Thursday, March 24, 2011

::Lena nya Kamu Tidur::

pabila melihat bayi tengah tidur,,
hati terdetik.."lena nya kamu tido wahai baby yang comel dan gebu,,kamu masih kecil,,tidak merasai lagi masalah di dalam dirimu..."
"tapi kenapa diriku yang comel,gebu,montok ni susah nak tido,,apakah perbezaan kita??
ya!! memang berbeza....
budak tu baby,kau bakal mak baby...

baby tu takde jerawat,,tapi kau ade..
baby tu 5kg je,,ko 50++kg...

kita tak pernah nak bersyukur kan??
time kecik,,nak sangat jadi besar...
boleh pakai baju cantik2...
pakai kasut tinggi 28 inci...

kau nak mekap tebal-tebal..
kau nak pkai bulu mata palsu yang bersambung sampai ke rambut..
kau nak ade boipren sehensem rajagol...

boleh pakai kapal selam....
boleh ronda2 satu dunia....

tapi sekarang,,dah besar...
apa yang kau fikir??
kau nak jadi kecik semula kan..
best nye takde masalah...

kau tak payah nak pk nape kau punye pointer rendah giler...
kau tak payah nak pk kau nak kerja apa selepas ni,,selain dari kerja kakak kantin...

tak payah nak hadap akaun..
nak key in akaun yang macam rasa nak tampar payment voucher,bank statement tersebut...
tak payah nak pening2 pk wit elaun kau siket..

tapi,,kau kena jugak hadapi...
kau kena lakukan sesuatu kerja dengan bersungguh2..
seperti kau akan mati keesokan harinya....

kau kena balas jasa mak ayah kau..
kau kena ingat pesanan mereka...

jangan kau ingat kau budak lagi..
kau dah besar,,kau dah ade tanggungjawab...
wake up masyitah!! come on la...

netbuk:: aku nak tidoq!! kroohhh..krooohhh....

::Zaman Berzaman::

Pagi yang indah,,udara yang nyaman..

Kedengaran burung-burung yang bersahutan,mencari cacing untuk anak-anaknya…

Kalau dulu mungkin cacing,,sekarang mungkin kokokrunch…

Zaman hang tuah berlalu pergi,,zaman jepun kian dilupakan…

Zaman ubi kayu cicah gula tak penah kita rasai…ketika itu ubi kayu lah paling femes…

Sape tak penah makan dianggap ketinggalan zaman..

Kini zaman milenium menjelma…

Mungkin budak-budak sekarang langsung tak pernah kenal apa itu ubi kayu…

Yang mereka tahu hanya McD,KFC,…

Ketika dulu zaman permainan konda kondi, teng-teng,galah panjang,men masak-masak,men mak-mak,panjat pokok,tangkap ikan di paya…

Tapi sekarang permainan facebook..cityvill, diner dash, counter strike…

Indah nya ketika itu…zaman yang tidak dinodai…

Zaman boleh mandi berkemban di tepi sungai bersama dayang-dayang…

Tanpa di sekodeng oleh mamat2 yang gatal…

Tapi skunk boleh jugak mandi berbikini..

Yang penting kena gi Pulau Ballet…nak berkiss2 pon boleh…

Ketika itu Hang Tuah dan sahabat nya adalah wira kebanggaan melayu,,

tapi kini,,Power Rangers?Gaban?Satria Baju Hitam??ouuhhh...

Ketika dulu juga,jiran tetangga disapa bagaikan darah daging...

Tapi ketika ini,,susah nya nak bertegur..

Apatah lagi jika perbezaan darjat..

kaya miskin jadi kepentingan dalam bersahabat,dalam percintaan...

"kau takde duit??huuu!! jangan harap nak kawan dengan aku!"

"kau 1A je??shuuuhhh3...men jaoh2..aku 29A taw!"

tapi,walau pun ade jugak orang sebegini,,tapi aku bersyukur sebab tak pernah mengalami...

masih ade lagi golongan yang bijak pandai+ tak sombong....

cari lah,,mesti ada punya...kan3?

Pape pon yang penting, walaupun zaman dah berubah…

Tak semestinya adat & agama berubah menjadi moden…

.

netbuk:: rase tak sesuai la gambar katon tuh..

Sunday, March 20, 2011

::kadang-kadang ia menyeksakan::

kadang-kadang bila kita berada di sebelah orang yang merokok kita merasakan sangat terseksa pernafasan kita...


kadang-kadang bila kita bergaduh dengan mak ayah,kita merasa kan kita adalah anak paling derhaka di dunia...


kadang-kadang bila kita tak sengaja pijak ekor kucing apek sebelah umah,kita merasakan kucing itu memang sepatut nye kena pijak sebab dia curi megi kari kita...


kadang-kadang bila kita bergaduh dengan boyfriend/girlfren kita,kita menangis tak ingat dunia...tapi susah nak menangis kerana dosa yang bertimbun2....


kadang-kadang kita ponteng kelas/kerja,tapi kita tak penah rasa bersalah..kerana kita ponteng kadang-kadang...bukan selalu...


kadang-kadang kita selalu salah kan takdir kerana selalu tak menyebelahi kita....


kadang-kadang kita lupa yang kita akan mati juga akhir nya....


kadang-kadang kita menyampah dengan bos kita yang tak penah nak say hye kat kita macam dalam drama tv...


kadang-kadang kita rasa cemburu dengan makcik 40an depan umah yang mempunyai potongan badan yang lebih menraik dari kita....


kadang-kadang kita tak boleh terlalu menyayangi kawan-kawan kita kerana ia boleh menjadi orang yang dibenci oleh kita...


kadang-kadang kita perlu meminta maaf kepada seseorang walaupun bukan salah kita sebenarnya...


kadang-kadang kita cuba jugak untuk menghupdate belog walaupun buku log praktikal kita da 2 bulan tak terupdate......


*kadang-kadang*

netbuk:: sekian....kita perlu sentiasa berperasangka baek sesama kita....

Wednesday, March 16, 2011

::Bola,Bola dan terus membola::

bola sangat sinonim dengan kehidupan kita...
sampaikan ade juga simpulan bahasa...
'kaki bangku' = orang yang tak pandai bermain bola..
bukan kaki bangku yang tersadai akibat dirosak kan oleh budak2...
hisshhh...

makan bola,tido bola,mandi bola....
*aku tak sampai lagi tahap tuh...

berbalik kepada kisah sebenar,,
kalau bola mesti sinonim dengan lelaki..

dan jugak kalau pompuan men bola...
ataupun futsal..~skunk ni tgh gila futsal..pompuan byk men futsal...
mesti nak jadi macam laki...

agak pelik...
maybe tak macho kot kalau men bola pakai baju kurung...
agak2 nya kalau ana rafali men bola pakai baju kurung camne la gamak nye...

tapi pada aku kan...
tak payah men bola la kalau pompuan...
baek dok kat umah tolong mak masak2...
tlg wat kueh raya ke...
----->pesanan untuk diri sendirik jugak...

tapi papehal pon yang penting perak sedang meningkat naik skunk ni....
hope perak jadi terbaik mcm zaman dulu!!!
tak penah kalah lagi kome oi...
menang,seri je...
huh...
teman banggo bebeno..>riak sekejap aje...

nanti menang boleh la dapat cuti!
teringat jugak yang mase zaman perak menang,,
dapat cuti..
tu yang bes nye!
hehe...

sempat jugak tengok bola dengan si debab...


ni penyokong setia kome....


chaiyok utk perak!!


netbuk:: maju lah sukan untuk negara....
kejor yop kejor weh!!

::Atas,Bawah, mane ko nak???::

bila bekerja menjadi orang bawahan...
terseksanya jiwa....
kerana disuruh itu dan ini...
jiwa menjadi memberontak...

tapi bila menjadi orang atasan....
jangan ingat kau boleh bahagia...
banyak masalah yang kau kena fikir...

nak cari market lagi..
~~bukan macam jual ikan kat mini market tu...

nak cari pekerja lagi
~~kau ingat orang nak kerja sangat dengan kau kalau gaji ciput nak mampos!
kecuali budak praktikal yang memang unlucky terpaksa kerja dengan kau...

nak cari kawal bermacam-macam ragam...
~~kalau budak tadika agak senang la kau nak kawal...
piat telinga,,cubet perot..*agak kejam pulak...
teros je budak tu boleh ikot cakap kau...

walau apa pun keadaan kau berada...
yang penting niat kau...
dan jugak apa yang kau buat tu diredhai Tuhan....

kalau kau berada di dalam bidang profesional ataupun tidak...
ia tidak akan berbeza kalau sikap tamak/angkuh kau berleluasa...

dan jugak...
jangan lah nak menganggap semua orang boleh ikot kehendak kita..
kita ingat kita hot sume orang nak kawan dengan kita...
memang...sebab kita hot temper...
mmg la tade sape nak kwn dengan kita..

dan jugak jangan lah kita nak menghina orang...
nak membeza2 kan taraf dalam perkawanan...

jangan lah kita nak membenci berdasar kan muka saja...
dah muka budak tuh kelat nak mampos...

tapi selagi kita tak cuba nak kenal,nak kawan,nak men congkak same-same
kita jangan lah nak pandai2 wat andaian kat budak tersebut....
tak kenal maka tak cinta...
dah kenal kita jangan nak bercinta dengan bini/laki orang...

kecantikan adalah hak semulajadi...
kalau muka cantek,perangai hodoh...
adakah itu cantek??

sekian terima kasih....
pesanan untuk diri sendiri jugak...

p/s:: dah 3 bulan aku cuba mencintai kerja aku...
tapi,,,hampeh!!!!
waaaaaaaaa!!
tersiksa jiwa raga,bakul,paya bakau....

Entry Yang Menarik Hati Anda::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...