Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2011

::Lena nya Kamu Tidur::

pabila melihat bayi tengah tidur,,hati terdetik.."lena nya kamu tido wahai baby yang comel dan gebu,,kamu masih kecil,,tidak merasai lagi masalah di dalam dirimu..." "tapi kenapa diriku yang comel,gebu,montok ni susah nak tido,,apakah perbezaan kita?? ya!! memang berbeza.... budak tu baby,kau bakal mak baby...
baby tu takde jerawat,,tapi kau ade.. baby tu 5kg je,,ko 50++kg...
kita tak pernah nak bersyukur kan?? time kecik,,nak sangat jadi besar... boleh pakai baju cantik2... pakai kasut tinggi 28 inci...
kau nak mekap tebal-tebal.. kau nak pkai bulu mata palsu yang bersambung sampai ke rambut.. kau nak ade boipren sehensem rajagol...
boleh pakai kapal selam.... boleh ronda2 satu dunia....
tapi sekarang,,dah besar... apa yang kau fikir?? kau nak jadi kecik semula kan.. best nye takde masalah...
kau tak payah nak pk nape kau punye pointer rendah giler... kau tak payah nak pk kau nak kerja apa selepas ni,,selain dari kerja kakak kantin...
tak payah nak hadap akaun.. nak key in akaun yang macam …

::Zaman Berzaman::

Pagi yang indah,,udara yang nyaman..Kedengaran burung-burung yang bersahutan,mencari cacing untuk anak-anaknya…Kalau dulu mungkin cacing,,sekarang mungkin kokokrunch…Zaman hang tuah berlalu pergi,,zaman jepun kian dilupakan…Zaman ubi kayu cicah gula tak penah kita rasai…ketika itu ubi kayu lah paling femes…Sape tak penah makan dianggap ketinggalan zaman..Kini zaman milenium menjelma…Mungkin budak-budak sekarang langsung tak pernah kenal apa itu ubi kayu…Yang mereka tahu hanya McD,KFC,…Ketika dulu zaman permainan konda kondi, teng-teng,galah panjang,men masak-masak,men mak-mak,panjat pokok,tangkap ikan di paya…Tapi sekarang permainan facebook..cityvill, diner dash, counter strike…Indah nya ketika itu…zaman yang tidak dinodai…Zaman boleh mandi berkemban di tepi sungai bersama dayang-dayang…Tanpa di sekodeng oleh mamat2 yang gatal…Tapi skunk boleh jugak mandi berbikini..Yangpenting kena gi Pulau Ballet…nak berkiss2 pon boleh…Ketika itu Hang Tuah dan sahabat nya adalah wira kebanggaan mel…

::kadang-kadang ia menyeksakan::

kadang-kadang bila kita berada di sebelah orang yang merokok kita merasakan sangat terseksa pernafasan kita...

kadang-kadang bila kita bergaduh dengan mak ayah,kita merasa kan kita adalah anak paling derhaka di dunia...

kadang-kadang bila kita tak sengaja pijak ekor kucing apek sebelah umah,kita merasakan kucing itu memang sepatut nye kena pijak sebab dia curi megi kari kita...

kadang-kadang bila kita bergaduh dengan boyfriend/girlfren kita,kita menangis tak ingat dunia...tapi susah nak menangis kerana dosa yang bertimbun2....


kadang-kadang kita ponteng kelas/kerja,tapi kita tak penah rasa bersalah..kerana kita ponteng kadang-kadang...bukan selalu...

kadang-kadang kita selalu salah kan takdir kerana selalu tak menyebelahi kita....

kadang-kadang kita lupa yang kita akan mati juga akhir nya....

kadang-kadang kita menyampah dengan bos kita yang tak penah nak say hye kat kita macam dalam drama tv...

kadang-kadang kita rasa cemburu dengan makcik 40an depan umah yang mempunyai potongan badan yang l…

::Bola,Bola dan terus membola::

bola sangat sinonim dengan kehidupan kita...sampaikan ade juga simpulan bahasa... 'kaki bangku' = orang yang tak pandai bermain bola.. bukan kaki bangku yang tersadai akibat dirosak kan oleh budak2... hisshhh...
makan bola,tido bola,mandi bola.... *aku tak sampai lagi tahap tuh...
berbalik kepada kisah sebenar,, kalau bola mesti sinonim dengan lelaki..
dan jugak kalau pompuan men bola... ataupun futsal..~skunk ni tgh gila futsal..pompuan byk men futsal... mesti nak jadi macam laki...
agak pelik... maybe tak macho kot kalau men bola pakai baju kurung... agak2 nya kalau ana rafali men bola pakai baju kurung camne la gamak nye...
tapi pada aku kan... tak payah men bola la kalau pompuan... baek dok kat umah tolong mak masak2... tlg wat kueh raya ke... ----->pesanan untuk diri sendirik jugak...
tapi papehal pon yang penting perak sedang meningkat naik skunk ni.... hope perak jadi terbaik mcm zaman dulu!!! tak penah kalah lagi kome oi... menang,seri je... huh... teman banggo bebeno..>riak sekejap aje…

::Atas,Bawah, mane ko nak???::

bila bekerja menjadi orang bawahan...terseksanya jiwa.... kerana disuruh itu dan ini... jiwa menjadi memberontak...
tapi bila menjadi orang atasan.... jangan ingat kau boleh bahagia... banyak masalah yang kau kena fikir...
nak cari market lagi.. ~~bukan macam jual ikan kat mini market tu...
nak cari pekerja lagi ~~kau ingat orang nak kerja sangat dengan kau kalau gaji ciput nak mampos! kecuali budak praktikal yang memang unlucky terpaksa kerja dengan kau...
nak cari kawal bermacam-macam ragam... ~~kalau budak tadika agak senang la kau nak kawal... piat telinga,,cubet perot..*agak kejam pulak... teros je budak tu boleh ikot cakap kau...
walau apa pun keadaan kau berada... yang penting niat kau... dan jugak apa yang kau buat tu diredhai Tuhan....
kalau kau berada di dalam bidang profesional ataupun tidak... ia tidak akan berbeza kalau sikap tamak/angkuh kau berleluasa...
dan jugak... jangan lah nak menganggap semua orang boleh ikot kehendak kita.. kita ingat kita hot sume orang nak kawan dengan kita...
m…