Monday, August 22, 2011

::kita hamba Tuhan,,tak perlu nak riak sangat::

kat sini saja guwa nak cakap pasal riak..
sebenarnya riak sangat la tak bagus..
guwa tanak cakap pasal hadis...sebab guwa memang fail pon dalam hal tuh...

yang guwa agak rasa terkilan...
kita ni jangan lah terlalu merendah diri sampai orang lain boleh terasa...

ermmm...camne guwa nak cakap eh..
bukan lah nak soh riak,,,jap eh...

let say....
setiap nama tiada kaitan antara hidup dan mati...

ani mengomel2 dekat kawan baik dia,nina...
"ala,,aku dah gemok la...betul...
lemak sana sini timbul..eeeeee...menci2!"


padahal si ani berat nya adalah 38kg je...
dan si nina 89kg...
so korang agak tak terguris ke perasaan si nina tu??
dia pon tak pernah nak bising2 pasal berat dia....



tapi takde la aku nak soh korang berbangga bagai nak rak pulak...
let say,,

ani:: aku rasa lah,,mesti aku terpilih jadi cover majalah playboya...
aku kan howt,,ramping,,montok,,gebu!! hikhkhikhik~~gelak bangga...


yang ni cakap depan2 si nina pulak...
mau kena smackdown jap lagi...

contoh lagi...

abu bercakap dengan anas...
"aku ni dok merempat je,,belajar pon takat darjah 6 je pon"


padahal abu ni ade master,,rumah banglo 18 tingkat....
yang si anas ni umah dia memang betul2 setinggan...
belajar pon takat tingkatan 2 je..tak sempat amek PMR sbb tade wit nak bayar yuran...

tak ke terguris hati kawan tuh??
jangan lah nak merendah diri sampai hati orang laen tak terjaga...

dan jugak takde la aku nak soh si abu ni riak kan...
cakap depan2 si anas ni haa...

aku rasa la,,tahun ni aku nak beli kereta 27 bijik,,
nak tayang kat depan umah tu haaa....hohohohoh~gelak keji...


padahal si anas tu ade kereta lembu je...
tu pon lagi seekor lembu nak sembelih sebab nak jual daging lembu tuh...



huhuhu...macam tu la maksud aku...
kita ni kena lah menerima dengan seadanya...
dalam apa jua keadaan...
setiap ape yang Tuhan beri ade hikmahnya...

netbuk:: jaga la percakapan kita ya...~ingatan untuk diri sendiri jugak...

Sunday, August 21, 2011

::percubaan pertama,,Safi Balqis Perfect 10::

tadi guwa pegi billion..
guwa nak beli pencuci muka je..
pastu tengah belek2,,guwa tergerak hati nak try semua pulak..
selama hari ni guwa just beli pencuci muka dengan krim muka je..
beli toner pon sebab nak tanggal kan mekap guwa 23 inci lepas baru balik dari kenduri kawen...

so guwa pon beli la set Safi Balqis Perfect 10 ni..
guwa bajet wajah guwa boleh bertukar rupa dari mashimaroo ke wajah shila hamzah la konon...


ni la set nya...wahh..banyak duit ko eh??
ni guwa baru korek tabung@purse mak guwa....


siap ada turutan cara penggunaan nya gituww...
jangan tak ikut taw..
nanti wajah ko berubah jadi gozila yang berbulu dada pulak...
hukkk...


dalam 2 minggu wajah guwa akan berubah...
tunggu~

owh...sesiapa yang ade pengalaman,,sila la bagi tahu kat saya...heeee~~

Saturday, August 20, 2011

::mengidam Tutti Frutti punye pasal::

semua orang asyik post gambar tengah makan kat Tutti Frutti..
waaaaaa! guwa nak jugak!.
tapi sebab guwa dah janji dengan Bintang Biru yang guwa nak makan dengan dia...


ni abang guwa dengan kakak ipar guwa....
dorang pegi tak ajak guwa...hampeh betul..
takut kena paw la tuh..huhu...

kelmarin guwa pegi jenjalan dekat giant..
guwa nampak eksem wall's..macam sedap je..
sebab dah mengidam dekat Tutti Frutti ni..
guwa nampak eskem laen pon macam Tutti Frutti jugak...huuu..


macam tutti frutti kan??
sila angguk ye...huu..

tapi kan..siyes sedap!
cume takde flavor vanilla je...
guwa lagi suke vanilla..

tapi yang ni pon jadi la...
beli 2 dapat percuma cooler bag...
flavor Hazelnut Brownies dengan Choclate Tuffle...
tapi siyesly superp sedap!!!


pergghh...terliur plak..
korang try la jugak!
tak mahal pon..mahal lagi tutti frutti tu haaa...

nikmati eskem tersebut...
ni tyme malam taw!
kang makan tyme siang di bulan ramadhan ni ade jugak yang dapat bersiar2 naek kereta mayat..

netbuk:: bila la tutti frutti ada promotion ni???

Friday, August 19, 2011

::pestime berbuka bufet kat luar::

pestime untuk ramadhan kali ni la...
sebab berbuka kat rumah je sebelum ni haa..
tu pasal batak semacam je..hukhukhuk...

guwa nak cakap yang guwa pergi berbuka kat bufet LAN'S CATERING...
ni link fb mereka..klik..

kat sebelah padang polo...
pergghhh..memang sedap...
sesuai la kepada sesiapa yang tekak melayu...
kalau tekat mat salleh ko pegi la berbuka dekat mekdi haa...

thanks la kepada cik ros dengan incik naim...
sebab ajak guwa...
pastu kena paw dengan guwa...huhuhu...
mesti korang serik nak ajak aku da kan??


di antara juadah2 kami...ni baru 1st round...
2nd round tak sempat nak snap..hukhuk...


ni lah mereka yang membelanjakan saya selepas di paw...huhu...


selamat berbuka!!!
mai pakat ramai2 datang sini nooohhh...

::10 malam terakhir,jom kejar sama2::

sekarang ni dah masok 10 malam terakhir...
sama2 la kita kejar 10 malam terakhir ni...
tapi guwa tahu..mesti agak susah..
sebab time ni la kita sibuk nak bertukar langsir..
bertukar perabot,wat kueh raya...
sebab guwa pon camni jugak...

so cepat2 mujahadah!
melawan hawa nafsu serakah tuh!
mari kita mencari malam lailatul qadar...
dan cari keredhaan Tuhan..amin...
okeh...


ni antara kelebihan2 nye..::
sumber dari berita harian...

  • Nabi Muhammad saw memperbanyakkan ibadat pada malam 10 terakhir Ramadan melebihi malam sebelumnya. Saidatina Aisyah berkata maksudnya;

    “Rasulullah apabila masuk malam 10 terakhir Ramadan, Baginda menghidupkan malam (dengan ibadat), mengejutkan keluarganya (bangun beribadat), bersungguh-sungguh (dalam beribadat) dan uzlah (mengasingkan diri) daripada isteri-isterinya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

  • Pada malam 10 terakhir ada satu malam yang dinamakan Lailatul Qadar (malam yang mempunyai berkat dan keistimewaan yang banyak).

    Pada malam inilah diturunkan al-Quran seperti firman Allah bermaksud:

    “Sesungguhnya Kami menurunkannya (al-Quran) pada Lailatul Qadar” (Surah al-Qadar, ayat 1)

    Ibn Abbas berkata : “Allah menurunkan al-Quran sekali gus dari Al-Luh Al-Mahfur ke Bait al-E'zzah yang terletak di langit dunia. Kemudian ia diturunkan secara berperingkat-peringkat kepada Rasulullah selama 25 tahun.

  • Lailatul Qadar disifatkan lebih baik daripada 1,000 bulan. Perkara ini seperti firman Allah bermaksud : “Lailatul Qadar lebih baik daripada seribu bulan.” (Surah al-Qadar, ayat 3)

  • Malam ini juga disifatkan sebagai malam berkat, firman Allah bermaksud: “Sesungguhnya Kami turunkannya (al-Quran) pada malam yang diberkati.” (Surah al-Dukhan, ayat 3)
  • Pada malam ini juga turunnya malaikat. Malaikat turun bersama-sama berkat dan rahmat Allah yang dikhaskan untuk malam ini.

  • Ditetapkan umur, rezeki dan ajal manusia. Firman Allah bermaksud: “Pada malam itu (Lailatul Qadar) dijelaskan segala urusan yang penuh hikmah.” (Surah al-Dukhan, ayat 4)

    Maksud ‘urusan yang penuh hikmah’ adalah pada malam itu Allah menentukan umur, rezeki dan ajal manusia.

  • Allah mengampunkan hamba-Nya yang menghidupkan malam itu dengan penuh rasa keimanan dan pengharapan.



  • renung2kan dan selamat beramal!

    netbuk::semoga dapat bertemu lagi dengan ramadhan hadapan...amin..

    Monday, August 15, 2011

    ::time bulan puasa ni,aksesori pon nak ditelan jugak::

    sluuurrrpppp....
    sedap la pulak tengok aksesori ni...
    nak jugak!
    cute je guwa tengok...



    cincin ni wat untuk cincin tunang pon boleh...
    emas dah mahal sekarang ni...


    ni rantai pulak....











    mak datin nak pakai ni pon boleh...
    takde la kena ragut dek peragut..huukkk..


    earing pon comel jugak~!
    risau pulak semut hurung kat telinga kalau pakai nanti...huhuhu....






    netbuk::nyte..nak sahur makan aksesori ni la...jimat~~!

    ::sape nak tempah baju dengan saya??raya tahun depan baru siap!::

    da nak masok dua bulan dah guwa belajar menjahit ni...
    agak lambat sikit la...
    sebab belajar one by one...
    tak terus jahit la...
    ade sesetengah tempat terus ajar ape yang kita nak belajar...

    baru2 ni cikgu ajar jahit baju kurung moden...
    sepatutnya modul tu lepas raya...
    tapi disebab kan keesaitedtan kami untuk pakai baju raya buatan sendiri la konon...
    so cikgu pon ajar la...
    sekarang ni masih dalam proses pembikinan...
    huhuhuhu....


    ni barang2 dalam toolbox guwa....


    ni mesin jahit guwa..



    ni la kain cubaan guwa...
    get ready for menjahit!

    baju nya dalam proses lagi ye...
    shuuuuhhhh...rahsia...hahaha...

    ::edisi try menerai, saya sayang awak::

    saja nak test sebenarnya...
    guwa dapat tutorial ni dari cik intan fatiha...
    thanks intan!

    ehem2....
    guwa try ye...

    saya siti masyitah aka bintang pink sangat sayangkan incik hilmi aka bintang biru!takmo marah2 da la sayang...hikkk...




    sekian~~~

    ::ni bukan kad raya la::

    semalam jenjalan kat Greentown Mall...
    pegi nagoya..nak cari kain untuk wat baju raya...
    guwa jadi driver mak guwa la...

    pastu tetiba nampak kad raya...
    dah lame jugak guwa tak mengepos kad raye ni haa...
    setem pon da naeh harga...
    60sen kot...

    ye la,,posmen pon nak jugak naek gaji...
    banyak cantek! da 10 tahun da harga setem 30sen je...

    kisah nya pasal kad raya...
    guwa tak boleh terima kot...
    kad raya gambar SNOW WHITE, MICKEY MOUSE, BARBIE la..
    hadoi..tak sesuai la dek non...

    ni la kad raye nye...
    macam hampeh kan...
    sape yang wat ni ha??
    habaq mai kat ceq!

    sepatutnya kad raya mesti la ada lemang ke...
    ketupat ke...baru la sesuai...
    tapi still ade jugak kad raya camtu...
    kalau takde memang guwa bako kad raye yang berkartun2 tu...
    kalau kartun yang sesuai takpe jugak...





    kalau kartun macam ni...
    ok je kan??ni pegi wat kartun omputeh tu...
    ape pekdah nye...ye dakkk???

    netbuk::pos kad raya sekali dengan kad kawen la...jimat....

    Saturday, August 13, 2011

    ::entry ni untuk arwah Telor Dibasuh::

    al-fatihah...

    sebenar nye tadi guwa cek sume friend request kat pesbuk yang guwa tak approve...
    banyak jugak yang lama2 guwa approve lagi......
    sebab guwa memang tak approve kalau takde mutual friends...
    kalau yang ade sorang dua mutual friends pon guwa tak approve jugak...
    bajet howt la konon....

    tetiba,,guwa nampak arwah hakim aka owner telordibasuh ada add guwa..
    tapi guwa tak pasti sama ada arwah ataupun abang dia yang add...
    tu yang terus terkenang...



    ni guwa baru approve sbb nak confirm kan yang betul ke tu pesbuk arwah...
    memang betul pon...skunk ni abang dia yang urus kan blog arwah...

    siyesly,,guwa kenal arwah di alam maya je pon...
    tapi mase dapat taw arwah dah pergi...
    guwa rase sedih..macam kehilangan seorang sahabat yang rapat pulak..
    mungkin arwah mesra di blog beliau menyebabkan terasa rapat pulak dengan beliau..

    ajal ni tak kenal usia...
    semoga kita pon semua bersiap sedia dengan kematian yang tiba bila2 masa...
    memang susah..sebab kita ni kan muda..
    darah muda..masih terkejar2 dunia ni lagi...
    itu guwa cakap kat diri sendiri...
    memang pon..i admit it...

    semoga arwah tenang di sana...
    amin~~

    netbuk:: sedih nya bila terkenang...sob3..

    ::asyik tengok drama korea je...lingkup la drama melayu kalau camni::

    semenjak lapan menjak ni memang gelombang korea makin menjadi2...
    tapi sebenar nya dah lame da pon..
    dari zaman winter sonata kot...


    hazami pon ade nyanyi lagu tu versi melayu...
    nak tumpang glemer la tuh..

    ye dak...hukk..

    takde la,,hazami just nak translate je..
    kite kan tak faham bahasa korea tuh...

    banyak jugak faktor2 orang kita lagi berminat cerita korea neh... salah satu nya...

    1. pelakon ensem,kacak,cantek...

    ye,,rupa pon penting jgk pada aku..dan dorang berlakon pon best...

    da name nye pelakon..mesti la pandai berlakon...


    2. setiap drama hero heroin mesti tukar2..
    .

    kalau korang perasan,hero heroin dorang asyik tuka je kan?

    kalau drama melayu??hadoi...hero nye rosyam noor,rusdi ramli je memanjang...

    tak sanggup mak nak tengok taw..hiikkk..
    tapi lately ni da ramai artis muda berlakon...

    so semangat la nak tengok...


    3. jalan cerita menarik..

    sebenarnya lebih kurang jugak cerita korea neh...

    tapi kadang2 sebab dorang banyak konflik..

    so penonton rase nak tahu ape yang seterusnya...

    aku rase drama melayu yang aku rase best dan banyak konflik adalah ANISSA...

    memang tak sabar,geram je nak tengok..


    4. artis dorang seksi meksi..
    .

    takde la seksi sangat pon...

    tapi kalau dorang seksi tak bape nak kisah sangat...

    sebab memang dorang tu kafir pon...

    ni yang artis melayu neh,,yang dah tertera kat IC dorang agama Islam..
    nak seksi meksi jugak..hempuk kang ngan tv 42 inci baru taw...hissshhh....


    sekarang ni kita dah nampak drama yang bercirikan keislaman makin femes kan...

    dulu nur kasih,,sekarang ni kasih alia...memang best..
    pastu dulu kan demam adamaya...sebab nya lisa surihani yang berlakon..
    imej dia kan bersih..kalau cerita fasha sendat??
    adoyai...guwa mmg tak tengok kot..
    baek guwa tengok cite tamil jerk...hukkk....


    sekian....

    Friday, August 12, 2011

    ::kueh tako cikgu ruby!! mmmmm...sedapnya hingga menjilat daun pandan!::

    mentang2 la bulan ramadhan..
    ko bercerita pasal makanan pulak eh...
    hey! bulan ramadhan bukan pasal pesta makanan la...

    haaa....kan dah kena marah ngn akak...
    ni akak nak cerita neh...
    cikgu ruby tu mak akak la...

    ni takde kena mengena pon dengan bazar ramadhan...
    kueh ni bukan muncul tyme ramadhan je taw...
    setiap masa muncul...
    ni kebetulan je pon...

    akak nak gitaw kat kamu semua pasal kueh mak akak ni..
    name diberi kueh tako...
    bekas nya daripada daun pandan...
    ade dua lapis...


    lapisan pertama kaler ijau,,ade letak sengkuang sikit..bila makan rangup je..


    lapisan kedua kaler putih,,tu adalah santan...
    semua benda ni dah dimasak taw!


    tadaaa!!
    dah siap...so boleh la disejuk kan di dalam peti ais...
    baru la enak dimakan begitu saja...

    so kepada sesiapa yang duduk di ipoh dan kawasan sekitar yang sewaktunya..
    kalau nak tempah bagitaw la saya...
    nak tempah seket pon boleh..
    paling koman pon 20 biji...
    35 sen je satu...

    memang sodap..!
    buka den nak memuji mak sendiri..
    tapi memang ramai yang suke taw...

    guwa jarang dah makan...
    sebab dah 18 tahun guwa rase kueh neh...
    so tekak ni nak jugak kepci,pija hut,mekdi,tutti frutti..
    hamboi,,berlagak tekak mat salleh...
    huhu..

    netbuk::nak tempah coklat,cupcakes pon boleh..tu kazen guwa yang punya...

    ::pabila justin bieber menjual bubur di bazar ramadhan::

    semua kenal Justin Bieber kan??
    tipu la kalau tak kenal...
    yang dok sakan bercinta dengan Selena Gomez tu haa....
    biasa la..cinta monyet je tuh...
    huurrrrkkk..

    tapi guwa kat sini bukan nak cerita kisah percintaan mereka...
    tak kuasa mak...
    mak bukan mamarazi la nok...

    yang nak dikisah kan kat sini...
    tadi guwa jenjalan di alam maya...
    tiba-tiba guwa jumpa gambar yang agak kelakar...
    sedikit menjentik kan urat kentut guwa...

    ni haaaa dia......

    Justin Bubur kot???!
    sape punye idea neh??
    bagi tahu kat guwa....hahaha....
    tadi mase mula2 tengok memang guwa gelak abes...

    sekarang dah abes gelak...
    guwa nak pegi masak untuk berbuka...
    guwa nak try masak mee hailam Alleycats...huuurrkkk..

    netbuk:: bila nak buat ketupat selena gomez plak?

    Monday, August 8, 2011

    ::makcik,pakcik,kawan2,abang jual bege,mamak tebar roti canai,,sedia kan bunga+bear untuk saya taw!::

    tu diaaaa.....
    tajuk entry macam nak wat 1 entry je....
    lempang kang nak???
    huhuhuhu....

    dengan secara rasmi nya guwa bakal bergelar siswazah kot...
    hahahahahaha~~~gelak bangga,riak...(jangan tiru perangai mazmumah ni!)



    sok sek,sok sek,sok sek...pssstttt...
    "jangan nak bangga sangat la dek non oi....!
    bukan 1st clazz pon...ingat ade dapat pingat ke??pirrraaaahhh!!
    nanti belum confirm dapat keje pon..."
    guwa taw mesti ade yang cakap camtu kan...
    huhu....

    guwa baru plan nak wat 1 rombongan gi graduation guwa kot...
    tapi memandangkan guwa bukan 1st clazz,,guwa cancel kan je...
    membazir je dek non oi!

    hope dapat keje cepat2 lepas grad ni....
    semoga murah rezeki la...
    tak kisah la keje pape pon...
    mule dari bawah pon takpe..
    tapi jadi makcik cleaner tanak la...
    (tadi cakap tak kesah nak keje pape,,ceh!)

    sebenar nya guwa berharap dapat grad sama2 dengan incik bintang biru..
    tapi tak kesampaian pulak...sob3...
    takpe la..yang penting grad!

    netbuk:: orang lain wat entry ni,, ko pon jugak nak wat..tade idea laen ke??huahuahua...

    ::Edisi Cubet2 Ramadhan::

    salam ramadhan semua hadirin hadirat sekalian...
    da lama tak update rase nye...
    rase sangat gembira pulak sebab dapat sambut ramadhan di rumah...
    i.Allah sebulan la sepanjang ramdhan ni...



    sebelum neh dah 7 tahun ramadhan kat hostel...
    dari zaman hingusan ke zaman resdung...
    dari sekolah teknik,matrikulasi,dan universiti....

    kat sane nak sahur kena bangun 4.30...
    bukan nak masak,,tapi sebab takut lauk abis..
    kat umah ni haaa,,dekat nak imsak tu baru la tgopoh gapah nak bangun...
    tu pon selepas di curah air panas...
    hukkk...

    harapan aku,,semoga tak men sia2 kan ramadhan kali ni...
    ramdhan hadapan belum tentu kita jumpa..sob3..
    tapi terawih pon tak full pegi lagi...
    penat,,hari2 ulang alik dari gopeng-ipoh...
    takpe2..berusaha!

    haaa..kakak guwa cakap...
    kalau kita masih wat jahat dalam bulan ramdhan ni,,
    makne nye dalam 11 bulan sebelum ni kita da kawan dengan syaitan dah...
    so syaitan SMS dari neraka je soh wat jahat...tu pasal still dengar ade kes2 jahat dalam bulan ramadhan ni...
    mintak dijaoh kan...
    amin~~~

    netbuk:: wow,,skema kot entry aku kali ni...

    Entry Yang Menarik Hati Anda::

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...