Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2013

::When Your English Suck!::

assalamualaikum... good afternoon you all! ok,,today i just wanna to share with everybody... my english is suck! teruk kan...dah belajar bahasa inggeris since Darjah 1... until unversity,,but still tergagap-gagap macam siput sedut bila speaking... saya rasa sebab-sebabnya mungkin :
1. TIDAK BERADA DI BUMI ORANG PUTIH -sebabnya kita ni duduk kat tanah malaya....family pon tak speaking sangat...
2.LACK OF CONFIDENT -bila speaking je,,mesti nervours..... berpeluh-peluh,,tersasul-sasul....
3-MALAS SPEAKING -konon bila speaking nanti,,lidah terus nak makan cheese je..sebab nak makan tempoyak/belacan hari-hari....so jadi malas nak speaking...
tapi jangan risau........ sebabnya,,,orang bukan melayu yang duduk dekat tanah Malaya ni,,since merdeka.... belajar bahasa malaysia,,di mana-mana akan kena cakap bahasa malaysia...tapi bahasa malaysia mereka still berterabur.....memang lawak je dengar.... so nak dibandingkan dengan kita yang tak duduk kat kota London ni... memang lagi berterabur la english kita....

cikgu…

::Kami Mengamalkan Aktiviti Tidak Sihat::

Assalamualaikum.... happy lunch hour uols.. hari ni makan nasi+telur masak merah+tauhu sumbat... semua ini ditaja oleh Kantin Hotel Syuen..uhuhuhu...
kat sini sebenarnya nak cerita yang kami suami isteri sedang membuat AKTIVITI TIDAK SIHAT!!!! iaitu en.suami layan game CANDY CRUSH SAGA........

dan saya pulak,,CAFE LAND.........

sampai berebut-rebut laptop.. haishhh...tu la...kata nya nak hilangkan stress tempat kerja... tapi aku rasa...tak hilang pun... give me my life back!
tapi jangan risau,,kerja rumah,,masak untuk suami.. semuanya selesai...lepas dah siapkan semua... baru lah hadap benda alah ni... takde la hadap 24 jam.... saje suka-suka je... bila weekend... keluar jalan-jalan... jerebu pon redah jugak......
notebook:: ermmmm .....bila pulak nak main dengan anak ni ye??? takde rezeki lagi... berusaha,,berdoa,,dan tawakal.....

::Ibu MertuaKu-Ini bukan Filem Kasim Selamat::

Assalamualaikum... harap semua sihat... hari ni tiba-tiba rasa nak share pasal ibu mertua.. mak mertua pon boleh.... mama mertua pon boleh jugak... mak jemah mertua???tak sesuwaiii kot... huhu....apa-apa je lah yang kalian gelarkan...
saya nak story ni lebih kepada emak kepada suami la... sebab saya kan gegel(perempuan)... so mak mertua saya lah...
mak mertua saya nama nya Norhayati... orang kampung panggil MakCik Nor.. dia memang asal Manir,,Kuala Terengganu.. sampai beranak pinak lah duduk dekat Terengganu tu...
saya dengan suami pulak duduk Ipoh.. saya tahu,,sebenarnya dia nak anak dia duduk dekat dengan dia... rasa bersalah jugak sebab bawak suami saya ke Ipoh... tapi nak buat camne????? Terengganu peluang kerja tak besor wehhhhhh... percayalah cakap saya..ramai anak-anak Terengganu kerja di luar....
saya sebenarnya pemalu... segan dengan orang yang saya jarang bersembang... so saya dengan mak mertua saya.. saya jarang sangat sembang..... lagipun balik sekali sekala... saya nak bersembang pon tak tau nak …

::Al-Fatihah kepada Arwah Cikgu Roslina Bt Ismail::

Assalamualaikum saya baru balik dari menziarahi cikgu kelas saya.. masa saya belajar di SMT Ipoh.. tingkatan 4 dan 5 Perdangangan...
semoga Tuhan tempatkan beliau di kalangan orang yang beriman.. sedihnya...tapi kita yang hidup,,kena teruskan kehidupan.. di samping itu juga..kena sentiasa ingat.. kematian bila-bila sahaja akan menjemput kita...

KEMATIAN- FATIM MAWADDAH ingatlah kematian itu 
dari detik ke detik
dan dari saat ke saat
justeru Allah tidak janjikan 
kematian kita di waktu tua

begitu juga Allah tidak janjikan 
kematian kita disebabkan sakit 
dan tidak pun sakit boleh mati juga

oleh itu jangan senang hati
kematian pastikan berlaku
tunggulah kematian dari nafas ke nafas
agar kita tidak angan-angan melalaikan.

ooooo....

ingatlah sentiasa Tuhan setiap waktu 
kerna kematian kita tidak tahu
ingatlah mati di dalam sebarang hal
agar kita sentiasa gentar dengan Tuhan

oleh itu bersiap sedialah 
mengusahakan iman dan takwa
sebagai bekalan 
menuju akhirat yang kekal abadi

hidup di dunia hanya sekali
bila pergi tak …

::Mencari Rumah Sewa di Sekitar Ipoh Perak::

Assalamualaikum... dengan secara rasminya... saya tengah mencari rumah sewa di Ipoh Perak..
sudah dekat 7 bulan menetap bersama parent saya after married.... sekarang ni dah tiba masa nya berdikari... en.suami pon dah bekerja tetap,,saya pon dah bekerja tetap.. takkan nak duduk bawah ketiak mak bapak lagi...
mohon pemberi sewa di sana,, saya nak sewa rumah... rate dalam RM300-Rm350... itu je yang mampu setakat ni.. cukuplah sekadar rumah teres satu tingkat...
camni pon boleh.....huuuuuuu... sumber : Rumah Cantik
owh ye,,, di samping tu saya pon giat juga mencari di kawasan perumahan,, dan juga di laman web Mudah.my....
thanks uols...

::Resepi Oreo Cheese Cake Blueberry::

Assalamualaikum... kali ni saya nak bagi resepi Oreo Cheesecake perasa blueberry... yang simple,,no baking...sebab nya.. bila bakar-membakar ni saya agak lemah sikit... yang ni je terdaya nak buat... takpe-takpe....step by step... i.Allah berjaya..... lagipun resepi ni ala-ala Melty Hershey jugak... ni entry resepi Melty Hershey..
OREO CHEESECAKE PERASA BLUEBERRY Bahan-bahan : Biskut oreo Butter Cream Cheese Susu Pekat Manis Whipping Cream Filling Bluberry



1. Sediakan bahan-bahan yang secukupnya. 


2. Letakkan oreo dalam plastik. Tumbuk dengan selumat-lumatnya.
3. Panaskan butter, gaulkan dengan oreo yang hancur tersebut.
3. Mampatkan oreo tersebut dalam bekas. Sebagai dasar. Tinggalkan sedikit untuk dimasukkan dalam putaran creame cheese.


4. Campurkan semua bahan-bahan tersebut. Bahan-bahan itu adalah 1 kotak creamcheese Philapedia, 1 cawan whipping cream, inti biskut oreo tadi (jangan membazir) dan sedikit susu pekat manis. Ikot kemanisan anda.
5. Putarkan hingga kembang.
6. Campurkan sedikit oreo yang dih…

::Wordless Wednesday- Bila Blogger Jadi Maid::

Assalamualaikum..

Bila Blogger Jadi Maid la pulok...
so,,mohon bibik-bibik di luar sana... anda juga boleh jadi blogger yang famous amos... jangan gusar hati...

::Sebenarnya Saya Isteri Dia vs Dia Bukan Suamiku::

Assalamualaikum.. selamat sudah tengok episod 14 Teduhan Kasih... bengang gila dengan watak Nabila...memang nampak real kalau dia berlakon watak antagonis...jahat sangat...rasa nak cabai-cabai ketiak dia....kaaannn...
so kisahnya,,selasa lepas....aku menggagahkan diri nak cari novel Teduhan Kasih tu dekat Popular dengan MPH bookstore...sebab aku memang dah tak sabar dah dengan Nabila ni...nak taw ending cerita ni jugak..lepas tu baru puas hati...tapi malang tak berbau,,novelnya habis stock..almaklum lah...novel dibuatkan drama...laku la....lagi-lagi hero nye Adi Putra...kalau hero nye Rajinikant pon...konfem laku jugak...kalah Eron Ajis...

kenapalah director tak buat drama buku Sejarah Tingkatan 4 & 5..kalau buat cerita ni...konfem Mat Janggut,James Broke,Dol Said jadi sebutan para student...dan takde lah student buang masa tengok Geng Bas Sekolah dah....huh....
so berbalik kepada tajuk post.... sedang aku menggagau cari novel Teduhan Kasih tersebut... tetibe ada dua orang makcik ni... ge…

::Wedding - Tips untuk Outdoor Photoshoot Pengantin Baru::

Assalamualaikum uols... sekian lama tak hapdate belog ahkak..sibuk sangat la katakan... menjalani kehidupan sebagai isteri,surirumah half time,,dan jugak dalam proses berusaha untuk mendapatkan cucu pertama bagi keluarga sebelah en.husband gituww.. cucu sebelah keluarga ahkak dah tak terkira dah..subur sangat..hehehe....
ok,,back to the topic... nowdays,,kalau kahwen..dah macam wajib pulak buat outdoor photoshoot... kalau yang taknak buat tu..terpulang la dekat korang...
so ekceli,,just nak bagi tips...PENTING jugak la!!
tips yang paling ahkak nak CAPS LOCK kan,,ialah MASA!!! faham..???
tolong sangat-sangat....pilih masa yang sesuai... dah 2-3 kali jadi kat diri ahkak ni... pengantin dalam pukul 2.30pm,,3.00pm,,3.30pm... dah takde di sekitar majlis kenduri tersebut... bila tanya dekat family pengantin..... mereka cakap,,"oooo..pengantin si dot dot dot tengah pergi shooting drama Teduhan Kasih,,tengah shooting Sebenarnya Saya Isteri Dia,,shooting Sebenarnya Saya Suami Dia...dan jugak shooting To…