Thursday, April 2, 2015

::Breastfeeding,Penyusuan Susu Ibu berdasarkan pengalaman aku selama hampir 10 bulan::

Assalamualaikum...
dah setel closed akaun for March 2015...
so sebelum aku mulakan kerja April 2015 yang penuh pancaroba ni..
aku nak ceritakan pengalaman menyusukan Ghazi...


Alhamdulillah dah hampir 10 bulan aku menyusukan Ghazi dengan susu ibu...
tapi....................kejap....kejap..kejap......
bukan senang taw...
bukan mudah seperti menyelak baju...
penyusuan susu ibu sangat2 memerlukan mental,fizikal dan ilmu yang cukup...

aku salah sorang yang hampir kecundang kerana kekurangan ilmu...
seriously...masa dalam pantang...hari ke 20 if i'm not mistaken...
biasalah..dah beranak ni banyak urat putus..tu yang jadi pelupa tu...
susu aku kurang..Ghazi hisap mengamok2...
disebablan aku ni tak de ilmu langsung pasal breastfeeding ni..
aku suruh suami aku beli susu tepung esok nye...

silap aku..tak gali ilmu betul2 basal breastfeeding ni...asyik dok tengok video janin membesar je hari2..hahahha..sampai sekarang aku menyesal..then aku memang nasihatkan kengkawan yang tengah preggy...gali lah ilmu pasal penyusuan susu ibu...jangan jadi cam aku...

Ghazi pon taknak susu tepung tu..kesian nye..aduh..aku taip ni pon rase sedih..sebab teringat tyme aku pantang hari tu...

pastu dalam hari ke 23...aku balik kg suami..MIL(mother in law) yang sambung jaga aku..
dekat sana dia suruh amek ubat tambah susu..homepati..macam2...alhamdulillah susu ade...
ade jugak la susu macam kurang jugak..tapi usaha jugak bagi dekat Ghazi..

ok..dah masok kerja...kawan aku Fiza..suggest aku join group dekat facebook... 
group support breastfeeding...dekat situ aku dapat semangat,ilmu...
susu aku cukup2 je...pump hari ni untuk esok...sebab tyme pantang takde ilmu..so tak simpan buat stok la...kalau tak cukup,,pengasuh topup dengan susu tepung....
sampai lah 6 bulan....Ghazi dah tak minum susu tepung dah...tapi aku still sediakan susu tepung jugak...sebab diri ni tak confident lagi...


ni lah stok aku...hasil dari support kawan2 dan ilmu yang digali...

ni backup susu tepung....

tepek jap video budak banyak akai ni...

video



Entry Yang Menarik Hati Anda::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...