Skip to main content

::Breastfeeding,Penyusuan Susu Ibu berdasarkan pengalaman aku selama hampir 10 bulan::

Assalamualaikum...
dah setel closed akaun for March 2015...
so sebelum aku mulakan kerja April 2015 yang penuh pancaroba ni..
aku nak ceritakan pengalaman menyusukan Ghazi...


Alhamdulillah dah hampir 10 bulan aku menyusukan Ghazi dengan susu ibu...
tapi....................kejap....kejap..kejap......
bukan senang taw...
bukan mudah seperti menyelak baju...
penyusuan susu ibu sangat2 memerlukan mental,fizikal dan ilmu yang cukup...

aku salah sorang yang hampir kecundang kerana kekurangan ilmu...
seriously...masa dalam pantang...hari ke 20 if i'm not mistaken...
biasalah..dah beranak ni banyak urat putus..tu yang jadi pelupa tu...
susu aku kurang..Ghazi hisap mengamok2...
disebablan aku ni tak de ilmu langsung pasal breastfeeding ni..
aku suruh suami aku beli susu tepung esok nye...

silap aku..tak gali ilmu betul2 basal breastfeeding ni...asyik dok tengok video janin membesar je hari2..hahahha..sampai sekarang aku menyesal..then aku memang nasihatkan kengkawan yang tengah preggy...gali lah ilmu pasal penyusuan susu ibu...jangan jadi cam aku...

Ghazi pon taknak susu tepung tu..kesian nye..aduh..aku taip ni pon rase sedih..sebab teringat tyme aku pantang hari tu...

pastu dalam hari ke 23...aku balik kg suami..MIL(mother in law) yang sambung jaga aku..
dekat sana dia suruh amek ubat tambah susu..homepati..macam2...alhamdulillah susu ade...
ade jugak la susu macam kurang jugak..tapi usaha jugak bagi dekat Ghazi..

ok..dah masok kerja...kawan aku Fiza..suggest aku join group dekat facebook... 
group support breastfeeding...dekat situ aku dapat semangat,ilmu...
susu aku cukup2 je...pump hari ni untuk esok...sebab tyme pantang takde ilmu..so tak simpan buat stok la...kalau tak cukup,,pengasuh topup dengan susu tepung....
sampai lah 6 bulan....Ghazi dah tak minum susu tepung dah...tapi aku still sediakan susu tepung jugak...sebab diri ni tak confident lagi...


ni lah stok aku...hasil dari support kawan2 dan ilmu yang digali...

ni backup susu tepung....

tepek jap video budak banyak akai ni...




Comments

Popular posts from this blog

::Scan 3D/4D hanya berharga RM35.00??? Murahnya!! ::

Assalamualaikum readers...semoga kita semua berada di dalam rahmatnya...
tajuk entry gempak sangat kan?? memang gempak...sebab aku dapat scan harga yang murah giler-giler.... ce try share korang pergi scan dapat harga berapa??
kisahnya sorang blogger ni Puan Nurulbadiah Lai share ade promosi harga scan ni sebab klinik ni baru bukak..tapi kat Terengganu lah...aku duduk Perak..semangat nak scan dekat Terengganu kan... padahal tolak tambah kos perjalanan...sama jugak mahal nye kan...hehehe.. kebetulan promosi tu buat tengah bulan Januari lepas...aku pulak memang bercadang nak balik kampung suami Chineese New Year ni...so alang-alang,,booking la...alhamdulillah...dapat harga promosi... harganya RM25.00 je..tapi tambah CD...so jadi lah RM35.00....
mak mertua dengan adik ipar pon semangat jugak nak follow pergi klinik.. dah taw jantina dah..boboboy....heheh...en.suami pon senyum lebar je...

kalian yang berdekatan dengan Terengganu...boleh la try scan dekat klinik Al-Rijal ni.. walaupun bukan harga pr…

::Interview Skim Latihan 1 Malaysia Tabung Haji di Kota Raya Kuala Lumpur bukan di New York dowh::

salam sejahtera dan salam 1 malaysia...
memandangkan ramai nya graduan menganggur.. kerana majikan terlalu memilih pekerja... diulang lagi sekali,,majikan yang memilih pekerja... bukan seperti yang digembar-gemburkan di dalam media...graduan yang memilih pekerjaan...itu adalah lahanat...hahaha... sebab2 nya...saya,,rakan-rakan dan saudara taulan sekalian banyak kali mengalami situasi majikan memilih pekerja...
oleh demikian maka wujud lah SL1M ni...untuk mengatasi pengangguran... sebenar nya cuba nasib je beb...lagipun kalau dapat pon tak taw la nak pergi ke tak..
sebab training setahun,,elaun sebanyak rm1000 diberi...hidup di kota raya kuala lumpur... ala,,,padehal je beb..bukan new york pon... kalau new york 1000 dolar pon tak cukup..sila convert kan sendiri dengan mata wang malaysia...
so saya dan rakan bergerak la ke KL,,ala2 dalam drama melayu..pakai baju kurung,,kasut sekolah adek yang dah koyak rabak,,buat muka nerd,,muka memang kampung gila...cam sakplai dah aku tengok kat drama tuh...r…

Dapur Mudah Alih yg Sangat Berguna...

haa...ni la dapur nye....
atpn dlm bi nye Portable Gas Stove..

harga dy tak mhl sgt...
tak smpai RM50...
korang try la cri kt psaraya berdekatan..
tp ak tgk klu nak beli on9 dy mhl sket...ngn kos pghantaran lg...
baek beli sndiri je...
dapur ni gune gas...
gas dy dlm RM5 je 1 tong...
ley thn dlm 2,3 kli msk jgk la...

nak taw sbb pe ak ckp bguna??
sbb mmg byk gune nye...
ni di antara kegunaan nye...

1. anda blh gune kan ketika berpicnik ngn kgkwn/family...

2. anda boleh msk dlm bilek kat ostel...tak pyh gne priuk nasi...lgpun klu gune priuk nasi nanti cpt rosak..elektrik pn slalu short je...

3. anda boleh wat steambot kat umah...mmg bes..ltk kt ats meja mkn,,pastu mkn reramai ngn fmily...ak ckp ni sbb kt Changlun de tmpt steambot yg sdp..dy gune portable ni la...

4. banyak lg...anda pon boleh aplikasi kan menatang ni haa...

Sbnr nye ak taip entry bkaitan dapur mudah alih ni sbb ri tu ak g picnik ngn mmbe skola teknik ak kt Teluk Batik...
ktorg msk dr umah je...laok2 yg berat dan juga mknan ringan(bebol…