Skip to main content

::Melty Hershey - Ini Kisah Makanan yang Mencairkan Hati Anda::

Assalamualaikum...
hari ni aku nak cerita kegilaan makanan musim sekarang...
MELTY HERSHEY...sedap gilos hokey!
sebenar nya dah lama dah jadi musim nye...
macam musim pavlova,durian creepe...
pavlova aku ade buat,durian creepe je tak..
sebab nye macam tak kena selera..
lebih suke kuah doyan makan dengan roti...
lagi sedap kate nye!

nak aku bagi resepi ke eh?
resepi yang aku buat ni aku refer resepi from Jintan Manis..


MELTY HERSHEY


Lapisan 1
Pilihan lapisan (Biskut Marie, Biskut Oreo, Kek Span)
1) Cairkan butter
2) Gaul dengan biskut yang ditumbuk/dikisar
3) Mampatkan dalam gelas/bekas
*aku buat guna Oreo...

Lapisan 2
Cream Cheese
Gula halus/susu pekat *aku guna susu pekat manis
Whipping Cream Non Dairy

1) Putar cream cheese dgn gula hingga kembang
2) Di bekas berlainan putar whipping cream hingga kembang
3) Campurkan kedua2nya dengan kaedah kaup balik atau putar perlahan
-bahagi dua bekas untuk lapisan kedua dan lapisan keempat.
*resepi sebenar untuk lapisan kedua ade blueberry filling..tapi aku tak guna blueberry filling..biar rase yg ori je..

Lapisan 3
Coklat/ Strawberry Hershey ready made dalam botol.
Jika tak ada atau nak jimat kos boleh buat coklat ganache sendiri
* Panaskan whipping cream campurkan dgn coklat hingga cair dan masukkan sedikit butter.
*aku buat yang jimat kos je...Hershey syrup tu mahal...

Lapisan 4
Cream cheese tadi bersama coklat nips M&M dan chocolate rice.
*mak aku cakap kalau letak yang rase macam kekacang lagi sedap...
letak badam hancur,bagus jugak..rase gak makan krup krap krup krap kan....

Cara Melapisnya:
1) Pertama biskut yang bercampur dengan butter cair tadi kita mampatkan dalam gelas/bekas.
2) Masukkan cream cheese.
3) letak lapisan coklat yang dicairkan tadi.
4) Masukkan lagi sekali cream cheese.
5) Akhir sekali masukkan coklat M&M dan chocolate rice.
6) Sejukkan dalam peti ais dan nikmatilah kesedapannya bersama seisi keluarga....

*aku buat tak ikot sukatan macam tuan blog Jintan Manis..buat ikot sesedap rase...
dak aku buat terlebih manis! terlebih susu pekat manis...nak terkeluaq anak tekak aku..loya..hehe...



terima kasih diucapkan dekat tuan blog tersebut..
sebab sudi kongsi resepi..
semoga dimurahkan rezeki...

so layan je gambar-gambar tersebut...


memang sedap dan sangat manis!
tapi bila makan time makan Melty Hershey ni sejuk,,rase ok pulak..
not bad la..


dari sisi tepi,,sila telan air lur anda..heheh..


keesokan harinya..
sekian,finish already....

netbuk:: lepas ni nak try buat resepi without cheese cream..sebab my hubby tak berapa suka cream cheese...

Comments

Nadiah Sidek said…
anak-anak akak mesti suka ni agaknya. benda-benda manis sukalah diorang
O'gosh Iskandar said…
hoh..kena try nih..

Popular posts from this blog

::Scan 3D/4D hanya berharga RM35.00??? Murahnya!! ::

Assalamualaikum readers...semoga kita semua berada di dalam rahmatnya...
tajuk entry gempak sangat kan?? memang gempak...sebab aku dapat scan harga yang murah giler-giler.... ce try share korang pergi scan dapat harga berapa??
kisahnya sorang blogger ni Puan Nurulbadiah Lai share ade promosi harga scan ni sebab klinik ni baru bukak..tapi kat Terengganu lah...aku duduk Perak..semangat nak scan dekat Terengganu kan... padahal tolak tambah kos perjalanan...sama jugak mahal nye kan...hehehe.. kebetulan promosi tu buat tengah bulan Januari lepas...aku pulak memang bercadang nak balik kampung suami Chineese New Year ni...so alang-alang,,booking la...alhamdulillah...dapat harga promosi... harganya RM25.00 je..tapi tambah CD...so jadi lah RM35.00....
mak mertua dengan adik ipar pon semangat jugak nak follow pergi klinik.. dah taw jantina dah..boboboy....heheh...en.suami pon senyum lebar je...

kalian yang berdekatan dengan Terengganu...boleh la try scan dekat klinik Al-Rijal ni.. walaupun bukan harga pr…

::percubaan pertama,,Safi Balqis Perfect 10::

tadi guwa pegi billion..
guwa nak beli pencuci muka je..
pastu tengah belek2,,guwa tergerak hati nak try semua pulak..
selama hari ni guwa just beli pencuci muka dengan krim muka je..
beli toner pon sebab nak tanggal kan mekap guwa 23 inci lepas baru balik dari kenduri kawen...

so guwa pon beli la set Safi Balqis Perfect 10 ni..
guwa bajet wajah guwa boleh bertukar rupa dari mashimaroo ke wajah shila hamzah la konon...


ni la set nya...wahh..banyak duit ko eh??
ni guwa baru korek tabung@purse mak guwa....


siap ada turutan cara penggunaan nya gituww...
jangan tak ikut taw..
nanti wajah ko berubah jadi gozila yang berbulu dada pulak...
hukkk...


dalam 2 minggu wajah guwa akan berubah...
tunggu~

owh...sesiapa yang ade pengalaman,,sila la bagi tahu kat saya...heeee~~

Dapur Mudah Alih yg Sangat Berguna...

haa...ni la dapur nye....
atpn dlm bi nye Portable Gas Stove..

harga dy tak mhl sgt...
tak smpai RM50...
korang try la cri kt psaraya berdekatan..
tp ak tgk klu nak beli on9 dy mhl sket...ngn kos pghantaran lg...
baek beli sndiri je...
dapur ni gune gas...
gas dy dlm RM5 je 1 tong...
ley thn dlm 2,3 kli msk jgk la...

nak taw sbb pe ak ckp bguna??
sbb mmg byk gune nye...
ni di antara kegunaan nye...

1. anda blh gune kan ketika berpicnik ngn kgkwn/family...

2. anda boleh msk dlm bilek kat ostel...tak pyh gne priuk nasi...lgpun klu gune priuk nasi nanti cpt rosak..elektrik pn slalu short je...

3. anda boleh wat steambot kat umah...mmg bes..ltk kt ats meja mkn,,pastu mkn reramai ngn fmily...ak ckp ni sbb kt Changlun de tmpt steambot yg sdp..dy gune portable ni la...

4. banyak lg...anda pon boleh aplikasi kan menatang ni haa...

Sbnr nye ak taip entry bkaitan dapur mudah alih ni sbb ri tu ak g picnik ngn mmbe skola teknik ak kt Teluk Batik...
ktorg msk dr umah je...laok2 yg berat dan juga mknan ringan(bebol…