Skip to main content

Posts

Showing posts from 2010

::Contest Hijab??::

salam...ni 1st tyme ak join contest... bedebar nok... tak penah2 neh... adoi... ni cuba try test je...
Mashi nak bagi taw contest ni anjuran CIK WOOT WOOT ye..syarat-syarat contest ini ialah (Copy dari blog woot woot):

1) gambar pakai tudung or hijab or shawl ( purdah digalakkan..hee) p/s TUDUNG BAWAL PON BOLEY ..wuwu
2)make sure tutup aurat ! ( pakai tudung ikot cara islam yer ! )

3)bile ana cakap tutup aurat means takde nampak rambut,takde nampak lengan,takder sendat2 sanga t yer !
4)kalau ade gambar yang tak tepati syariat ,gua tak reject awal2,tapi gua nasihat dulu..tehee
selepas dua syarat di atas dipenuhi,buat ini :
1) satu entry bertajuk SAYA SUKE BERHIJAB or STYLE UR HIJAB ,masokkan gambar di atas dalam entry anda,pastu linkkan gambar itu ke post ini yer ..letak sekali syarat-syarat contest ni yer ^^
2)letak banner(gambar ) yang kat atas tu di sidebar belog anda..hohoo ( nak resize banner pon boley )
3)yang paling penting mestila korang kene letak gambar korang bertudung/berhijab/ber-shaw…

::Kenduri Kahwen Sana Sini::

haishhhh...
penat nye sabtu ahad neh...
ingatkan boleh la berehat,bersantai,berkelah...
huh...tapi berjalan je...
pe lagi...pegi kenduri kahwen la...
dah orang jemput...
mesti la pegi....

ni mashi nak story....
SABTU 25/12/2010
kami pergi kenduri kahwin sepupu kak ju(kakak ipar saya)
buat kat dewan Umno...
kat ipoh ni la..
kali ni pegi naek kete je...
sebab family madiah dengan family abawi takde...
so kurang la orang da...
siyes sunyi...

dalam kete pon sempat lagi nak bergambo yep...
hishhh..

haaa....
ni gamba adek laki mashi dengan ajib...
taa pape kan...
pe la pegi kenduri kahwen pkai jersi...
pe dorang ingat nak tgk final AFF Suzuki ke??
adoyai....

ni mesti la paling penting kan...
pengantin...swit la dorang...
yang pengapit tu abang mashi ngn kakak ipar....
hishhh...
nak jugak merase naek pelamin lagi sekali la tuh...

makan jom!!

sebelum pulang....
saje amek gamba ngn kakak ipar neh...
wlpon dok kat ipoh jugak...
tapi kami jarang jumpe...
bizi sangat...

makan eskem sebelum pulang...
kat kenduri ni ade eskem free ta…

::FIRENZZI Hygenic Ladies Personal Wear Washer???Apakah iTu?::::.

mornink!entry ni dibuat lepas solat subo... perghh..tak tido kot pas subo....bagus-bagus...
haaa... kat sini saje nak story... hari tu mashi pegi jenjalan kat Courts... tibe-tibe jumpa satu benda yang agak pelik... bentuk telor... 1st tyme woooo.. tak taw la pulak kalu anda sume penah jumpe... penah kot....mashi je yang baru 1st tyme.... haaa... ni la benda nya.... Firenzzi Hygenic Ladies Personal Wear Washer.. comey je bentuk nye... fungsi nye just utk basuh barang dalaman wanita je... ni untuk jage fabrik ngn kebersihan barang dalaman kite tu la... bagus jgk... tapi mashi tgk harga nye... mak oi..dkt RM5oo jugak la... sabo la dulu ye...wat mase sekarang ni memang tak boleh beli lagi yep.... huuu... ni video untuk keterangan lebih lanjut... sila kelik untuk lebih pemahaman.... huuu.... ni adelah selingan... tertarik dengan peti ais LG ni.... nak beli la nanti.... nak tunggu tabung buloh penuh dulu.... heee.... ni lagi la selingan kan... suke sangat gamba ni... kami semua membuli si ajib ni haa... heeee... :)
p/s:: h…

::Cara-Cara Membuat Kad Jimat::

skunk ni disebabkan minyak naek,
gula naek,darah tinggi naek...
so kita perlu lah pandai nak uruskan wang...
jangan membazir dik non...
ang tu praktikal student je....
bukan nya bos kepada praktikal student tu...

kad ni boleh dibuat untuk mak,abah,adek,abang,kakak,sayang tercinta...
sape2 je boleh...
utk apek sebelah umah pon boleh...
kad utk ucap tahniah kat kucen sebelah umah sebab da beranak utk ke 80 kali nye pon boleh jugak nok....
haaa...tapi kalau kat sape2 yang melahirkan anak luar nikah tak payah la...
huuu...

Bahan2 dan Cara2 nya::

kotak (diambil dari atas almari..yang da berhabuk tuh..bersihkan..)
pisau (rumet punye)
gam cair @ gam double tape, saletip (mntak kat rumet jugak)
kertas A4 (mintak kat tokey kedai fotostat)
kertas kaler2 (beli sendirik la...lemak la kalu mintak je..kalau nak penampa boleh la)
bunga ros (telah digubah olehcik ziyana..jgn tanye saya)
pen

dalam aspek ni...kreativiti anda paling penting....
anda boleh menggunakan bahan di sekitar anda...
recycle yep...

akibat terlalu kusy…

.::Peace::.

salam 1 Malaysia...
peace...
entry ini tade tajok sebenar nye...
tapi saya mahu juga wat entry ni...
desperate kan saya...
tapi sukati kamo la nak cakap pape pon...
huuu...

tadi pegi kenduri kahwen adek abg ipar saya...
kira nye adek ipar kakak saya la...
haa...
faham ke??saya pon tak bape nak fhm...
ngeee...


aik??
cmne lak boleh muncul mempelam ni haaa...
haaa...mempelam ni tade kat kenduri kawen tu taw...
tapi ade depan umah...
perghh!!
gile sedap makan dengan Rojak Mak Bee...
mabels,tripeles lah!


sebelum bertolak saya bmesra dgn ank buah saya....
sangat2 mesra kan....
:) ~~boleh kawen da la neh...


ni kat umah pengantin...
owh...dlm entry neh takde gamba pengantin...
punye la pelahap kami neh...
tak smpat tgkp gamba pgntin..
huh..
kebetulan kami nga makan,pengantin pon nga makan jgk....
pengantin takde pelamin...
cuma makan beradap je...


bersama adek beradek,ipar duai...
mak ayah saye takde...
dorang da gerak balik awal...
nak dating la tuh...
malas nak kaco...
kami pegi naek van...


kami singgah solat Zohor kat Masjid…

:: Khairul Fahmi?? Heditoshi Nakata??::

ok...
entry ni tade kena mngena pon ngn game malam ni....
malam ni plawanan 2nd semi final antara Vietnam ngn Malaysia....
Go!!Go!!Go!! Malaysia!!!

sebenar nye aku nak cakap yang Fahmi ngan Nakata cam ade rupe..
maybe mate sepet kot...
patot la aku cam suke ngn Fahmi je...
sebab nye aku mmg fan gile2 kat Nakata!!
Gedik gile...

tyme tu World Cup 2002 tak silap....
dok tampal2 gambar Nakata kat bekas video tape...
bekas video tu wat pencil box...
pastu selit2 gamba Nakata...
Beckham tak maen la...
huuu....

classmate laki sume dok jeles kan...
penat2 je dorang posing tyme amek gamba clazz..
tapi ktorg tak wat pon gamba dorg jadi inspirasi...
mane tak jeles nye yuk...
huu...

gune bekas tape ni la....(pic credit to Google)

ok2...bebalik kepada kisah benar TB3...
i lebiu Nakata!!
i lebiu Fahmi!!
opppsss....
lebiu Fahmi je...sebab Malaysiakian....
huuuu.....


ade rupe tak??
sile gtaw saya secepat mungkin!!
heee.... :)

::Ikan Tenggiri Asam Pedas Versi Puan Masyitah::::

wahhh....kontroversi pulak tajuk post neh... Cik Masyitah lah... tak kawen lagi ni haa..
ari ni aku telah melaksanakan tanggungjawab sebagai seorang kakak di rumah ni... huu...sebenar nye kakak aku takde kat umah... so aku kena la masak...
ni first tyme masak asam pedas... sebab nye aku suke makan asam pedas... tapi tak reti nak wat... nak tanye mak,mak pulak gi kursus... so skunk ni kan zaman IT... pe lagi,,search la beb.... tapi bukan search kat Lib UUm la.... dan bukan jugak search kat Learning Zone... apatah lagi search kat Cafe Pak Ndak.... huh....
ni tak pasal2 blog aku da jadi blog memasak pulak kan....
bedal je la....
aku da tade idea nak cite pasal ape....
ye la,,dok umah je pon....

okeh...
ye puan2,tuan2,cik adek,cik abang,cik cicak...huuu...

ni bahan-bahan nya ::

ikan tenggiri (sukati nak letak brape,ikut kebesaran ahli family anda)
tomato 4 (3 bji,dikisar untuk kepekatan)
cili kering,bwg besaq,bwg putih,belacan,kunyit idop,halia (dikisar bersama)
bendi
daun kesum
bunga kantan
serai
asam jawa



tu cili yan…

::Ting Tang Ting Tong! Mari Memasak::

Ting tang ting alaxender...(gaye johan tiru chef wan)
haaa...ni dia Puan Masyitah nak memasak....
eh...bukan Puan lagi...bakal Puan...tak gitu nok....
i.Allah....ujung taun dpn....
lai..lai..lai,...
nanti leh la datang ramai2....

tu la pasal aku rajin nak memasak ni haaa...
akhakk jugak yang kena masak nanti da kawen nanti taw.....
kena la blaja memasak ye...
nak bagi inchik suami tak lari...
yang penting kena jage pwot nye...
tak bagi buncet,bagi selim gitu....

tapi sayang la pulak....
masakan yang aku masak ari ni inchik future husband tak makan...
alegik ngn seafud...
aku gatal2 idong je makan ni...
sebab resdung....

aku masak udang+kcg bunces msk cili api....
tu je la yang reti wat nye pon....
asyik ulang benda yang same je...
hishhh...
nak kena belaja lagi neh...
aku suke gi tgk page kak rus...
masakan nye mabeles!(menjilat ibu jari)
ni link nye...Kak Rus

ni pulak masakan aku yang tak seberapa,....
pas ni nak try nasi dagang...
hehehe....base la...
bakal mentua kan org Terengganu....



bahan-bahan nya...

5 tang…

::Star Cruise!! Here i Come!! ::

cpt2...jom siap2... packing2 barang.... hope sume cukup... berus gigi,sabun basuh,baju grand,swimming suit.. huh... cukup neh... nak naek Star Cruise... yeay!!
hahaha... berangan je lebih Masyitah oi... nak naek feri g Pulau Pangkor pon tak lepas... ni nak naek Star Cruise plak... ceh!
alkisah nye semalam g teman abg aku g penang... g Seberang Prai je pon.. tetibe tros g island... g Quensbay,nak balik tuh naek feri... nampak Star Cruise!!
tapi tak dpt tgkap gambo... sebab tade kamera DSLR... huu... ni gamba2 yang aku dapat dari Star Cruise nye web...sini..









tah bile aku start nak naek crusie...
berangan je taw kan....
rase nye start tgk cite Mann...
pastu tgk cite Pisau Cukur nok...
meletop2 la mak nak naek cruise....





jom3....
njaek cruise!!!
yeay!!

::3 Jenis Buah-Buahan::

huh...pnat tol... akhir nya sampai umah jugak... punye la sesak highway mghala ke epoh... ingatkan leh jugak nak merempit kat higway... tak dpt pon...
alkisah nye nak cite yg aku di rumah jadi bibik... huh.,...bibik ke... tak la...jd baby sitter...
bes gile dapat bmesra2 dengan 3 jenis buah-buahan tuh...
ni la 3 buah-buahan neh... sangat kiuto(cute)....
lai...lai...lai...







haa...ni la buah-buahan sy....
comey kan...

p/s : nak gi basuh berak ank buah....bushuk nye.....yucks!!

::Masalah Air Paling Terok dlm Abad neh::

huh....~pnat,,baru balik dr sungai sintok....ye la...tade air kan... ak tak faham tol nape mslh air sgt trok... thx la UUM.... den bggo ni haa... skurang2 nye ade la jugak kenangan manis aku sebelum tinggalkan UUM neh.....
aku da cek da yuran aku tadi... rase2 nye sume yuran dah aku bayo.... ape lagi tak kena nye.... haaaaaa....ade kecelaruan di situ???
pasaipa UUM takdak ayaq?????! hah!! gile terok la air takde... da la mggu exam ni haaa.... adoyai....
aku hangin tol la!! da la jenuh nak berulang alik dari sungai sintok... da la air teh.. abes baju aku kuning2 sebab basuh baju gune air sungai yg berkaler air teh tuh.... (ni lakonan semate2)

ni sebahgian ayaq yg ditadah utk tujuan kselamatan... setiap sorg 1 baldi..mane ckup...cis! haaa...ni bukan aku punye... nak mandi ayaq tejon...waaaaa!! ni gmbo lame dah....taun lps....
netbuk:: out!! aku nak g cari air....huh..pagi2 ni pekena ayaq milo cicah biskut kering sedap jgk neh.....