Sunday, April 14, 2013

::Melty Hershey - Ini Kisah Makanan yang Mencairkan Hati Anda::

Assalamualaikum...
hari ni aku nak cerita kegilaan makanan musim sekarang...
MELTY HERSHEY...sedap gilos hokey!
sebenar nya dah lama dah jadi musim nye...
macam musim pavlova,durian creepe...
pavlova aku ade buat,durian creepe je tak..
sebab nye macam tak kena selera..
lebih suke kuah doyan makan dengan roti...
lagi sedap kate nye!

nak aku bagi resepi ke eh?
resepi yang aku buat ni aku refer resepi from Jintan Manis..


MELTY HERSHEY


Lapisan 1
Pilihan lapisan (Biskut Marie, Biskut Oreo, Kek Span)
1) Cairkan butter
2) Gaul dengan biskut yang ditumbuk/dikisar
3) Mampatkan dalam gelas/bekas
*aku buat guna Oreo...

Lapisan 2
Cream Cheese
Gula halus/susu pekat *aku guna susu pekat manis
Whipping Cream Non Dairy

1) Putar cream cheese dgn gula hingga kembang
2) Di bekas berlainan putar whipping cream hingga kembang
3) Campurkan kedua2nya dengan kaedah kaup balik atau putar perlahan
-bahagi dua bekas untuk lapisan kedua dan lapisan keempat.
*resepi sebenar untuk lapisan kedua ade blueberry filling..tapi aku tak guna blueberry filling..biar rase yg ori je..

Lapisan 3
Coklat/ Strawberry Hershey ready made dalam botol.
Jika tak ada atau nak jimat kos boleh buat coklat ganache sendiri
* Panaskan whipping cream campurkan dgn coklat hingga cair dan masukkan sedikit butter.
*aku buat yang jimat kos je...Hershey syrup tu mahal...

Lapisan 4
Cream cheese tadi bersama coklat nips M&M dan chocolate rice.
*mak aku cakap kalau letak yang rase macam kekacang lagi sedap...
letak badam hancur,bagus jugak..rase gak makan krup krap krup krap kan....

Cara Melapisnya:
1) Pertama biskut yang bercampur dengan butter cair tadi kita mampatkan dalam gelas/bekas.
2) Masukkan cream cheese.
3) letak lapisan coklat yang dicairkan tadi.
4) Masukkan lagi sekali cream cheese.
5) Akhir sekali masukkan coklat M&M dan chocolate rice.
6) Sejukkan dalam peti ais dan nikmatilah kesedapannya bersama seisi keluarga....

*aku buat tak ikot sukatan macam tuan blog Jintan Manis..buat ikot sesedap rase...
dak aku buat terlebih manis! terlebih susu pekat manis...nak terkeluaq anak tekak aku..loya..hehe...



terima kasih diucapkan dekat tuan blog tersebut..
sebab sudi kongsi resepi..
semoga dimurahkan rezeki...

so layan je gambar-gambar tersebut...


memang sedap dan sangat manis!
tapi bila makan time makan Melty Hershey ni sejuk,,rase ok pulak..
not bad la..


dari sisi tepi,,sila telan air lur anda..heheh..


keesokan harinya..
sekian,finish already....

netbuk:: lepas ni nak try buat resepi without cheese cream..sebab my hubby tak berapa suka cream cheese...

Thursday, April 11, 2013

::Keychain dari Kain Felt::

Assalamualaikum readers...
kawan-kawan,sahabat-sahabat,makcik-makcik,pakcik-pakcik..tak lupa juga nenek dan atok...

Hari ni terasa nak update berkenaan dengan homemade keychain yang dibuat dari kain felt...sebelum ni ada juga saya story dekat sini..klik
dah bertahun dah buat ni sebenarnya...
tapi disebabkan kakak ofis tengah berminat dengan kain felt ni...
so iols rasa nak tunjuk la sedikit sebanyak hasil seni tangan iols yang tak berapa nak seni sangat ni haaaaa...kate ko!

semuanya dah habis dirembat...
takde sape pon nak beli..
bagi free memang berebut la!
huhuhuhu....

cuma satu je pesanan iols dekat uols..
nak buat hasil kraftangan,diy ni...
memang kena RAJIN!
huhuhuh..sebab nye aku rajin 8 saat je..
lepas tu muak..heheheh..
takde ciri-ciri bisneswoman kan...hehehehhe..
jangan tiru macam saya hokey!

 ni bentuk donut...
sedap dimakan..
kalau berani nak makan la.....
 ini bukan strawbery Cameron Highland ye...
comel tak awak?? 
 ini cendawan sebenar nya..identiti sukar dikenal pasti..heheh..
 "kau kunci hatiku"
 puzzle ke??
 "dolphin"
 "bintang kuning"

ni konon nye nak dijual masa saya join satu event kat Giat Mara dulu..
tapi tak terjual..mahal kate nye!


netbuk:: owh ye..yang wang kertas RM1.00 tu adalah perbandingan kebesaran keychain tersebut...so anda boleh la bayangkan keychain tu besaq mana...

Tuesday, April 2, 2013

::Parlimen di bubar 2013::

Assalamualaikum readers....

saat-saat yang ditunggu-tunggu...

Parlimen dibubar oleh Dato' Seri Najib pagi tadi...

Jom kite mengundi!


Semoga Allah swt, Rasulullah SAW selamat kan Malaysia tanah airku...

Amin...


Entry Yang Menarik Hati Anda::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...