Skip to main content

Posts

Showing posts from 2011

::Program 1 Malaysia under Giat Mara::

semenjak belajar kat Giat Mara ni,,,
macam advantages guwa tahu...
ye la,,orang masih fikir Giat Mara ni low class...
untuk budak2 yang tak dapat mana2 tawaran belajar kat politeknik,universiti,kolej2 yang gah...



tapi sebenar nya banyak la sangat advantages nye weiiii..
terutama nya kepada kaum bumiputera ni haaa...

tapi kat sini guwa nak bagi tahu pasal Program 1 Malaysia under Giat Mara...
free beb!!
korang pegi la dekat laman web Giat Mara..klik
pastu korang pegi dekat 1 Malaysia...

korang boleh cek kursus yang korang nak...
ni untuk kursus pendek je..banyak dibuat pada hujung minggu,sabtu dan ahad...
tapi borang kat situ still tulis RM1 sejam...
tapi sebenar nye dah free.....
yang sebaik2 nya...kol la Giat Mara berdekatan...
tanya lah ape program yang dorang buat....

ri tu guwa follow kursus solekan dan rawatan wajah under kolej komuniti...
kolej komuniti nye program still kena bayar...
tapi takpe la..RM20 for 2 days...
berbaloi jugak la..


ni 1st day,,mekap sendiri..agak cacat di situ...


2nd day,,part…

::Terima Kasih Tuhan::

terima kasih Ya Allah....
terima kasih sangat...

sebab nya guwa dapat keje PT(Penaksiran) Gred 21...
sambilan je..huuuu..
kat Lembaga Hasil Dalam Negeri...
takpe...yang penting guwa nak kutip pengalaman banyak...
daftar 21 Nov 2011 ni...



pasal kursus menjahit guwa ni,,,
takpe..boleh di adjust...
sayang la..sebab tinggal lagi sebulan lebih je....
guwa nak sijil tu yang penting!!!!

ok guys.....
nanti kan kehadiran guwa......
aauuuuummmmmm...

netbuk::cepat la abah,,itah nak mesin jahit ni..nanti kot2 la dapat tempahan dari rakan sekerja...auuuuuwwww...perasan kan....

::Penat yang Memenat kan::

tak baek mengeluh sebenar nya...
tapi guwa tak sure la guwa ni mengeluh ataupun tidak..
guwa rasa ni macam luahan perasaan sebenar nya...

sekarang ni guwa rasa penat sangat...
sebab nya daripada starting praktikal sampai sekarang guwa tak rehat..
dats mean da nak setahun...


*google

daripada 13/12/2010 guwa masok praktikal..
pastu sampai 29/6/2011 kot..tak sure la..tapi area tu la....

then 4/7/2011 guwa masok belajar menjahit kat giat mara until now....
maybe badan pon still terkejut...
so guwa berada dalam situasi yang penat gilerrrrr......

kalau penat tapi ada income sedap jugak...
sob3....

jeles jugak sebab tengok ada orang yang dapat berehat kat rumah lagi..
tapi takpe la,,dorang berduit...guwa berkayap...
huuuuu....

guwa tetap tabah kan hati...
takpe2..susah2 dahulu...
senang kemudian...
mudah-mudahan dimurah kan rezeki...

setiap yang berlaku ada hikmah nya...
Tuhan dah menentukan hidup kita ni...
chaiyok!!!!


*google

netbuk::menenangkan hati sendiri sebenar nya....

::Mak dah pandai melukis nok! -Lakaran Fesyen::

salam...
dah lama kot guwa tak ber entry ni haaa..
agak bz..bulan October memang bz gila-gila...
badan penat sangat laaa...

so,,ade sesiapa ingat lagi tak entry ni?? klik..
masa tu guwa cerita sal lukisan hodoh guwa tu kan??
dan tak sangka uollsss...
guwa dah pandai lukis kot!
thanks bebanyak kat cikgu sebab mengajar guwa teknik2 nya...

ni lah hasil nye...
hasil sekarang...
berbeza dengan yang dulu kan??


1st step....


2nd step..


3rd step...


finally!!!

berbeza gila kan dengan yang lame...



sekian...

::Best nya kalau setiap hari dapat fresh flower::

ko bajet ko retisss???
tak payah nak berangan la...
dapat fresh flower pon tyme konvokesyen je la...
huuu...

nyaman nye bilek bila ada bunga segar ni..
tu yang tetibe rasa best nye kalau kat bilek ni sentiasa ade bunga segar....
abes la..sok sapa2 yang ade kehilangan bunga kat halaman rumah jangan carik guwa...
bukan guwa yang curik...


ni kawan guwa dapat masa kat opis dulu...
tyme tu tibe2 teringat macam dalam drama je..
ade orang hantar kan bunga kat opis..
ye la,,bf dia umur 30an...
orang laki ni makin tua,makin matang...aaauuuwww...


ni bintang biru bagi....
heeeee....I LOVE YOU....
sebenar nya dia penah bagi dah tahun lepas...
dia bagi bunga matahari....takde snap pon...


ni ex roomate bagi...
thanks yani!


ni la yang guwa dapat...
heeeeee....
mak guwa tanak bagi...sebab dia cari bunga tahi ayam takde..
kalau ade baru dia bagi...ceehhhh....

netbuk:: pagi2 ni syok jugak joging...da lame jugak tak joging..tu psll bdn pon tak segar...

::back to normal life::

salam..
dah 3 hari dah berlalu majlis konvokesyen guwa..
datang sekejap je pon..
tangkap gambar pon tak banyak....

so bermula lah kehidupan biasa semula...
yang kerja,,keep it up..teruskan kerja anda..
yang tanam anggur...boleh lah menuai sekarang ni...
jangan dok tanam anggur je..huuu..
yang menjahit macam guwa,,,boleh lah amek tempahan untuk raya haji...

sepanjang 2 hari guwa kat kedah guwa dah ketinggalan kat kelas menjahit...
mereka dah siap kan kebarung kot..
guwa yang tak siap2 lagi...

balik2 je guwa teruskan wat baju kanak-kanak...
kebarung guwa hold on dulu.....
nanti free baru guwa buat...

dalam masa 2 hari je dapat siapkan baju kanak-kanak..
yeay!! *tak yah nak bangga sangat la,,orang laen 2 jam je pon boleh siap kan..hukkk..

sepanjang beberapa modul yang guwa buat,,ni la yang paling guwa suka..
sebab senang dan cute..hehehe...
dah 4 modul dah guwa buat...
-baju kurung moden
-kemeja
-blouse
-kebarung *dalam pembikinan


ni kawan guwa punye...
dia ni budak UPM...dia grad 18hb nanti...
sama la macam guwa…

::Review Al-Hijab....seram gila cerita ni kot!::

salam semua..
salam 1 malaysia..
guwa review ni daripada penceritaan abang dan kakak ipar guwa...
guwa dengar cerita pon guwa seram kot!

ko bayang kan lah kau boleh tengok semua makhluk halus...
pergghhh..tak tido malam kot...

cerita ni baru start tayang hari ni..
tapi malam semalam dah main dah kol 11 malam..
dorang ajak guwa,,siap nak belanja lagi tuh..
tapi guwa tolak mentah2...
kalau citer spongebob guwa terima la..

betul la kata Tun Mahathir..
cerita macam ni la yang buat kan budak2 jadi penakut..
hadoiya...yang misteri tu biar lah misteri..
guwa memang penakut..
sekarang ni guwa tido sorang2...
yang tido berdua untung lah...
boleh pelok kalau takut malam2...

ni trailer nye...
guwa baru bukak 3 saat je...
dengar bunyi nye pon guwa seram giler!!!
waaaaaaa...malam ni guwa tido dengan mak guwa...


netbuk:: kali terakhir guwa tengok cerita seram cerita khurafat...malam tu guwa menyelit tido dengan mak bapak guwa..bapak guwa panas je tengok guwa penakut...huuuuuu...

::kerja,,kerja,,kerja,,ada sesiapa nak bagi guwa kerja??::

seronok kan dah grad...
ni la yang paling di nanti...
setelah 4 tahun bertungkus lumus,bertonggeng2,bersengkang mata study sampai kol 3 pagi..
akhir nye grad jugak!!



tapi yang tak seronok nye,,sekarang ni bukan zaman kerja yang mencari kau..
tapi kau yang kena cari kerja...
ni untuk diri sendiri la..
sebab dapat Kelas Kedua Bawah je..
perghhh..sentap kan..

tu la..mase study dulu tanak belajaq rajin2..
sekarang ni tak payah nak menyesal keluaq ayaq mata darah la..
sob3...

masa hari kejadian..(konvokesyen le)..
tak banyak sangat jumpe kengkawan..
jumpe sikit2 je..
ade sebahagian yang dah kerja..congrat!!
ade jugak yang tak kerja lagi..nak rehat kot...

guwa pulak??
segan jugak guwa nak cakap yang guwa belajar jahit kat Giat Mara...
huhuhu...tapi guwa rase buat apa nak malu..
sekurang2 nya guwa ade jugak ilmu yang guwa dapat kan...
hukhuk..

lepas habis belajar menjahit hujung bulan 12 ni,,
guwa nak cari kerja kat audit firm la..
ade kengkawan cakap,,kutip pengalaman dulu..
bersusah2 dahulu,bersenang2 kemudian...
j…

::Yeay!! dapat BE-Buffered Earnings!!::

gembira tak terkata la sangat kan...
sebenar nye dah banyak kali jugak Nuffnang bagi BE...
thanks Nuffnang...luv u so much!!
tapi yang masalah nye,,guwa tak tahu camne nak kekal kan...


*kelik untuk meneropong...
takde la banyak sangat..tapi banyak la jugak bagi guwa...huhu...

last2 jadi ME-Metered Earnings je...
sedih taw...sob3...

so ade sesiapa yang boleh bagi tips tak??
share la dengan guwa..
sharing is caring...

guwa teringin jugak dapat duit nuffnang beribu riban...
boleh la nak bayar wit PTPTN..heeee.....

netbuk:: really need a job...sob3...tapi kena habis kan kursus menjahit ni dulu....

::kau pon sibuk nak bertwitter ker??::

sape kau??
guwa lah...
huu...

guwa ketinggalan ok..
orang laen semua dah ade twitter,,ko baru nak ade...

sebenarnye guwa penah buat twitter...
lame dah..pastu try la login..
username dengan pasword memang tak ingat langsung la..
last2 taw jugak..

ni la twitter guwa...

tak jelas kan...tengok yang bawah nye..guwa dah zoom..




gile skema kan??
bangga tol dengan uum...
so dah masok 2 taun taw twitter guwa...
dari taun 2009 kot guwa wat...
gambar pon takde..aisehh....
ape pon tak boleh!

nak aktif ke tak??
tak payah sangat la kan..
order keychain nama dari anak2 murid mak guwa pon melambak lagi tu haa...
baek siap kan cepat...hukkksss...

netbuk:: guwa takde baju untuk konvo..sedih,...dah wat..tapi kaler hitam la pulak...warna hitam is not allowed!

::entry khas untuk fans Piala Malaysia::

babai kedah....
babai aloq staq..
babai changlun..
babai uum..
babai YAB..
babai masakan panas...
erkkk..melalut pulak kan....
semoga dapat teruskan misi 33 mu selangor...
naseb baek je tuh...
perak di hati ku..!!!..


yeya!!
perak ke suku akhir kot...
dan kemungkinan jumpe selangor suku akhir nanti...musuh tradisi kot...

huuuuhh...
sekarang ni musim Piala Malaysia...
tetiba pulak guwa ter minat bola kan..
guwa minat sebab abang guwa selalu ajak pegi stadium...
bukan minat sebab boifren taw!
tak maen la nokss...hukksss

berjaya jugak perak jadi juara kumpulan...
dah la banyak kontroversi sebab 5 pemain perak kena gantung...
suke2 je dorang tuh...ce kalau pemain negeri dot dot dot wat hal...
wat tak taw je kan....
memang tersangat la #%@^#&#%@ (mencarut versi tak paham)....


fuuuhhhh....
PERAK DI HATIKU!!!!!!!!!!!!!!!!


alamak..camne lak boleh ada gambar ni??
huuuuu...

*sumber gambar dari Perak FA...

netbuk:: malam ni guwa tak menjahit gara2 tengok bola bergolek2 di atas padang yang berbecak..

::Berjinak2 dengan dunia kraftangan felt::

felt??apo ko bondo nyo tuh??
felt tu sejenis kain kapas,....
tapi kalau nak taw lebih lanjut korang wikipedia je...
senang je..

camne entah guwa boleh terlibat dengan benda neh...
bajet tangan lembut sangat la...
nak wat kraftangan la konon nye....
ni guwa banyak mintak tunjuk ajar dari cikgu guwa...
syok jugak taw...
korang boleh try...

ni la hasil kerja tangan guwa...
sekarang ni guwa tengah sibuk dalam menyiapkan tempahan keychain nama...
anak murid mak guwa banyak tempah kat guwa...





ni pulak bantal mni...
aku buat...nak order tak???huuu...








ni pulak guwa wat pin....


sebenar nya banyak lagi nak buat neh...
tapi sekarang ni tengah stuck dengan keychain nama tu je....
hadoi...cepat2..siap kan!!

netbuk:: sekurang nye ade jugak benda perpaedah boleh wat..takde la on9 56jam je...
huhuhuhuhu....nak harap duit nuffang memang takkan la nak cecah beribu riban...tapi kraftangan ni guwa pon tak capai beribu riban jugak..herkkkkkss...

::Tengku Syahran dan Zahlia kembali ke alam drama??::

sape yang kaki novel kat sini??
sila korek hidung..
huhuhuahaua...

okeh...dah lame guwa tak update kan??
tapi dengan tanpa teragak2 guwa update lepas guwa dapat tahu yang novel kesukaan guwa akan di drama kan!!!
Bicara Hati by Damya Hana
esaited gilerrrwwwww!! *tergeliat lidah.....

tapiiiiiii.......................
pelakon nye??
ermmmm..hope dapat wat yang terbaek...
sebenar nye terbayang Tengku Syahran lagi hensem dari ni...
tapi nak buat camne..pelakon malaysia kan limited jewwrrr...
ok la kot si Sharnaaz Ahmad ni....


dan jugak heroin nye...Zahlia,,guwa terbayang perempuan melayu terakhir...
tapi pelakon nye perempuan pan Asia terakhir..
ala2 omputeh gituewww...
Kris Cempaka..*nama nye memang melayu terakhir...
takpe2...kite tunggu je kan nokkss...



netbuk:: bila pulak upin ipin nak di drama kan...?

::kita hamba Tuhan,,tak perlu nak riak sangat::

kat sini saja guwa nak cakap pasal riak..
sebenarnya riak sangat la tak bagus..
guwa tanak cakap pasal hadis...sebab guwa memang fail pon dalam hal tuh...

yang guwa agak rasa terkilan...
kita ni jangan lah terlalu merendah diri sampai orang lain boleh terasa...

ermmm...camne guwa nak cakap eh..
bukan lah nak soh riak,,,jap eh...

let say....
setiap nama tiada kaitan antara hidup dan mati...

ani mengomel2 dekat kawan baik dia,nina...
"ala,,aku dah gemok la...betul...
lemak sana sini timbul..eeeeee...menci2!"

padahal si ani berat nya adalah 38kg je...
dan si nina 89kg...
so korang agak tak terguris ke perasaan si nina tu??
dia pon tak pernah nak bising2 pasal berat dia....



tapi takde la aku nak soh korang berbangga bagai nak rak pulak...
let say,,

ani:: aku rasa lah,,mesti aku terpilih jadi cover majalah playboya...
aku kan howt,,ramping,,montok,,gebu!! hikhkhikhik~~gelak bangga...

yang ni cakap depan2 si nina pulak...
mau kena smackdown jap lagi...

contoh lagi...

abu bercakap dengan anas...
"aku…

::percubaan pertama,,Safi Balqis Perfect 10::

tadi guwa pegi billion..
guwa nak beli pencuci muka je..
pastu tengah belek2,,guwa tergerak hati nak try semua pulak..
selama hari ni guwa just beli pencuci muka dengan krim muka je..
beli toner pon sebab nak tanggal kan mekap guwa 23 inci lepas baru balik dari kenduri kawen...

so guwa pon beli la set Safi Balqis Perfect 10 ni..
guwa bajet wajah guwa boleh bertukar rupa dari mashimaroo ke wajah shila hamzah la konon...


ni la set nya...wahh..banyak duit ko eh??
ni guwa baru korek tabung@purse mak guwa....


siap ada turutan cara penggunaan nya gituww...
jangan tak ikut taw..
nanti wajah ko berubah jadi gozila yang berbulu dada pulak...
hukkk...


dalam 2 minggu wajah guwa akan berubah...
tunggu~

owh...sesiapa yang ade pengalaman,,sila la bagi tahu kat saya...heeee~~

::mengidam Tutti Frutti punye pasal::

semua orang asyik post gambar tengah makan kat Tutti Frutti..
waaaaaa! guwa nak jugak!.
tapi sebab guwa dah janji dengan Bintang Biru yang guwa nak makan dengan dia...


ni abang guwa dengan kakak ipar guwa....
dorang pegi tak ajak guwa...hampeh betul..
takut kena paw la tuh..huhu...

kelmarin guwa pegi jenjalan dekat giant..
guwa nampak eksem wall's..macam sedap je..
sebab dah mengidam dekat Tutti Frutti ni..
guwa nampak eskem laen pon macam Tutti Frutti jugak...huuu..


macam tutti frutti kan??
sila angguk ye...huu..

tapi kan..siyes sedap!
cume takde flavor vanilla je...
guwa lagi suke vanilla..

tapi yang ni pon jadi la...
beli 2 dapat percuma cooler bag...
flavor Hazelnut Brownies dengan Choclate Tuffle...
tapi siyesly superp sedap!!!


pergghh...terliur plak..
korang try la jugak!
tak mahal pon..mahal lagi tutti frutti tu haaa...

nikmati eskem tersebut...
ni tyme malam taw!
kang makan tyme siang di bulan ramadhan ni ade jugak yang dapat bersiar2 naek kereta mayat..

netbuk:: bila la tutti frutti ada promotion…

::pestime berbuka bufet kat luar::

pestime untuk ramadhan kali ni la...
sebab berbuka kat rumah je sebelum ni haa..
tu pasal batak semacam je..hukhukhuk...

guwa nak cakap yang guwa pergi berbuka kat bufet LAN'S CATERING...
ni link fb mereka..klik..

kat sebelah padang polo...
pergghhh..memang sedap...
sesuai la kepada sesiapa yang tekak melayu...
kalau tekat mat salleh ko pegi la berbuka dekat mekdi haa...

thanks la kepada cik ros dengan incik naim...
sebab ajak guwa...
pastu kena paw dengan guwa...huhuhu...
mesti korang serik nak ajak aku da kan??


di antara juadah2 kami...ni baru 1st round...
2nd round tak sempat nak snap..hukhuk...


ni lah mereka yang membelanjakan saya selepas di paw...huhu...


selamat berbuka!!!
mai pakat ramai2 datang sini nooohhh...

::10 malam terakhir,jom kejar sama2::

sekarang ni dah masok 10 malam terakhir...
sama2 la kita kejar 10 malam terakhir ni...
tapi guwa tahu..mesti agak susah..
sebab time ni la kita sibuk nak bertukar langsir..
bertukar perabot,wat kueh raya...
sebab guwa pon camni jugak...

so cepat2 mujahadah!
melawan hawa nafsu serakah tuh!
mari kita mencari malam lailatul qadar...
dan cari keredhaan Tuhan..amin...
okeh...


ni antara kelebihan2 nye..::
sumber dari berita harian...

Nabi Muhammad saw memperbanyakkan ibadat pada malam 10 terakhir Ramadan melebihi malam sebelumnya. Saidatina Aisyah berkata maksudnya;“Rasulullah apabila masuk malam 10 terakhir Ramadan, Baginda menghidupkan malam (dengan ibadat), mengejutkan keluarganya (bangun beribadat), bersungguh-sungguh (dalam beribadat) dan uzlah (mengasingkan diri) daripada isteri-isterinya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Pada malam 10 terakhir ada satu malam yang dinamakan Lailatul Qadar (malam yang mempunyai berkat dan keistimewaan yang banyak).

Pada malam inilah diturunkan al-Quran seperti fir…

::time bulan puasa ni,aksesori pon nak ditelan jugak::

sluuurrrpppp....
sedap la pulak tengok aksesori ni...
nak jugak!
cute je guwa tengok...



cincin ni wat untuk cincin tunang pon boleh...
emas dah mahal sekarang ni...


ni rantai pulak....











mak datin nak pakai ni pon boleh...
takde la kena ragut dek peragut..huukkk..


earing pon comel jugak~!
risau pulak semut hurung kat telinga kalau pakai nanti...huhuhu....






netbuk::nyte..nak sahur makan aksesori ni la...jimat~~!