Sunday, February 27, 2011

::Patung Barbie Jarang Dijumpai::

hye,,,,
sape ade barbie doll??
angkat barbie doll anda tersebut...
tu sape tu??
husin,,camne kamu ade barbie doll plak??
baek ngaku cepat!
sape punye haaa??
usop punye la~kate husin...
cis!

haaa...
sebelom ni asyik jumpa barbie yang cun melecun je kan??
ni barbie doll yang jarang dijumpai...
Barbie lady gaga...

Barbie zombie Kg pisang!
husinnn..husinnn...
tu la penting nye english education!

Barbie unicorn..bukan popcorn...
malam ni aku kasi potong itu tanduk!

Barbie anoreksia...
kurus bebeno tu nyah oi..

Barbie gila..
jumpe kat tg rambutan je....

Barbie nemok!
pas ni nak jumpe dr. rozmey...
jus mate 5...

Barbie OKU
sila la derma kepada tabung dot dot dot
utk memberi bantuan...


Barbie pregnant...
anak sape tah tak taw!

Barbie 40 tahun akan datang...
kat umah orang-orang tua...
hee...


Saturday, February 26, 2011

::Biji saga,Buah sentul dan Buah cenderai,anda kenal tak??::

tiba-tiba pulak tiga nama ni berlegar-legar kat fikiran pulak...
dan ini tidak asing lagi dengan kita semua...
alkisah nya zaman jepon dulu,,
pas balik sekolah mesti singgah ke hutan yang berdekatan dengan sekolah...
tiga benda ni la yang jadi sasaran...

banyak jugak cabaran nak mendapat kan tiga benda ni..
1. berebut sesama sendiri
2.berebut bersama musang berjanggut.
3.terpaksa panjat bukit,turun bukit,redah hutan,berlawan dengan raksasa..
4.kena kejar dengan cikgu disiplin sebab tak balik umah teros..

ermm..budak zaman sekarang ni pas balik sekolah je teros singgah shopping complex..
tak pun pusat game yang berdekatan...
hishhh3...

ni la biji saga nya...
dulu cari sebab cikgu suruh...
untuk jadikan sebagai kira-kira untuk subjek matematik...
kadang-kadang digunakan untuk membaling kat budak yang suka tido dalam kelas...
haa..itu tipu...

zaman skunk gune kalkulator je.,..
tekan,tekan,tekan..
haaa...da dapat jawapan..

teman tak taw le macam mane ghope kalau gune biji saga nak kira akaun..
mati le teman..
jenoh nak ngire nye kome oi...

ni pulak buah sentul...
bukan sentul KL ye....
rasa dia memang sedap..
terasa lagi kat anak tekak ni..
masam2 manis...

pokok dia tinggi sangat...
memang tinggi la...
pas balik sekolah terus semua serbu kat pokok dia..
cari buah sentul ni...
kadang2 tu siap ber camping kat bawah pokok tu..
semata2 nak tunggu...
bagaikan menanti bulan yang takkan gugur...
huuu...

tapi selalu nya berebut dengan budak laki la...
menyampah gile!!

ni pulak buah cenderai...
ni belom masak..
kalau da masak kaler itam...
sebijik macam taik kambing...
tu la pasal buah ni femes dengan buah taik kambing..

tapi kamu semua penah tak tengok taik kambing camne??
kalau tak taw search je kat google...
senang cerita...

bila masak memang sedap jugak rase nye...
aku suke sangat la...
masam,manis,masin...
masin2 cam taik idong masin...
hukkk...
buah taik kambing ni femes digunakan sebagai peluru senjata ni...
senjata ni dibuat daripada buluh...

bila ditembak kat musuh,,
perghhhh!!
memang sedap la...

paling bes tembak kat montot makcik2 yang tengah bgosip di petang hari...
heheh...

*semua gambar credit to google...
jenuh jugak teman kalau nak pegi tangkap gambar sendiri neh...

netbuk:: nak memancing...nak memancing...nak memancing...
tolong la bawakkan daku... :)

Wednesday, February 23, 2011

::Tolong lah Selamatkan Beruang Tersebut::

Beruang memang sangat sinonim dengan kehidupan kite...
Beruang a.k.a bear...
sama je benda tu..tapi semua panggil bear...
konon-konon comel la kan?
mesti takde yang panggil beruang kan??

A :: eh,,mana beruang aku ni??susah la nak tido malam ni..aku suke pelok beruang aku tu...
B:: beruang??ko biar betik??sejak bila ko ada beruang neh??habaq mai kat ceq cpt!
A:: Bear la...hishhh..ko neh...
B::ooo..(sambil kesat2 peluh,cuak dengan beruang)

kan?kan??
betul tak aku cakap??
takde sape pon nak panggil beruang kan??

kecuali budak yang baru belajar..
A untuk ape??
Ayam!!!
B untuk ape??
Beruang!!

haaa..pandai pon adik-adik ku sayang...
heee....

berbalik kisah sebenar,,tadi bapak aku pasang discovery channel..
tu memang channel pilihan dia..
kalau kami adek badek astro one hd korea tu je la 24 jam..
sampai bapak ugut nak potong astro..
bapak dah siap2 amek gunting da nak potong line astro..
seb bek gunting tu tumpul..

kalau kamu semua nak taw,,
beruang diseksa,dilayan dengan kejam kat India...
serius,,sangat sedih..
tak sanggup tengok..

mereka guna kan beruang untuk mencari rezeki..
mereka suruh beruang tersebut menari,buat persembahan..
masalah nye mereka seksa taw!!

tolong lah selamat kan beruang2 tersebut...
daripada seksa beruang tu,,
baek bagi aku sekor..
aku awet,pastu letak kat umah..
boleh pelok tiap2 malam...

tapi sebenar nye dah ade pihak yang cuba untuk selamat kan beruang2 tersebut...
hope berjaya...

ni ade video nye kalau kalian nak tengok...

netbuk:: seumur hidup tak pernah orang hadiahkan bear lagi...
hope ada la bagi untuk aku..bagi beruang kutub utara taw!

Tuesday, February 22, 2011

::Faceblog Menceriakan Hidup Saya::

salam semua...
kalian nampak tajuk entry aku??
itu adalah faceblog...
dalam bahasa melayu nye mukablog...
ulang sekali lagi kawan-kawan..."MUKABLOG"...
heee...

jom3...
kita memeriahkan..
selain tu dapat mengeratkan antara satu sama lain...

kalian nak join jugak??
klik kat banner taw...

tak sabar nye nak bermuka blog...
sebelum ni asyik bermuka buku je kan..
yeay...da abis study!!
hikk...

netbuk:: sape nak ikot saya pegi kedai beli tom yam?? (mud tom yam tak ilang lagi)

Monday, February 21, 2011

::Mencari makanan di Utara::

sungguh jauh ke merantau semata-mata mencari makanan...
memang saya penah di offer jadi pengganti tunku maria sabri...
tapi saya tolak..sebab saya tggu offer jadi pengganti Dato' Farid CEO Tv3 je...
huuu,...tipu je...

kawan-kawan..rojak sangat sinonim dengan kehidupan kita...
tanpa rojak,tak tercipta lah rojak mak bee...
sesiapa yang penah berpengalaman fidup di utara,
anda takkan lupa dengan rojak mak bee..
ni lah rojak mak bee tersebut...
sila abaikan gambar selain rojak mak bee....
mai-mai..sape nak,datang la ke utara nooohh...

kelmarin aku ke utara...
dengan alasan ingin berjumpa dengan si debab...

ye,,memang si debab demam..
akibat bermain bola ketika panas terik...

laen kali aku nak soh si debab maen bola ketika kilat.,guruh sedang sambar menyambar pulak...
baru lah mencabar..
setakat men bola time panas terik budak kanak-kanak asuhan pon boleh...

sampai di sana...
aku disambut dengan beruk-beruk...
bukan beruk jadian...
ini beruk semulajadi,,trademark kepda uum...

aku takde la terkejut sangat..
sebab beruk ni pon penah share makanan dengan aku sewaktu dulu...
akan ku ingat kenangan itu sampai bila-bila...

malam kejadian,,
aku telah melahap beberapa makanan yang senang jugak dijumpai di epoh ni..
tapi rasa nya amat berlainan...
kat uum ade tom yam memang betul2 holiaw!
kari mamak yang ade terselit bulu dada mamak pon tak sesedap tom yam ni....

anda nampak makanan-makanan tersebut...
dah dihadam dah pon..
dan sudah ke loji kumbahan...
ni pulak moi sup...
dulu tyme kat uum aku makan ari-ari..
sampai rambut pon keguguran satu persatu...

tapi sekarang rambut aku dah kembali lebat seperti artis hidustan selepas menggunakan Jus Mate 5...ni tak tipu... :)
*ayat bodek Dr Rozmey...
pliz3..amek la saya jadi model produk dr...
nanti confirm laku 80 juta unit taw...
siyes,,fries ni lagi sedap dari mekdi punye fries...
sekian...

netbuk:: sok aku nak gi mekdi..nak mintak tomyam campur..hope ade.. :)

::Contest Lompat Si Katak Lompat::

salam semua...
ni adalah contest pertama yang dibuat oleh saya...
saya adalah cik mashi a.k.a cik penyisir rambut.. :)

semenjak dua,tiga,empat menjak neh....
gambar lompat melompat tersangat la femes...
kalau dalam satu album tuh,,ade la dua,tiga empat kerat je yang sopan..
ala-ala pompuan melayu terakhir gitu...
dan jugak ala-ala lelaki melayu terakhir tu boleh la dikira dengan jari..
(sambil kira-kira jari jiran sebelah)...
tu pon bergambar time nak cari jodoh...
*nak tukar-tukar gambar bagi kat bakal mentua kan....

so dengan rasmi nya mashi merasmikan contest neh!!
mashi tak pasti la ade orang da buat or tidak...
rasa nya dah ade kot....
tapi mashi nak buat versi mashi pulak...
huuuu....


tadaaa!!
ni la banner untuk contest ni....

  • syarat-syarat penyertaan...

1. jadi folllower mashi?? owh..tu tak wajib..terpulang pada kalian..
mashi tidak memaksa...tapi seelok-eloknya follow la...
kang senang nak taw update pasal contest ni...

2. kalian perlu perlu buat entry berkaitan contest ni..dan letak la link kat banner tu ye...dan letak la gambar yang kalian pertaruhkan...

3. kalian juga boleh la letak kat sidebar...kot-kot la kengkawan,rakan-rakan,, atok,nenek kampung seberang, apek jiran sebelah umah ke nak join kan...nanti dorang boleh taw melalui sidebar tu je la kan...

4. dalam satu gambar tak lebih 2 orang je taw...tak mo ramai-ramai sangat..heheh...
dan yang mustahak sekali di dalam gambar mesti ade gambar blogger tersebut...(guna gambar sendiri taw,,maksud nye dalam gambar tu ade gambar anda juga.)
anta sekeping gambar je ye kalian...

5. last sekali sila tinggal kan link entry kalian mengenai contest ni kat sini...senang mashi nak jenguk dan menilai peserta..wahhh..
dah macam rahim maarof menilai peserta mentor lak... :)

6. haaa...korang tag la kawan korang dalam 3 orang dan makesure kawan korang taw ye...

PALING PENTING!
tarikh tutup penyertaan 8 APRIL 2011..

selamat menjoin kan diri kalian...
thanks guys!...

haaaaaa......sebelum mashi terlupa...
pasal HADIAH??
hadiah nya misteri...tertakluk kepada jantina pemenang...


netbuk:: hope takde yang bagi negatif feedback...memang saya akui gambar lompat-lompat ni tak manis..tapi ni hanya untuk suka-suka....

Thursday, February 17, 2011

::Bila Cinta di Kala Malam Mengambang::

malam yang cerah...
disinari cahaya bulan mengambang yang indah...
bintan-bintang yang bertaburan...
bintang pink,,bintang biru pon ade...
sungguh indah nya ciptaan Mu Tuhan....

hati ini terus asyik dibuai-buai......
memikirkan si dia....
hati ini terasa amat merindui dia..

dia,,dia,,dia,,dia,,dan dia..
insan yang amat ku sayang...
alangkah indahnya pabila sayang ku ini jatuh ke orang yang halal bagiku,.

~~mud::jiwang la pulak...


siyesly...
dengan lagu ni terasa jiwang sangat..
aku rase aku suke la pulak...
sebelum ni ofismate asyek bukak je...

da 16 kali muntah darah..
akibat dengar lagu ni...
dan disebabkan lagu ni jugak aku sembelit...

tapi bila terdengar alunan piano yang dimain kan oleh INCIKKAZAK...
boleh la klik kalau berminat....
aku terpikat...
terpaku..
terliur...
dan mengiurkan... :)
dan sembelit ku semakin ok...

netbuk:: rasa nak tampar diri sendiri akibat jiwang terlebih...

Tuesday, February 8, 2011

::Fast Food menjadi pilihan??? Bagus ke??::

salam...
ini adalah kisah benar..
tapi bukan kisah benar di tv3...
ini kisah benar di dalam realiti kehidupanku...

pada 27/1/2011 (khamis)
Secret Recepi menjadi pilihan untuk lunch..
berlagak nya aku...
ye...saya memang berlagak..
malahan culture shock..
huuu...

sungguh sedap kan...
ya...memang sedap...
lagi sedap apabila dibelanja...
huuu...



sungguh lahap ku membelasah spageti di depan mataku...
ini adalah 1st tyme makan di restorannya...
sebelum ni hanya beli take away je...



hari jumaat pula..
iaitu keesokan hari nya..
28/1/2011...
saya membeli pelbagai jenis untuk menjadi santapan familyku...
ini juga kerana duit PTPTN dah masok...
so ape lagi...belanja la...



ari sabtu pula,,
29/1/2011...
nafsu saya membuak2 untuk membeli KFC pula...
makan KFC lepas shopping,,
huhh..memang asyik...
tapi ni kongsi je...


ari isnin,,31/1/2011..
tyme untuk membelasah MCD pulak...
tyme ni perot dah tak sedap dah...
tapi ofismate nak belanja,,
ku gagah kan jugak pegi..
makan free kan??
sape taknak...


ni la yang belanja aku...
ain yang comey...
memang betul2 holiaw!!





pada petang nya pulak...
aku membedal Domino's Pizza...
siyes..ini kerana ade orang nak belanja lagi...
tyme makan ni memang da tak tertahan2 dah...
sangat2...
akhir nya aku tewas...
bergegas jugak ku berlari...
(naek kereta sebenarnya...domino's bukan depan umah aku)....

Akhir nya...
sampai2 umah teros menuju ke toilet...


aku mengalami cirit birit....
selama 4 hari 4 malam tanpa henti...
sob3...
pas neh maybe akan makan fast fud ni setaun kemudian...
huhhhh...

Monday, February 7, 2011

::Aku Bukan Aku::

aku adalah aku...
statement di atas memang mengelirukan..
kadang-kadang kita di atas...(di dlm air asia)
kadang-kadang kita di bawah...(di dalam kapal selam yang tak boleh selam)

benar kata-kata seorang yang ku kenal...
"hidup ini tidak selalu nya indah,ade pahit manis nya,
tapi apabila hidup kita hanya diwarnai oleh satu warna sahaja sudah semestinya tidak best bukan??

apabila ada kaler itam,pink,merah,hijau,pendek kata warna pelangi...
anda pasti suka kan??"

tapi ade juga yang buta warna seperti pengasas fb...
dy berusaha jugak untuk membuatkan diri nya berjaya..

seperti ini lah juga diriku...
kadang-kadang aku mengimpikan hidup seperti si A,kadang-kadang mengimpikan kehidupan seperti si B...

owh alangkah indah nya jika hidup ku teramat sempurna..
aku mula jadi tidak bersyukur...

tapi sebenarnya itulah kesilapan yan aku buat...
aku berusaha menjadi bukan diri sebenar...

mulai dari saat ini aku akan berusaha untuk mensyukuri nikmat Tuhan...
menjadi diriku yang sebenar..


ingin jadi seperti ini? perlu begantung kepada penyepit...
mungkin tidak..
aku inginkan yang terbaek walaupun tidak sempurna...

aku cuba jadi pekerja yang baek...
walaupun tidak dapat jadi bos...
i.Allah...tapi bukan di sini..
mungkin di sana...
mungkin di sinun...

p/s:: aku insaf....terima kasih Tuhan...

Wednesday, February 2, 2011

::Jom Pegi My Gopeng Resort!!::

jom3...
cepat siap!
sape lambat kena banje eskem mcflurry..
hukkk..

tapi si budak kecik ni tak ikot la...
kang dia berak sape nak bertanggungjawab...
haaa??ko ade nak tolong basuhkan??
huuukkkk...

alkisah nya ari ahad ri tu...
aku pegi teman kan kakak aku pegi My Gopeng Resort...
dia nak survey untuk budak sekolah dia...
kamu semua penah dengar tak??
kalau tak penah try google search,,google translate pon boleh...

yang penting perjalanan naek ke atas memang menakutkan...
huh...
sesak nafas aku kot...
cpr pliz! cpr pliz!

jalan dia agak curam...
tapi bile da sampai sane memang bes la...
banyak jugak aktiviti menarik...
water rafting,waterfall abselling,kayaking,jungle nite...
maybe jungle nite kat sini lagi bes dari jungle nite kat hutan sintok kot...
hukkk..

sesapa yang berminat join pegi la laman web mereka yep..

dan juga dekat jugak dengan kampung saya..
jom3...
kita beramah mesra di dalam kayak..
sambil makan petai...
hukkk...
ahaaa....


memang sangat mencabar...
binatang2 ni pon nak kejar kami...
seb bek aku bekat atlet pecut negara...
dalam mimpi la..
hukk..


haha...
ade buaian tayar...
tapi tak muat nak masok..
bumper besa la pulak..
hikk..


promot!!promot!!


ade pondok untuk melepak jugak...
boleh la lepak sambil layan fesbuk kan??
sambil2 tu bgosip kat beautiful nara...
huuu...


no umah aku...
jangan tersilap pulak taw nanti...
meh..jemput2...

p/s:: itik kat atas aku da buat panggang da...hukkk..

Entry Yang Menarik Hati Anda::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...