada sesiapa yang buat hidup aku camni.. korang pon takkan bahgia....!! hahahha.. gewam sangat taw....

:: Bila Busuk Hati ::

assalamualaikum... hati... bila dah dipenuhi dengan negatif... semakin hitam lah dia... berdendam...bila Tuhan tidak dijadikan panduan dalam hidup.... macam-macam perkara negatif akan dilakukan...
awak stalker facebook saya... awak tersentap dengan saya.. awak sebarkan tentang saya... dan sekarang nak menyerang saya pulak?? alhamdulillah... saya dah block dah awak... saya taknak berkawan dengan orang yang negatif macam awak... cukup lah awak bodoh di sekolah... jangan bodoh dalam kehidupan awak jugak..
bila awak cakap nak buat macam tu kat saya... saya berterima kasih sangat... sebab itu menyebabkan saya menjadi rajin... saya akan rajin membaca Yassin.. dengan niat sedekah kan dekat awak dan keluarga awak.. hanya Tuhan sahaja mampu mengubah hati awak tu...

ok bai... insaflah weh!

::Pinterest ialah Laman Sosial untuk pencinta dekorasi::

semenjak dua menjak ni haaa... dok rajin sangat lah aku tengok blog-blog dekorasi rumah... yang renovate bagai...yang menghias bagai... pastu follow dekat Pinterest.. banyak decoration air tangan omputeh... memang meleleh je tengok taw...
sebenarnya jeles sangat sebab muda-muda lagi dah ade rumah sendiri kan... sob..sob..sob..
bolehlah nak menghias macam-macam kan...

ok..nak cerita ni...Pinterest ni laman sosial yang baru jugak dekat Malaysia ni..
tapi kat orang putih dah lame jugak..
seronok sangat tengok...

ni akaun Pinterest kite...
awak semua follow kita taw..
hehhehe...



ni antara yang aku berkenan...
simple sangat....


source


source


kalau nak tengok banyak lagi...
pergi je ke laman web Pinterest...
nak buat akaun senang je...
log in menggunakan akaun facebook anda...
senang kan.. :)

::Review Pelamin Dewan::

Assalamualaikum... dah 9 bulan kahwin baru aku nak review pasal pelamin kahwin aku.. kalau bunting pelamin ni,,sah-sah aku dah selamat melahirkan baby sekarang ni..ehhehe...
sebenarnya pelamin ni ada macam-macam jenis... 1. pelamin rumah 2.pelamin khemah 3.pelamin taman 4.pelamin dewan
pelamin yang aku pilih ni daripada Butik Rozie Bridal Ipoh.. ni fb nya...kalau berminat boleh personal message dengan Kak Rozie.. sangat selesa berurusan dengan Kak Rozie ni... so kepada bride to be from Ipoh Perak... boleh la survey-survey dekat butik kak rozie ni... harga berpatutan dan design yang cantik-cantik...




sekian terima kasih..hehehe...
ni pulak sebahagian karya-karya kak rozie... cantik sangat...rambang mata nak pilih design yang mana...

Pelamin Khemah

Pelamin Rumah

Buai Berendoi

Pelamin Dewan..

cantik-cantik kan... so kepada yang bakal berkahwin.. selamt memilih... buat pilihan yang terbaik.. supaya hari istimewa anda menjadi yang terindah dalam hidup anda... cehhhhhhwwwaaaahhh... dah macam pakar motivasi dah aku ni.…

::Adab-Adab Masuk Rumah - Checklist ::

Assalamualaikum... dah masuk dekat 2 minggu dengan secara rasminya aku pindah rumah... rumah sewa...sewanya murah..berpatutan lah harganya dekat Ipoh ni...
so aku nak checklistkan adab-adab masuk rumah ni... ni lukisan yang saya pinjam dari tuan blog Bidadari Kecil...  cantik sangat lukisan dia... sebab kadang-kadang melalui lukisan.. mesej nye lebih sampai,,mendalam... untung sangat sebab pandai melukis.. sob3...


CHECKLIST
1 . MELAUNGKAN AZAN    - dah selesai...mintak en.suami yang azankan..takkan lah saya pulak..hehehhe..
2 . BISMILLAH,MEMBERI SALAM & DOA   - dah selesai..bace doa pon simple2 je..doa selamat tak buat lagi..takde bajet lagi..
3 . MENGAJI (AL BAQARAH,,YASSIN,,AL FATIHAH,,AL IKHLAS)   - Al-Baqarah je belum lagi...nanti lah,,tunggu free..sebab hari tu mase mula2 masuk rumah saya "cuti"...hehehhe..
4.  SOLAT SUNAT   - ermmm...solat wajib je baru buat...
5. LANGKAH KAKI KANAN   - Alhamdulillah..sudah...kalau kalian semua datang pon i.Allah kaki kanan jugak..mai-mai...tapi habaq…

::Cash Out Nuffnang Berjumlah RM50.22 je::

Assalamualaikum... mulakan hari dengan bismillahirohmanirahim....
pagi tadi bukan Nuffnang... tiba-tiba mata terbeliak tengok earning berjumlah RM50.22... selama 3 tahun berblogging... jumlah ni cukup besar bagi blogger yang tak hot macam aku ni... hehehhe...


apa lagi...gelojoh la nak cash out kan... terima kasih Nuffnang...
so sekarang ni earning zero.... so kena berusaha... sebenar nya...setiap topik yang aku buat pon.. aku tak niat nak dapatkan earning pon.. ni memang hanya sampingan semata-mata... tapi sebab dah orang bagi.. mestilah happykan...

blog ni hanyalah sekadar perkongsian 20% kehidupan aku... apabila menulis ia memberi kepuasan.. kadang-kadang penulisan pon tunggang langgang...
ok lah..sekian terima kasih...

::Farewell Ummi dan CPUV Nuffnang Dove Samson D ::

Assalamualaikum.... sepanjang bulan syawal ni makan je.. puasa 6 tah ke mana... hehehhe...nak puasa,,tetibe bulan mengambang pulak... rasa macam tak sempat je nak puasa 6 kan,.... alasan je kau ni....

entry ni untuk ofismate yang akan sambung belajar ke UITM untuk degree...
good luck ye..
belajaq rajin-rajin...
sponsor study by PTPTN...
aku nasihatkan dia..dapat kan 1st class..
so jadi free..tak payah bayar...
kalau belajau main-main...
mendapat lah macam haku...
kena bayar..hekhekhek..
bak kata facebooking...
pinjam PTPTN untuk belajar...
pastu kerja pulak untuk bayar PTPTN...
hahahahha...

so kita layan gambar-gambar kami berparti bujang...
heheheh...






sedap kan...
memang lah sedap...
sebab bos yang belanja...
:)


dan aku nak kongsikan jugak kat sini...
Nuffnang sangat baik hati sebab bagi CPUV yang entah ke berapa dah...
terima kasih banyak-banyak sebab sudi bagi kat aku...
kali ni pulak Dove Samson D...


dan aku nak review untuk Dove ni.. tapi bukan syampu rambut.. tapi ni ubat ketiak @ deodorant... si Ummi ni lah y…

::Misi Pindah Rumah Sewa::

Alhamdulillah... setelah 9 bulan kahwin... baru nak berdikari duduk rumah sendiri... opss..pembetulan..rumah sewa ye.. tak mampu lagi nak memiliki rumah sendiri.. semoga Tuhan permudahkan segala-galanya... Allah knows best untuk hamba-hambaNya...
weekend 2 minggu lepas... kami membasuh rumah.... nasib baek lah adik aku pon datang tolong...






rumah still kosong lagi... beli barang sikit je.. nak deco2 pon takley nak beria sangat.. sebab rumah orang... boleh la untuk menumpang teduh dari hujan & panas... minggu ni dah kira fully pindah la... sob3...sedihnya sebab tak dok dengan mak dah... tapi pegi rumah mak 5 minit je dah sampai.. hehehe...





ok bai...

::Kecewa::

sumpah aku kecewa.. bila semua usaha tak dihargai.. diperlekeh... kesilapan yang kecil diperbesar-besarkan.. kau lupa amanah yang dipertanggungjawabkan ke atas kau..
kau bertindak keras ke atas diri aku.. dengan alasan aku lah penyebab kau bertindak demikian... kau ego..aku pon ego.. masing-masing ego... hingga kan keegoaan ini seperti tiada noktah...
apabila aku tidak membantu diri kau... kau nyatakan aku menghancurkan impian kau.. tapi kau lupa,,aku hanya inginkan kau berusaha sendiri.. jangan hanya mampu menerima suapan.. sampai bila??   jika takdir memisahkan kita... aku takut,,kau akan masih berada di takuk yang lama...

jujur aku nyatakan... aku akan sayang kau sampai mati... walaupun apa-apa pon terjadi..
notebook:: petikan dari novel dot dot dot...mohon director filemkan novel ini... :)

::Macam-macam hal lah::

Assalamualaikum... masih dalam mood raya lagi ke?? aku ni haaaa baru nak beraya dekat Perak...
ok..so lupakan hal raya seketika....

semalam dan hari ni heboh dgn hal peminjam PTPTN akan dimasukkan ke dalam CCRISS... ggggrrrrr...takot nya..bukan taknak bayar... tapi kekangan kewangan... dengan kerja pon tak tetap lagi... sekarang ni pon dalam tempoh percubaan 6 bulan... padahal dah grad 2011... ce bayangkan kome weh... 2013 baru nak dapat keje tetap..dengan gaji yang sikit.. nak aku kabo kan ke?? gaji aku 1300 je... baek aku lepas SPM terus kerja je... takyah nak berPTPTN bagai...fuhhh...
gaji aku pon agaknya yang lepas SPM tu lagi banyak dari gaji aku lepas deggree ni....
dan jugak lepas matrik dulu,,aku ni tak ber IT sangat...so terlepas lah nak apply biasiswa...
ikotkan result matrik layak je nak dapat biasiswa...
aku cakap ni sebab nyampah sangat bila orang cakap,,"yang ko apply PTPTN tu nape??bodoh..bahlol,,maliul,badigol"
sedap je kata kat orang kan...nanti kena jugak kat diri kau ataupun …

::Segarkan Pagi Anda Dengan Marigold Peel Fresh!!::

Assalamualaikum... morning semua... macam mana raya??? dah puas beraya??makan lontong??lemang?
mesti perut dah penuh dengan makanan.. so bolehlah kita teruskan dengan puasa 6.. cuci balik perut kita ni kan... kita rehatkan perut ni setelah bekerja keras di hari raya ni kan...
kepada sesiapa yang tak puasa 6 lagi tu,, jom segarkan pagi anda dengan Marigold Peel Fresh! dengan bermacam-macam jenis buah-buahan.. tapi pagi ni kita pilih rasa buah Oyen @ Orange!... hehehehe...


entry ni juga untuk mengucapkan terima kasih kepada Nuffnang! sebab tak henti-henti bagi CPUV.... kalau dulu dipanggil Buffered Earnings.... walaupun aku ni tak hupdate sangat... mungkin sebab entry-entry yang lama.... thanks again!

bye uols...

::Bulan Ramadhan Yang Mulia Ni Marilah Kita Membaiki Diri::

Assalamualaikum... di bulan Ramadhan ni,, pada diri kita yang asyik dengki mendengki dengan orang lain.. marilah rehatkan diri daripada perangai-perangai yang keji,... i.Alah dengan berkat bulan Ramadhan.. Allah swt bukak kan pintu hati kita untuk terus berubah... takde nak dengki-dengki dengan orang laen dah...
sopan kan ayat aku?? aku rasa macam nak hentak je kat golongan yang dengki mendengki ni.... kau dah kenapa??takde life ke??? bangang....semua benda kau nak dengki... umur dah lanjut... tapi perangai macam halal jadah... kalau si A pakai spenda kaler Merah,,kau pon nak pakai kaler Merah jugak... kau ni gila kan??
sebenarnya ni situasi ni bukan aku yang kena,,, tapi kena dekat one of my lovely cousin.. aku dengan cousin ni memang la rapat... kalau gadoh pon..biasa lah..asam garam perhubungan... tapi kesian dengan cousin aku ni... sebab ade sorang makcik aku ni.. jeles sangat dengan cousin aku.... makcik tu ade anak sama baya dengan cousin aku ni... asyik nak compare2 je kehidupan.... aku doakan supaya …

::Dah kenapa tekak loya-loya,,nak muntah ni??::

Assalamualaikum... dah ke 15 hari dah puasa... dan juga sistem pengahadaman aku teruk sangat... lepas tu sembelit! berak pon susah... so aku syak maybe rasa angin,muntah-muntah ni sebab gas dah semakin banyak dalam perot kot...
owh ye,,yang pasal masalah aku nak follow banyak blog tu.. macam takde penyelesaian je.. lantak lah..nanti lama-lama ok la kot...
nak dijadikan cerita pagi tadi tetibe hilmi pon cakap dia loya-loya... hah! aku pon terkejut la,,sebab nye selalu banyak kes suami kena morning sickness... aku pregnant ke??curious... huhuh....eksaited pulak... sepatutnya aku dah datang period dah ni... tapi kena tunggu dalam seminggu dulu... semoga ade la rezeki di bulan ramadhan ni... sob3....*terharu....

dalam peyot ade baby ke lemak ni???
ataupun bola....
doakan semoga dapat baby...
cepat2..ayuh berusaha!

::Kepada Bloggers Yang Lain,,Tolong-Tolong,,Kenapa Tak Boleh Follow Blog Orang Lain ni??::

Assalamualaikum... harap sangat korang dapat membantu... kenapa aku boleh follow 300 blog je... tak boleh lebih... kalau nak follow jugak,,aku kena remove blog yang lain...
dah tengok kat setting,,still tak boleh jugak.. tak berapa nak taw camne nak selesaikan masalah ni... sesiapa yang tahu penyelesaian ni... tolong share dengan aku.. terima kasih banyak-banyak sangat...

so ni lah yang keluar bila aku nak add blog laen... tolong sangat-sangat ye.. takkan la aku nak remove blog laen pulak kan..

::Makanan - Cheesekut @ Cheese + Biskut + Susu Pekat Manis + Nestum::

Assalamualaikum... salam ramadhan.. haaaa...nampak kan tajuk post kali ni.. dah macam nak taip terus resepi nya...
kali ni aku terjumpa pulak virus resepi yang menular di kalangan blogger... aku pon ape lagi...gagah la nak menerai..sebab nya resepi simple je... aku memang suka kalau resepi simple-simple ni.. kalau renyah-renyah..tak berapa nak terer buat....
last sunday,,haaaa..omputeh gituw.. aku buat lah cheesekut ni.. segala-gala bahan dah cari dah masa hari jumaat... hari ahad baru ade masa nak buat nya...
rasa macam malas pulak nak taip resepi.. sebabnya dah banyak blogger lain buat... kang bosan pulak kan... asyik entry yang sama je kan...
so ni sebahagian gambar-gambar yang aku nak share dekat korang...
ni lah bahan-bahannya.... -cream cheese -susu pekat manis -susu segar (tak kira perasa apa pon) -nestum -biskut
dah siap dah... sekian terima kasih... hehehhe...
dah sejuk lepas letak dalam peti ais.. boleh la dipotong dan dimakan seisi rumah...
komen negatif:: serius aku tak berapa berkenan...sebab semata…

::Salam 1 Ramadhan,,Selamat Hari Lahir::

Assalamualaikum.. hari ini dah masok 2 Ramadhan.. lagi 28 hari nak raya! heheheh..
sebenarnya semalam 1 Ramadhan bersamaan dengan 10 Julai 2013,, hari lahir en.suami yang ke 25... dah besar dah pon dia... kepada En.Muhammad Hilmi Bin Abdul Razak,, semoga awak sentiasa mendapat rahmat dan keredhaan dari Allah swt... dan jom kita bersungguh-sungguh untuk mendapatkan cahaya mata! so ada sesiapa yang boleh bagi tips nak cepat dapat anak,, boleh la tinggalkan komen kat sini... :)
sebelah kiri tahun 2013,,sebelah kanan tahun 2011... bersemangat dan gagah kan sekarang ni... pandai saya jaga makan minum awak... :)
so..disebabkan semalam kerja,,memang bizi kat tempat kerja.. takde masa nak buat kek ataupun kad...
pastu memang tak nak beli kek,,sebab first puasa kan,, kek memang takkan laku punye.. murtabak dengan ayam percik yang laku sangat-sangat.. rasa nak letak lilin dekat atas murtabak tu.. pastu tiup,,potong dan makan murtabak tu...heeeee...
semalam lepas balik kerja,,aku terus bekejar-kejar nak ke Ipoh Parad…

::Resepi - Aiskrim Diet Buah-Buahan::

Assalamualaikum... alhamdulillah... kita akan bakal menempuh bulan Ramadhan lagi.. semoga Ramadhan kali ini membawa rahmat kepada kita semua...
so,,sebelum puasa ni... aku nak share resepi aiskrim diet la sangat... :) resepi ni saya ambil dari Cik Epal...
memang terliur jugak tengok aiskrim dekat blog Cik Epal tu... maka dengan ini,,saya pon menerai la.. semangat mencari bahan kat tesco,,dan jugak cari bekas aiskrim dekat daiso.. kedai japan yang semua barang kat sana harganya RM5 satu... bukan semua barang harganya RM5,,kalau harganya macam tu... dah lama dah aku borong sekali kedai tu...
BAHAN-BAHAN : Buah-buahan (pelbagai jenis lagi bagus) Lemon Madu Air
berseni sangat aku potong buah-buahan tu kan? biasalah,,aku memang anak dara yang cantik,,dan rajin.. eh,,dara lagi ke?? hikk...
bekas aiskrim yang dapat dari kedai daiso tu.. nasib baik ade lagi,,aku tengok dah nak habis stok dah.. kalau habis,,terpaksa fly ke japan untuk beli.. semangat sangat nak buat aiskrim sendiri la kata kan..
tadaaaaaaaaaaa....... …

::Korean- Seoul Garden Ipoh Kinta City::

Assalamualaikum... kelmarin hari jumaat.. semalam hari sabtu...
hari ini hari ahad...
happy weekend!
kisahnya hari Jumaat gaji saya masok... :) so saya dengan riang nya rasa nak makan something... suami pon mintak belanja KFC.. tapi sebab KFC dah bosan.. saya pon ajak dia.. "jom kita steambot!" dia pon iye kan je... sebab nya saya selalu ajak makan steambot dekat Johnnys.... tapi kali ni saya nak ajak dia makan ala-ala Running Man... Korean Food...dekat mane lagi??? dekat Seoul Garden Ipoh Kinta City... Jaya Jusco @ Aeon Ipoh....



makan tak banyak sangat pon... sebab berdua,,dan juga en.suami ni bukannya layan sangat benda-benda camni.. dan tak plan nak makan pon.... so perot tak ready kata nya....
muka tak bermaya kan... sebab keje kat ofis banyak sangat! wuuuuuuu....
and,,lastly is time to dessert! kat sane nak cendol pon boleh... bak kata kawan saya.. 1 kedai tu kita punya... makan sampai lebam.. dengan en.suami... dr pukul 6pm sampai 7.30pm je... tak mencabar langsung... hari tu pegi ramai-ramai dengan …